Näkökulma

Vuosi vaihtuu pian metsien Suomessa

Kirjoittaja

Kirsi Joensuu

Kirjoittaja on Suomen Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja, jonka kasvukausi yhdistyksessä alkoi kesällä 2019.

Metsäkeskustelu on käynyt kiivaana koko ensimmäisen kasvukauteni ajan Metsäyhdistyksen toiminnanjohtajana. Meillä kaikilla on huoli ilmastosta, luonnosta ja ympäristöstä, jotka ovat kaikille yhteisiä.

Meillä jokaisella on suhde metsään. Jotkut liikkuvat ja marjastavat hoidetuissa talousmetsissä tai maastopyöräilevät kansallispuistojen reiteillä. Jotkut sytyttävät hautakynttilän kaupungin kaataman huonokuntoisen puistopuun kannolle tai surevat oman sienimetsän muuttumista hakkuiden vuoksi. Toisille metsien hoito tuo tuloa ja metsänhoitotyöt hyvää mieltä siitä, että omat lapset voivat joskus nauttia työn tuloksista.

Metsien Suomi merkitsee meille kaikille eri asioita ja jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä. Metsäalan yhteisessä viestinnässä arvostamme jokaista näkökantaa ja haluamme käydä moniarvoista ja tasavertaista keskustelua. Meidän on myös osattava kertoa asioista ymmärrettävästi. Puhu äänellä jonka kuulen, sanoilla jotka ymmärrän, runoilla jotka käsitän – Happoradio-yhtyeen sanoitus toimii ohjeena meille metsäammattilaisillekin.

Metsäala käynnisti kuluvana vuonna yhteisen viestintähankkeen, Metsien Suomen. Yhteiset viestit näkyvät ja kuuluvat ensi kevään kasvukauden alkaessa monessa mediassa. Vielä tärkeämpää on kaikkien metsäalalla työskentelevien oma osallistuminen viestintään: yhdessä voimme herätellä suomalaisten metsiin liittyviä tunteita ja päivittää käsityksiä metsätaloudesta ja metsäteollisuuden tuotteista. Sitä valmistelemme Metsäyhdistyksessä monen tahon kanssa hyvässä yhteistyössä ja käymme talven ajan keskustelua metsäalan kanssa suurelle yleisölle kerrottavien viestien sisällöstä.

Samaan aikaan jatkamme työtä muun muassa Päättäjien Metsäakatemiassa, forest.fi-verkkojulkaisussa, oppilaiden ja opettajien kanssa nuorisoviestinnän hankkeissa ja kaikkien jäsentemme kanssa päivittäisessä työssä. Alamme myös valmistautua Metsäyhdistyksen todelliseen supervuoteen 2021, jolloin Metsävisa täyttää 40, Päättäjien Metsäakatemia 25 ja Koululaisten metsäviikko 20 vuotta.

Ennen näitä ensi vuoden tärkeitä hankkeita on aika kuitenkin rauhoittua jouluun, sytyttää takkaan valkea ja nauttia ajasta läheisten kanssa joulukuusen tuodessa metsäntuoksun kotiin. Meillä joulukuusi on ”metsänhoidollisesti oikea puu, jonka pitää olla kiero ja vänkä”, kuten ukkini tapasi opettaa.

Toivotan kaikille rauhallista jouluaikaa – Metsien Suomi on pian ovella!

Ps. Suomen Metsäyhdistys lahjoitti tänä vuonna joulukorttien arvon Food and Forest Development Finland -kehitysyhteistyöjärjestölle. FFD kouluttaa kehitysmaiden maa- ja metsätaloustuottajia parantamaan oman elinkeinonsa tuottavuutta ja kestävyyttä. Järjestön metsähankkeet auttavat myös esimerkiksi taimitarhojen perustamisessa, puun markkinoinnissa ja sivuelinkeinojen kuten mehiläistenhoidon tukemisessa.

 

Kirjoita kommentti