JARI LEPPÄ

Metsäpäivien avajaiset

Tutustu

Jari Leppä on maa- ja metsätalousministeri, kansanedustaja ja maanviljelijä. Koulutukseltaan Leppä on maanviljelysteknikko. Hän on toiminut vuodesta 1999 alkaen kansanedustajana ja hänellä on luottamustehtäviä kuntahallinnon alalla ja monissa yrityksissä ja järjestöissä.

MIKA ANTTONEN

Metsäpäivien avajaiset

Tutustu

Mika Anttonen (D.I.) on energiayhtiö St1:n perustaja ja pääomistaja. Polttonestekaupasta alkanut yksityisyrittäjyys on kehittänyt nopeasti monipuolisen pohjoismaisen energiayhtiön, joka toteuttaa toiminnassaan visiotaan olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. St1 investoi voimakkaasti uusiutuvan energian kehitystyöhön ja tuotantoon – ulottuen teollisesta tuulivoimasta liikenteen jätepohjaisiin etanolipolttonesteisiin ja geotermiseen lämpöön.

Mika Anttosella on vuosien vankka kokemus yrittäjyydestä, polttonesteiden kansainvälisestä kaupasta sekä uusiutuvan energian hajautetusta tuotannosta. Mika on perehtynyt syvällisesti energia-alan kokonaiskuvaan ja hänellä on aito halu löytää ratkaisuja globaaleihin energiahaasteisiin.

Mika Anttonen toimii nykyisin St1:n hallituksen puheenjohtajana ja hän on saanut useita uusiutuvaan energiaan ja johtamiseen liittyviä palkintoja.

TERHI KOIPIJÄRVI

Metsäsuhteiden Suomi – Millainen on suomalaisten metsäsuhteiden kirjo?

Tutustu

Olen 50-vuotias naismetsänhoitaja ja metsien vastuullisen monikäytön puolestapuhuja. Työni on vienyt minut erilaisiin metsiin ympäri maailmaa. Se on opettanut kuuntelemaan eri metsäsuhteita, myös suhteesta maahan ja maaoikeuksiin. Metsä ammattina vie isojen asioiden ääreen: ilmastonmuutos, suojelu, ihmisoikeudet, osallistaminen, kestävät ratkaisut – siksi tässä työssä saa kokea merkityksellisyyttä. Olen Metsähallituksen tuore viestintäjohtaja ja takanani on 20 vuoden kokemus metsäteollisuuden johtotehtävistä ja vastuullisuustyön johtamisesta. Missioni on monimuotoisuus metsässä ja työyhteisössä.

TOMI SALO

Metsäsuhteiden Suomi – Millainen on suomalaisten metsäsuhteiden kirjo?

Tutustu

Olen 43 -vuotias, positiivisesti ajatteleva ja metsäluontoa monipuolisesti rakastava mies Porvoosta. Työskentelen parhaillaan metsäjohtajana Metsäteollisuus ry:ssä. Minusta huominen tarjoaa aina uuden ja suuren mahdollisuuden meille kaikille. Metsäala on paras ala. On supermotivoivaa edistää metsien kestävää käyttöä ja luoda työllään edellytyksiä muutokselle, jossa uusiutuvaan puuraaka-aineeseen pohjautuvat tuotteet korvaavat kasvavasti uusiutumattomia raaka-aineita ja fossiilisia polttoaineita. Näkökulmani kestävyyteen on holistinen, jossa taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen näkökulma ovat tasapainossa. Ja lopuksi – kyllä lahopuu, käävät, uhanalaiset lajit, puhtaat vesistöt sekä metsiemme hiilivarasto ja kyky sitoa hiiltä ilmakehästä ovat tosi tärkeitä asioita minulle kuten kaikille muillekin metsäammattilaisille.

EMMA RISPOLI

Metsäsuhteiden Suomi – Millainen on suomalaisten metsäsuhteiden kirjo?

Tutustu

Emma Rispoli on maakuvatyön asiantuntija ulkoministeriön maakuvayksikössä. Osana rooliaan Emma koordinoi Suomi-kuvan suuria asiakokonaisuuksia ja sen kannalta tärkeitä teemoja, mukaan lukien metsäsuhdetta. Hän toimii läheisessä yhteistyössä niin Suomen ulkomaanedustustojen kuin Suomen maakuvan suurista linjoista päättävän Finland Promotion Boardinkin kanssa.

Ennen ulkoministeriötä Emma työskenteli useita vuosia lontoolaisessa viestintätoimistossa, asiakkaanaan muun muassa Ison-Britannian vienninedistämisestä vastaava Department for International Trade.

ESSI HUTTU

Puuhuolto 2030-luvulle

Tutustu

DIMECC Oy on yritysten ja tutkimuslaitosten omistama innovaatioklusteri, jonka tavoitteena on kiihdyttää innovaatiotoimintaa Suomessa. DIMECC:n toiminta perustuu yhteistyöhön ja uskomme, että yhdistämällä resurssit ja  tuomalla yhteen erilaisia toimijoita voimme lisätä innovatiivisuutta Suomessa. Essi Huttu työskentelee DIMECC Oy:ssä Vice Presidenttinä vastaten yhtiön palveluista sekä tulevaisuutta luotaavista foresight-toiminnoista ja uusien aloitteiden valmistelusta yhdessä muun johtoryhmän kanssa.

ESA TORNIAINEN

Koska metsien käyttö on ratkaisu – Muovin haastajat

Tutustu

Papticin liiketoiminnankehitysjohtaja Esa Torniainen (vm. 1970) valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisestä Korkeakoulusta vuonna 1996 ja vuodesta 2015 lähtien hän on vastannut Papticin liiketoiminnankehityksestä. Paptic Oy on kehittänyt ja valmistaa puusta muovin korvaajaksi monissa eri käyttötarkoituksissa soveltuvaa materiaalia. Paptic Oy:n missiona on mahdollistaa ympäristönkannalta ongelmallisen muovin käytön vähentäminen uudentyyppisellä puupohjaisella materiaalilla, Papticilla. Suomalaisille kuluttajille Paptic on jo tuttu ”muovikassin” korvaajana.  Lähiaikana suunnitelmissa on tuotannon ylös skaalaaminen yhteistyössä valmistuspartnerin kanssa.

PERTTU SORSA

Koska metsien käyttö on ratkaisu – Muovin haastajat

Tutustu

Myyntijohtaja Perttu Sorsa on avainhenkilö Sulapacin myynnissä ja markkinoinnissa. Pertulla on 7 vuoden pakkausteollisuuden tausta Metsä Boardilta, jossa hän on työskennellyt erilaisissa myynnin ja liiketoiminnan kehitystehtävissä. Perttu on tuonut mukanaan Sulapaciin pakkausdesignin, sekä arvokasta kokemusta pakkausteollisuudesta ja sen asiakkaista.

MARKKU NIKKILÄ

Koska metsien käyttö on ratkaisu – Muovin haastajat

Tutustu

Itsestäni sen verran, että olen Elastopoli Oy:n toimitusjohtaja. Olemme viimeisen kymmenen vuoden aikana kehittäneet ja patentoineet Elastopolissa märkärainausteknologian teknologian, johon Aqvacompin biokomposiitit perustuvat. Oma taustani on Tampereen Teknillisestä Yliopistosta muovi-ja elastomeeritekniikasta, jonka jälkeen olen tehnyt töitä muoviteollisuuden prosessien ja erikoismateriaalien parissa.

NINA PULKKIS

Koska metsien käyttö on ratkaisu – Muovin haastajat

Tutustu

Nina Pulkkis ohjaa ja käsikirjoittaa Suomen tulevaisuus -tiedesarjaa MTV3-kanavalle jossa molekyylibiologi Howy Jacobs selvittää miten Suomi tulee pärjäämään tieteen ja teknologian avulla.

Nina rakastaa metsää ja innostuu helposti esim. selluloosan tai puun uuteaineiden uusista sovelluskohteista.

MARKUS LEIKOLA

Suunnitelmallisesti somessa – Metsäviestiä kanaviin

 

Tutustu

Tunnettu viestinnän asiantuntija Markus Leikola pureutuu Metsäpäivillä somen olemukseen. Suunnitelmallisesti somessa -seminaarissa Leikola herättelee ajatuksia, miten metsien kestävästä käytöstä tulisi keskustella sosiaalisen median ympäristökuplassa.

Leikola tunnetaan toimittajana, kirjailijana, konsulttina ja kommentaattorina. Syksyllä 2016 häneltä ilmestyi romaani Uuden maailman katu. Perjantaisin hän taustoittaa politiikan ja yhteiskunnan ilmiöitä ja henkilöitä Ylen Radio 1:llä yhdessä toimittaja Jussi Lähteen kanssa. Hän on toiminut myös muun muassa Markkinointiviestinnän toimistojen liitto MTL ry:n toimitusjohtajana.

Helsingin yliopiston julkaisemalla 375 humanistia -listalla Leikola esittäytyy kirjoitusammattilaiseksi: ”Kirjailija, kyllä, ensisijaisesti, sen vuoksi että pyrin vapauttamaan mahdollisimman paljon aikaa kirjailijan työhön. Sen seurauksena on syntynyt runokokoelmia, tietokirjoja, näytelmiä, novellikokoelma ja on parhaillaan työn alla romaani.”

Kuva: Jani Laukkanen 

12.00–14.00 | Sali 201
Suunnitelmallisesti somessa – Metsäviestiä kanaviin

 

ILKKA HALAVA

Muuttaako murrosaika metsäalaa

Tutustu

Ilkka Halava on tulevaisuustutkija, yritysvalmentaja ja Prime Frontier Oy:n sekä Future Works Oy:n toimitusjohtaja. Hän on asiantunteva ja valovoimainen puhuja, valmentaja ja monen organisaation luottosparraaja. Sosiokulttuurisen tutkimuksen ja soveltavan tulevaisuustutkimuksen välineillä Halava tekee tulevaisuuden kehityskuluista ymmärrettävää päätöksentekomaastoa ja ohjaa uusien mallien, konseptien ja läpimurtojen tekijöitä löytämään omat maalinsa – ja saavuttamaan ne. Yli 300 työyhteisön ja 100 johtoryhmän kokemuksella Ilkka on hyvä luotsi organisaatiollesi.

HEIKKI PAJUOJA

Puuhuolto 2030-luvulle ‒ vastuullisuus samaan pakettiin

 

Tutustu

Heikki Pajuoja on Metsäteho Oy:n toimitusjohtaja. Metsäpäivillä hän puhuu puuhuollon tulevaisuudesta ja kertoo Metsätehon vetämästä Tehokas puuhuolto 2025 -hankkeesta, joka on saamassa jatkoa: nyt suunnitellaan jo 2030-luvun puuhuoltoa. Tavoitteena on yhdistää korjuu, kuljetus, tietotekniikka ja vastuullisuus samaan pakettiin.

Metsäteho Oy on Suomen johtavien metsäteollisuusorganisaatioiden omistama tutkimus- ja kehitystyöhön erikoistunut yritys. Metsätehon toiminnan keskeisinä tavoitteina on tutkia ja kehittää puun saatavuutta, korjuu- ja kuljetustekniikkaa sekä informaatiovirtaa ja toiminnan tehokkuutta.

Yrityksen tärkeimpiä toimintamuotoja ovat t&k-projektit, asiantuntijaselvitykset, seminaarit ja muu tiedotustoiminta. Toimitusjohtaja Pajuoja vastaa erityisesti tutkimusyhteistyöstä, metsäteollisuuden toimintaympäristöstä ja kansainvälisistä metsäasioista.

13.15–14.15 | Sali 103A
Puuhuolto 2030-luvulle ‒ vastuullisuus samaan pakettiin

 

ANU KUIVALAINEN

Sielunmetsä-elokuva

Tutustu

Anu Kuivalainen on helsinkiläinen ohjaaja, joka on opettanut dokumenttielokuvaa Aalto-yliopistossa.

Hänen dokumenttielokuviaan ovat mm. Aranda (2011), Saaren vangit (2003), Musta kissa lumihangella (1999) ja Orpojen joulu (1994). Kuivalaisen elokuvat ovat saaneet palkintoja niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

Tärkeimmiksi syikseen tehdä elokuvia Kuivalainen on sanonut katsojien tavoittamisen, mahdollisuuden tehdä tärkeitä aiheita näkyväksi sekä palautteen saaminen katsojilta.

Anu Kuivalaiselle ”Dokkari” on elämäntapa, eikä hän haluaisi olla muu kuin elokuvantekijä.

Sielunmetsää Kuivalainen kuvaa stadilaisen mökkiläisen tekemäksi metsäelokuvaksi – jossa metsä puhukoon puolestaan. Oma suruprosessi on kääntynyt ajankohtaiseksi puheeksi metsästä vaihtelevin näkökulmin. Anu Kuivalainen ei vain mene metsään vaan sukeltaa sinne – metsä maistuu.

 

JANI HOLOPAINEN

Virtuaalitodellisuusdemo

Tutustu

Filosofian tohtori Jani Holopainen väitteli 2016 aiheenaan käyttäjälähtöiset palvelumuotoilu ja T&K -mallit, joita on käytetty ja edelleen kehitetty lukuisissa yhdistetyn todellisuuden (Mixed Reality) digitaalisten palveluiden kehittämisprojekteissa mm. digitaalinen puukauppa- ja neuvontapalvelu, Suomalainen metsä MOOC -kurssi, Helsinki Uni MR Studio -koulutuksen virtualisointi, sekä viimeisimpänä Mixed Reality Hub ‑sovellustestauslaboratorio uusien palvelukonseptien ketterään kehittämiseen, tutkimukseen ja testaukseen. Kehitysyhteistyötä on tehty lukuisten eri toimialojen ja sidosryhmien kanssa käyttäjäkokemusten, myynninedistämisen sekä asiakasoppimisen lähtökohdista.

Ennen akateemista tutkijan uraansa Jani hoiti markkina-analyytikon ja projektijohtajan tehtäviä sekä YK että EU -organisaatioissa yhteensä neljässä eri maassa. Vapaa-aikanaan hän testailee kehittämiään T&K –malleja startup scenessä.