Näkökulma

Metsäakateemikon blogi: Yhdysvalloissa Suomen biotalous on uusi PISA

Kirjoittaja

Kristiina Helenius

Kristiina Helenius johtaa konsulttitoimisto Nordic West USA:ta Yhdysvalloissa. Hän on työskennellyt muun muassa toimittajana ja Amerikkalaisen kauppakamarin toimitusjohtajana. Suomen PISA-menestyksen aikoihin hän oli lehdistösihteerinä Suomen Washingtonin-suurlähetystössä. Nordic West on Metsäyhdistyksen ja Tapion yhteistyökumppani Pohjois-Amerikassa. Helenius osallistui Päättäjien Metsäakatemiaan vuonna 2011. Metsäakateemikon blogi kokoaa Metsäakatemian käyneiden ”metsäakateemikkojen” metsäasioihin liittyviä näkökulmia.

Nordic West USA:n johtaja Kristiina HeleniusNordic West USA:n johtaja Kristiina Helenius

PISA ei bongannut Suomesta pelkkää kultajyvää, vaan kultakaivoksen. Systeemitason onnistuminen on suurempi saavutus kuin mikään yksittäinen kaupallinen hitti. Samalla se voi toimia rajattomana alustana liiketoiminnan kehittämisessä.

Suomi pääsi vuosituhannen vaihteessa yllättäen valokeilaan. OECD-maiden oppimistuloksia vertaileva tutkimus arvioi Suomen opetusjärjestelmän maailman parhaaksi. Markkinointi onnistui kerrankin insinöörin logiikalla: Kun tuote on hyvä, joku löytää sen ennemmin tai myöhemmin. PISA löysi!

PISA:n tuoma mainehyöty onkin ollut mittaamattoman suuri. Kaupallistaminen meni kuitenkin pommiin. Mitä hyötyä minulle tästä on, kysyy amerikkalainen tarinan kuultuaan. Suomi ei valitettavasti osaa vastata.

Olemme kuitenkin saamassa uuden mahdollisuuden. Biotaloudessa on läpimurron ainekset. Yhdysvalloissa korkeat virkamiehet ja asiantuntijat tärisevät innostuksesta puhuessaan muutoksesta, joka on viimein lähtenyt liikkeelle.

Insinöörimme ovat hoitaneet oman osansa. Suomen tuote on hyvä. Nyt vetovuorossa ovat strategit, myyjät ja markkinoijat.

Imua kyllä on.

Biotalouden johtava kokoontuminen Advanced Biofuels Summit sijoitti pohjoismaisen keskustelun koko konferenssin parhaalle paikalle. Kun tapahtuma siirtyi verkkoon, Finnairin, Kotkamillsin ja Dolean paneeli nousi koko konferenssin kuunnelluimmaksi osioksi.

Suomalaiset ovat tulevien hävittäjähankintojen takia kiinnostavia vieraita Washingtonissa, ja ovet ovat auki muillekin kuin puolustusteollisuudelle. Yhdysvaltain kongressin komiteat etsivät sparrauskumppaneikseen suomalaisia biotalouden tuntijoita.

Suomen suurlähetystö on raivannut tietä. Tuloksena ovat tuoreet ministeri- ja kuvernööritason yhteistyösopimukset Mainen ja Michiganin kanssa tutkimuksesta ja kaupallistamisesta. Suomi teki fiksusti ja etsi itsensä kokoiset kumppanit, eikä painanut Ruotsin ja muiden eurooppalaisten peesissä Kaliforniaan, missä päät kolisevat. Toteutus on lähtenyt vauhdilla liikkeelle.

Yhdysvaltojen ilmastoasioissa ajurin paikalla ovat osavaltiot ja kaupungit. Jos demokraatti Joe Biden valitaan presidentiksi, liittovaltio liittyy joukkoon. Biden on luvannut palata Pariisin ilmastosopimukseen. Aktivistitkin ovat pitkin hampain kutsuneet hänen ilmasto-ohjelmaansa radikaaliksi.

Yhdysvalloista katsottuna Suomessa tehdään tulevaisuutta kestävyyden ehdoilla. Meillä on tarjota koko biotalouden tavaratalo systeemistä imupilleihin.

Mikä on siis vastauksemme nyt, kun sitä meiltä pyydetään? Mikä on se ratkaisu, jonka lupaamme toimittaa perille asti?

Nämä kannattaa miettiä valmiiksi nyt, kun rauta on kuumaa. Tällä kertaa tulokseksi ei enää saa riittää pelkkä hyvä maine. Tavoitteeksi on otettava kaupallinen menestys.


Lue muita Metsäakateemikon blogissa julkaistuja kirjoituksia täällä.


Kirjoitusta päivitetty 31.8.2020 klo 10:34: Lisätty kirjoittajan esittelyyn maininta Heleniuksen osallistumisesta Päättäjien Metsäakatemiaan sekä Metsäakateemikon blogin kuvaus.

Yksi kommentti “Metsäakateemikon blogi: Yhdysvalloissa Suomen biotalous on uusi PISA” artikkeliin

Lauri Oinonen sanoo:

On hyvä, että meillä on Amerikassa yksi joukostamme tällaisena vaikuttajana!

Kirjoita kommentti