Näkökulma

Metsät kasvavat 138 puukerrostalon verran joka päivä

Kirjoittaja

Kirsi Joensuu

Kirjoittaja on Suomen Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Lakea Oy:n Seinäjoen Asuntomessuille rakennuttama Mäihä-talo on puuta rungosta ulkoverhoiluun. Kuva: Tuomo NyrhiläLakea Oy:n Seinäjoen Asuntomessuille rakennuttama Mäihä-talo on puuta rungosta ulkoverhoiluun. Kuva: Tuomo Nyrhilä

Hiljattain väitettiin, että Suomen metsät häviäisivät pian, jos puu korvaisi betonin rakentamisessa. Tämä väite on väärä.

Suomen metsät kasvavat noin 107 miljoonaa kuutiometriä joka vuosi, enemmän kuin niitä käytetään. Huippuvuonna 2018 runkopuun hakkuut olivat noin 76 miljoonaa kuutiometriä eli puumäärä Suomen metsissä kasvoi.

Pelkän kasvun ymmärtämiseksi luvut voi pukea ymmärrettävään muotoon, kerrostaloiksi.

Vuonna 2016 valmistui johtamani Seinäjoen asuntomessujen vetonaulaksi viisikerroksinen puukerrostalo Mäihä. Se rakennettiin massiivipuulevyistä ja siinä oli 28 asuntoa, jotka menivät hyvin kaupaksi. Rakennusprojekti sai ensimmäisenä Pohjoismaissa PEFC-sertifikaatin eli rakennusmateriaalin lisäksi koko rakennusprojekti ja toimitusketju täytti sertifikaatin edellyttämät puun alkuperän ja vastuullisuuden kriteerit.

Puuta Mäihään kului 2100 kuutiometriä. Samanlaisia massiivipuisia kerrostaloja voitaisiin rakentaa Suomeen 50 560 kappaletta vuosittain eli 138 kappaletta joka ikinen päivä pelkällä Suomen metsien tilavuuskasvulla. Asuntoja näissä puukerrostaloissa olisi liki 1,5 miljoonaa.

Suomessa valmistui toissa vuonna ennätykselliset 30 000 kerrostaloasuntoa. Vaikka ne kaikki tehtäisiin massiivipuusta betonin sijaan, puun määrä ei juurikaan vähenisi metsissä. Sillä määrällä, minkä Suomen metsät kasvavat joka vuosi tilavuutta lisää, voitaisiin rakentaa 50-kertainen määrä kerrostaloja huippuvuoteen  verrattuna.

Olkaamme siis huoleti: metsät ei rakentamalla lopu, vaikka kaikki Suomen kerrostalot, omakotitalot, julkiset rakennukset ja infra rakennettaisiin puusta. Lisäksi puuta riittää korkealuokkaisen kemiallisen metsäteollisuuden, kuten paperin, kartongin ja biotuotteiden jalostukseen – ja käyttöön kotimaassa ja vientituotteiksi.

Metsissä on mukava liikkua virkistäytymässä sen lisäksi, että saa asua terveellisessä puutalossa, joka lisäksi oikein rakennettuna varastoi hiiltä vuosisadoiksi. Puu on moderni rakennusmateriaali yhdistettynä muihin luonnonmateriaaleihin, joiden valmistukseen ei ole kulunut suurta määrää energiaa, koska luonto on ne rakentanut ihan itse.

Yksi kommentti “Metsät kasvavat 138 puukerrostalon verran joka päivä” artikkeliin

Pauli Lindström sanoo:

Meidän on saatava puurakentaminen kilpailukykyiseksi betonirakentamiseen verrattuna. Meidän on otettava käyttöön eko-kerroin rakentamisessa. Puurakentamista on kehitettävä asentamiseksi.

Kirjoita kommentti