Ilmastonmuutos ja metsät

Metsillä on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Metsät ja muu biomassa sitovat yhteyttämisen tuloksena hiilidioksidia ilmakehästä ja ne toimivat merkittävinä hiilinieluina. Sää- ja lämpöolojen muuttuessa myös metsien tuhoriskit kasvavat.

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC toteaa kuudennessa arviointiraportissaan, että vahinkoa aiheuttavien sääilmiöiden todennäköisyys on kasvanut ja monet meriä ja mannerjäätiköitä koskevat muutokset ovat jo nyt peruuttamattomia tai palautuvat hitaasti. IPCC:n 20.3.2023 julkaistu yhteenvetoraportti summaa yhteen aiemmat osaraportit.

Lue lisää ilmastopaneelin verkkosivuilta ja Ilmatieteen laitoksen artikkelista.

Ilmastotoimilla on vankka kansalaisten tuki: Ilmastobarometri 2023 mukaan enemmistö suomalaisista näkee ilmastoratkaisut mahdollisuutena parantaa kilpailukykyä ja hyvinvointia

Metsäkadon ilmastohaitta ja hillinnän ohjauskeinot Suomessa

Metsäkatoala on Suomessa ollut 2010-luvulla keskimäärin noin 14 000 ha vuodessa. Puolet tästä on rakentamiseen liittyvää ja noin kolmannes maatalouteen liittyvää. Metsäkadosta on aiheutunut vuosina 2013–2019 vuosittain noin 3,7 milj. t CO2-ekv. kasvihuonekaasupäästöt, joka on noin 6 % Suomen kokonaispäästöistä. Metsäkatoa vähentämällä voidaan pienentää maankäyttösektorin kasvihuonekaasupäästöjä ja siten edesauttaa ilmastotavoitteiden saavuttamista. Metsäkadon ehkäisy vähentäisi myös vesistökuormitusta ja auttaisi säilyttämään luonto- ja virkistysarvoiltaan merkittäviä metsäalueita kasvavien kaupunkien ympäristöissä.

Lisätietoa:

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen Suomessa – nykytila ja kehitysnäkymät. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2022:55
Metsäkadon ilmastohaitta ja hillinnän ohjauskeinot Suomessa. Assmuth ym, 2022. Luonnonvarakeskuksen synteesiraportti

Maakuntien rooli ja vaikuttavat ilmastotoimet hiilineutraalin Suomen saavuttamiseksi. Laura Saikku ym. Suomen ympäristökeskuksen raportteja 11/2022.

Metsän käytön ilmastovaikutukset ja puun käytön korvaushyödyt

Metsien ja lisähakkuiden ilmastovaikutukset eivät ole yksiselitteisiä. Metsien ja niiden käytön ilmastokestävyyteen liittyvää tietoa on koottu laajaan Suomen ilmastopaneelin Metsä-raporttiin: Metsät ja ilmasto: hakkuut, hiilinielut ja puun käytön korvaushyödyt

Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma ja ilmastoviisas metsänhoito

Maankäyttösektorilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmassa on koottuna yhteen keinot, joiden avulla maatalousmaan, metsätalouden ja muun maankäytön päästöjä voidaan vähentää ja hiilinieluja ja -varastoja vahvistaa. Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman toimenpiteillä tavoitellaan vähintään kolmen miljoonan hiilidioksidiekvivalenttitonnin vuosittaista ilmastovaikutusta vuoteen 2035 mennessä.

Valtioneuvoston kanslian tiedote:  Valtioneuvosto hyväksyi maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman (8.7.2022)

Ilmastoviisas hiilenkierto -tutkimusohjelma kokoaa ajankohtaista tutkimustietoa maankäyttösektorin ratkaisumahdollisuuksista Luonnonvarakeskuksen sivuille.

Hiilestä kiinni -tutkimus- ja innovaatio-ohjelma tukee ilmastokestävien maankäyttöratkaisujen tuottamista.

Suometsien ilmasto- ja ympäristövaikutukset

Suoseuran julkaisema julkaisusarja kokoaa tutkimustietoa suometsien ympäristövaikutuksista ja vesistökuormituksen ja kasvihuonekaasujen problematiikaista. Julkaisu löytyy täältä.

Lukusuosituksina seuraavat artikkelit:

  • Metsäojitetun suon ilmastovaikutukset. Paavo Ojanen & Kari Minkkinen. Suoseura — Finnish Peatland Society, Helsinki, 2020.
  • Metsäojitettujen soiden vesistökuormitus. Mika Nieminen & Tapani Sallantaus. Suoseura — Finnish Peatland Society, Helsinki, 2020.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset metsiin ja metsäsektorin toimintaan

Metsätuhot

Sieni- ja hyönteistuhoarviot perustuvat Suomessa pääosin Valtakunnan metsien inventointiin (VMI) ja Suomen Metsäkeskuksen vastaanottamiin metsänkäyttöilmoituksiin.

Katso myös

Venäläinen A., Lehtonen I. et al. (2020): Ilmastonmuutos lisää metsätuhojen riskejä Suomessa

Climate change induces multiple risks to boreal forests and forestry in Finland: A literature review – Venäläinen – 2020 – Global Change Biology – Wiley Online Library

Euroopan metsäinstituutin toimittamat Euroopan laajuiset politiikkasuositukset kirjanpainajatuhojen hallintaan.

Hiilidioksidin talteenotosta ja siihen liittyvistä teknologioista löydät lisätietoa Extranetin välilehdeltä:
Metsäteollisuus ja uudet tuotteet

Ilmastonmuutos vaikeuttaa talvikorjuuta – haittoja torjutaan suunnittelulla, tiestötiedolla ja varmistamalla osaavan työvoiman saanti

Tapion koordinoima Metsäpolitiikkafoorumi esitteli 22.2.2022 metsälogistiikkaan liittyvät politiikan suositukset ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumiseksi. Suositukset koskevat muun muassa tiestötiedon keruu-, hallinta- ja tietopalveluratkaisujen pilotointia ja vahvistamista, maaperätiedon tarkentamista, puutavaran rautatiekuljetuksen ja terminaaliverkoston kehittämistä sekä metsäkoneenkuljettajan ja puutavara-autonkuljettajan työn vetovoiman vahvistamista uhkaavan työntekijäpulan torjumiseksi. Hankkeen Policy Brief ja lisätietoa täällä.

Tutustu myös

Metsistä ja ilmastonmuutoksesta on koottu tietoa myös maa- ja metsätalousministeriön sivuilla. 

Metsähallituksen ilmasto-ohjelma

Metsäteollisuuden ilmastotiekartta

Sahateollisuuden vähähiilisyyden tiekartta