Tiedote

Koululaiset retkeilevät turvallisesti metsissä

Metsäala yhteistyökumppaneineen järjestää elo-syyskuun aikana tapahtumia, joissa koululuokat pääsevät tutustumaan turvallisesti metsään. Ruotsinkylän tutkimusmetsässä Tuusulassa järjestettävälle koululaisten metsäviikolle osallistuu lähes tuhat viides- ja kuudesluokkalaista lähikouluista Riihikalliosta ja Ruotsinkylästä sekä helsinkiläisistä alakouluista.

Harvennushakkuunäytös. Koululaisten metsäviikolla jokainen luokka näkee yhden puun kaadon. Kuva: Vilma Issakainen
Nuotioeväät ovat oleellinen osa metsäretkeä. Kuva: Anne Turunen

Koululaisten metsäviikolla tutkimusmetsään saapuu kymmenen koululuokkaa jokaisena päivänä tiistaista perjantaihin 1.-4. syyskuuta. Suomenkieliset koululaiset vierailevat tapahtumassa alkuviikosta ja perjantaina metsään saapuu ruotsinkielisiä luokkia ja kielikylpyryhmiä.

Oppilaat tapaavat metsäammattilaisia ja metsässä harrastavia aikuisia. Viikon aikana rastipisteillä ja oppaina häärii viitisenkymmentä metsämiestä ja -naista.

Talousmetsän kierto -teeman mukaisesti lapset tutustuvat eri kehitysvaiheissa oleviin metsiin, puun kasvuun ja puusta saataviin tuotteisiin. He istuttavat taimia ja näkevät hakkuukoneen työssään sekä etsivät maastosta luonnon monimuotoisuuden merkkejä.

Retkellä käsitellään perusopetuksen opetussuunnitelmassa mainittuja metsien käyttöä, monimuotoisuutta ja ilmastoa koskevia asioita.

Metsäviikko on turvallinen tapahtuma myös korona-aikana

Luokat saapuvat paikalle ja palaavat kouluille kukin omalla tilausajollaan ja liikkuvat maastossa oman ryhmänsä kesken. Metsässä on helppo pitää turvaetäisyyksiä, ja turvatoimet on muutenkin tarkoin mietitty.

Ryhmät viipyvät opastetulla retkellä kolme tuntia, minkä päätteeksi he nauttivat omat eväät omista repuista nuotiopaikalla.

Ruotsinkylän maasto on kaikkien niiden paratiisi, jotka haluavat hetken hengähtää luonnossa ja upeissa metsissä. Tapahtuman aikana kaikki ulkoilijat voivat liikkua metsässä muuten vapaasti, mutta ulkoilureitin varrella järjestetään puunkaatonäytös, jota ulkoilijoiden tulee varoa.

– Väljennyshakkuussa kaadetaan yksi puu jokaisen koululaisryhmän nähden. Näytösalue merkitään maastoon varoitusmerkein ja kuitunauhoin, ja tapahtumasta on tiedotettu alueen Facebook-ryhmissä, kertoo Anne Turunen Suomen Metsäyhdistyksestä.

Koululaisten metsäviikko järjestetään 19. kertaa. Se on kiertänyt pääkaupunkiseudun kaupungeissa syksyisin vuodesta 2002 alkaen. Järjestelyistä vastaa Suomen Metsäyhdistys Suomen Metsäsäätiön rahoituksella, ja mukana järjestämässä ja rahoittamassa on noin 20 muuta pääkaupunkiseudulla toimivaa metsä- ja ympäristöalan toimijaa.

Sadat oppilaat osallistuvat metsäpäiviin myös muualla Suomessa

UPM järjestää yhdessä Suomen Metsäyhdistyksen ja 4H:n kanssa koululaisten metsäpäiviä Jämsässä, Pietarsaaressa, Raumalla, Kouvolassa ja Lappeenrannassa. Näihin tapahtumiin osallistuu yhteensä 800 oppilasta.

Opettajien palaute ennen ja jälkeen tapahtumien on ollut hyvää. Koulun ulkopuolella oppiminen sopii erityisen hyvin korona-aikaan, kun tapahtuman järjestelyt on tarkkaan mietitty ja osallistuminen on kaikille osapuolille turvallista.

Järjestäjät ja rahoittajat

Tapahtuman järjestävät yhdessä yli 20 pääkaupunkiseudulla toimivaa metsä- ja ympäristöalan organisaatiota: Suomen Metsäyhdistys, Suomen metsäkeskus, Metsähallitus, Luonnonvarakeskus, Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit, Metsä Group, Stora Enso, UPM, Metsäteollisuus ry, Södra Skogsreviret, Fin Forelia Oy, Hyria Koulutus Oy, Yrkeshögskolan Novia, Helsingin, Vantaan ja Espoon-Kauniaisten riistanhoitoyhdistykset, Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistykset, Vantaan luontokoulu, WWF Suomi, Kestävän Metsätalouden Yhdistys ry, Andreas Stihl Oy ja Uittokalusto Oy. Suomen Metsäsäätiö on tapahtuman päärahoittaja.

 

Kirjoittaja

Anne Turunen

asiantuntija, nuorisoviestintä
Suomen Metsäyhdistys
anne.turunen@smy.fi
puh. 045 6575 440

Kirjoita kommentti