Näkökulma

150 miljoonaa uutta puuta joka vuosi

Kirjoittaja

Hannes Mäntyranta

Kirjoittaja on Suomen Metsäyhdistyksen viestinnän suunnittelija.

Lasten kylvöprojekti Minun Puuni. Kuva: Joona 6 v.

Puiden istutus yhdistää lapsia, aikuisia, vanhempia, isovanhempia, maahanmuuttajia ja kotosuomalaisia. Tänään, Maailman metsäpäivänä kymmenet tuhannet lapset kylvävät männynsiemeniä, jotka pyrkivät osaksi samaa metsää, kuin ne 150 miljoonaa metsäalan joka vuosi istuttamaa tainta.

Maailman metsäpäivä muistuttaa metsien merkityksestä osana elämäämme. Metsäyhdistys on osallistunut päivään Minun puuni -kampanjalla toimittamalla männynsiemeniä koulujen ja varhaiskasvatuksen kylvöpuuhia varten vuodesta 1993 alkaen.

Jo 240 000 lasta on kylvänyt näitä siemeniä kaikkiaan 1,2 miljoonaa kappaletta. Vanhimmat puut ovat jo parikymppisiä ja monen metrin korkuisia.

Metsäpäivän kylvöjen merkitys on luonnon ihmeen todistaminen: kun puun näkee oikeasti kasvavan kylvetystä siemenestä, vaikka alussa vain kukkaruukussa, se vakuuttaa. Kun taimi myöhemmin istutetaan oikeaan maahan, voi samalla kertoa, mitä se metsäpuuston uusiutuminen on sellaisessa maassa kuin Suomi.

Minun puuni -kampanjassa koululaiset aluksi kylvävät siemet ruukkuun ja myöhemmin istuttavat ruukkuihin kasvaneet taimet lähimetsään. Kuvassa tyttö istuttaa puuntaimia pottiputkella. Kuva: Vilma Issakainen
Minun puuni -kampanjassa koululaiset aluksi kylvävät siemet ruukkuun ja myöhemmin istuttavat ruukkuihin kasvaneet taimet lähimetsään. Kuvassa tyttö istuttaa puuntaimia pottiputkella. Kuva: Vilma Issakainen

Uusien puiden määrä on uskomaton

Taannoin Helsingin Sanomat ihmetteli Indonesian sitoutumista Dohan ilmastokokouksen tavoitteisiin, kun maa ilmoitti kokouksen kunniaksi istuttavansa 80 miljoonaa puun tainta. Euroopan kokoisen ja metsämaana valtavan maan hanke kuulosti vakuuttavalta.

Vielä yllättävämpää suomalaisen toimittajan mielestä kuitenkin oli, että hänen oma maansa istuttaa lähes tuplamäärän puuntaimia joka vuosi – ilman sen kummempia juhlallisuuksia.

Eikä siinä vielä kaikki: puita myös kylvetään, mutta kuinka monta, siitä ei ole tietoa. Metsätaloudessa onkin mielekkäämpää puhua kylvetystä pinta-alasta, joka on noin neljäsosa siitä mitä istutettu.

Lisäksi luontaisen uudistamisen pinta-ala on noin puolet yhteenlasketusta kylvö- ja istutusalasta. Luontaisessa uudistamisessa metsän puut siementävät uuden puusukupolven.

Mahtavin puunkylväjä onkin itse luonto. Tutkijoiden arvion mukaan jopa enemmän kuin neljä viidestä Suomessa kasvavasta puuta on luonnon luoma.

10 000 lasta kylvää puita

Tämän vuoden Minun puuni on yhtä suosittu kuin aiemminkin. Siemeniä tilataan ainakin 220 kouluun tai päiväkotiin. Ainakin 10 000 lasta kylvää viisi siementä kukin.

Parasta kylvöaikaa on maalis-huhtikuu. Jos jokainen siemen selviäisi vankaksi taimeksi ja istutettaisiin luontoon, niistä syntyisi 25 hehtaaria mäntymetsää.

Minun puuni -kampanjan siemenet on lahjoittanut Siemen Forelia. Yhteistyössä ovat mukana Suomen Latu, Metsämörriohjaajat ry ja Finlands Svenska Idrott. Toimintaa rahoittaa Suomen Metsäsäätiö.


Maailman metsäpäivä

Minun puuni -kylvöhanke


 

Viestejä kasvattajilta

”Sain useita kiitosviestejä tyytyväisiltä isovanhemmilta, jotka olivat saaneet lapsilta tehtäväksi etsiä esimerkiksi mummolasta sopivan paikan tulevan männyn kasvupaikaksi. Tämä on loistavaa kärsivällisyyskasvatusta nykyajan lapsille!”

”Mamu-lapsille tämä on tärkeä tapa sopeutua Suomeen ja samalla tehdä iso metsäprojekti aiheesta.”

”Hei, olemme kaksi esiopetusryhmää ja innoissamme osallistumassa istutustalkoisiin. Osallistuin noin kymmenen vuotta sitten edellisen kerran. Saimme muutaman taimen elämään ainakin kahden talven yli lähimetsässä. Kävimme lasten kanssa kuukausittain seuraamassa taimien elämää.”

”Hieno mahdollisuus kaupunkikoulun luontokasvatukseen!”

Kirjoita kommentti