Tietoja Metsävisan 2018 finalisteille

Tervetuloa finaaliin! Alla kysymyksiä ja vastauksia finalisteille. Lähetä kysymyksesi Anne Turuselle Suomen Metsäyhdistykseen (anne.turunen@smy.fi). Saat vastauksen paluuviestillä ja tällä sivulla. Kysymykset voi lähettää myös WhatsAppilla, puh. 0456575440.

Keitä osallistujat ovat?

Osallistujat ovat koulujensa Metsävisa-voittajia. He ovat karsiutuneet finaaliin yli 25 000 oppilaan joukosta. Osallistujalista löytyy täältä ja osallistujien paikkakunnat kartalla täältä. Finalisteilla on mukana yksi seuralainen, yleisimmin oman koulun opettaja.

Mistä ja milloin Metsävisa-bussit lähtevät torstaina 24.5?

Bussit starttaavat klo 10:20 ja 10:40 Mannerheimintien tilausajopysäkiltä taidemuseo Kiasman edestä osoitteesta Mannerheiminaukio, Helsinki, ks. kuva. Ne täytetään siinä järjestyksessä kun osallistujat saapuvat paikalle. Jos olette myöhässä, soittakaa/lähettäkää tekstiviesti puhelinnumeroon, joka päivitetään tähän.


Mistä ja milloin lähdetään kotimatkalle perjantaina 25.5?

Ohjelma päättyy noin klo 15:00 Espoon Tapiolassa, minkä jälkeen osallistujat kuljetetaan Helsingin keskustaan kaukoliikenteen linja-autoille Kamppikeskukseen sekä päärautatieasemalle. Asemalla ollaan viimeistään 15:45, Kamppikeskuksessa hieman sitä ennen. Lentokentälle pääsee Helsingistä muutaman minuutin välein P- ja I-junilla noin puolessa tunnissa.

Miten matkakorvaukset hoidetaan?

Matkakorvaukset haetaan jälkikäteen Metsäyhdistyksestä täyttämällä matkalasku nettilomakkeella. Kuluja voi hakea vasta finaalin jälkeen, kun toteutuneet matkakulut ovat selvillä.

Matkalaskuja voi tulla yhtä visailijaa kohden useammasta paikasta, opettajalta, huoltajalta ja kunnalta, jos nämä kaikki ovat maksaneet matkan eri osuuksia.

Opettajien ja visailijoiden matkakulut korvataan kokonaan. Mahdollisten seuralaiseksi tulevien vanhempien matkakuluja ei korvata. Visailijalla voi olla mukanaan yksi seuralainen.

Sähköiseen hakemukseen tulee ladata liitteeksi kopiot tositteista (pdf-muodossa). Matkalaskuun kuuluvat julkisten kulkuneuvojen kuitit laitetaan A4-arkille/arkeille, joille kirjoitetaan KOULUN NIMI ja VISAILIJAN sekä MATKALASKUN LASKUTTAJAN NIMET. Kuittiarkit skannataan em. tavoin nimikoituina ja ladataan sähköisen lomakkeen liitteeksi, siis vain ja ainoastaan suoraan ladattuna varsinaiseen hakemukseen. Kopioita matkalipuista ei siis tule toimittaa irrallaan sähköpostin liitteenä tai tekstiviesteillä.

Jos lippuja on yhteensä neljä, voi joko
1) skannata kaikki yhteen samaan tiedostoon ja nettilomakkeelle laittaa liitteiden lukumääräksi yksi, jolloin pystyy lataamaan molempien matkaliput sisältävän tiedoston tai
2) skannata liput jokaiseen erikseen, jolloin liitteiden lukumääräksi lomakkeelle ilmoitetaan 4 kpl, jonka jälkeen on mahdollista ladata liitteet yksitellen.

Vastaamme mielellämme finaalipäivien aikana ja sen jälkeen matkakulujen hakemiseen liittyviin kysymyksiin. Yhteyshenkilö matkalaskuasioissa: Anne Turunen, anne.turunen@smy.fi, 045 6575 440.

Millainen ohjelma on?

Metsävisan finaali on samalla opintomatka visailijalle ja seurana matkaavalle opettajalle. Tapaamme lukuisan joukon metsäasiantuntijoita, oppilaitosten ja yliopistojen väkeä opiskelijoista professoreihin, ja esimerkiksi Kaukokaipuu-matkablogin kirjoittajan, retkeilyn, seikkailun ja luontokuvauksen ammattilaisen Marinella Himarin.

Torstai 24.5.

 • Helsinki BusTour ja FlyTour
 • Lounas Hotelli Nuuksiossa Kirkkonummella
 • Metsävisa-finaalin maastokisa
 • Päivällinen
 • Iltaohjelmaa ulkona ja sisällä
 • Sauna- ja uintimahdollisuus hotellin allasosastolla tai rantasaunalla
 • Iltapala

Perjantai 25.5.

 • Aamiainen
 • Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston ohjelmaa Otaniemessä, Espoossa
 • Lounas Metsätapiolassa Espoossa
 • Iltapäiväohjelmaa
 • Metsävisan 2018 tulosten julkistaminen ja palkintojenjako
 • Kakkukahvit

Ohjelma tarkentuu tapahtumaan asti. Tulostettu ohjelma annetaan osallistujille paikan päälle saavuttaessa.

Kuinka usein syödään?

Torstaina tarjotaan lounas, pieni maastovälipala, päivällinen ja iltapala. Perjantaina on tarjolla aamiainen, lounas ja kakkukahvit.

Torstaina kannattaa syödä runsas aamiainen ennen Metsävisa-bussiin astumista, sillä matka Helsingin nähtävyyksien kautta Nuuksioon lounaspöydän ääreen vie ainakin kaksi tuntia.

Miten ruokavaliot on huomioitu?

Ilmoittautuessanne antamanne ruokavaliotiedot toimitetaan tarjoiluita järjestäville.

Metsävisa somessa

Seuraa ja käytä itsekin somessa hashtagia #Metsävisa, ruotsiksi #Skogsnöten.

Järjestäjät ja rahoittajat julkaisevat Metsävisasta omilla kanavillaan, esim. Suomen Metsäyhdistys seuraavilla:

4H:ssa työskentelevä @metsäreportteri Laura Halvari on mukanamme koko kaksi päivää. Hän julkaisee seuraavilla kanavilla:

Mitä varusteita tarvitaan?

Varustelista löytyy kutsukirjeistä visailijalle ja aikuiselle seuralaiselle.

Miten Metsävisaan voi harjoitella?

Menemällä metsään, havainnoimalla ympäristöä ja pohtimalla näkemiään asioita monilta kanteilta. Vanhoja Metsävisa-lomakkeita kannattaa selata Metsävisa-sivuilta. Ruotsinkieliset lomakkeet löytyvät Skognöten-sivuilta.

Millainen itse kilpailu on?

Metsävisa-radalla kuljetaan 10 oppilaan ryhmissä oppaiden johdolla. Reitillä on Metsävisa-kummifirmojen ja ja muiden yhteistyökumppaneiden rasteja, joilla vastataan kysymyksiin mobiililaitteilla, puhelimella tai tabletilla. Osa tehtävistä ovat yksilötehtäviä, osa ratkaistaan ryhmässä. Mobiilisovelluksen ohje löytyy suomeksi täältä ja ruotsiksi täältä. Metsävisa-sovelluksen pääsee lataamaan sovelluskaupasta laitteelle ja vastaamaan testikysymyksiin kuukautta ennen kisaa.

Jos visailijalla ei ole käytettävissään mobiililaitetta, kysymyksiin voi vastata paperilomakkeella. Jos mobiililaite lakkaa toimimasta kesken matkan, voi vastaamista jatkaa paperilla kesken kisankin. Järjestäjät syöttävät paperilomakkeille annetut vastaukset järjestelmään.

Missä puhelimia tai tabletteja ladataan?

Pyrimme järjestämään latausmahdollisuuksia, mutta ennen maastokisaa se ei ole mahdollista kuin poikkeustapauksissa hetken aikaa hotellin aulassa tai omassa huoneessa, jos huoneet saadaan ennen maastokisaa. Akkuja ei kannata käyttää loppuun ennen kilpailua. Omia varavirtalähteitä kannattaa olla ja latausjohdot kannattaa muistaa ottaa mukaan. Kaikki välineet (mobiililaitteet, johdot ym.) tulee nimikoida esim. maalarinteipillä. Järjestäjillä on muutamia varavirtalähteitä.

Mitä palkintoja Metsävisasta saa?

1. sija: 500 € + diplomi
2. sija: 300 € + diplomi
3. sija: 200 € + diplomi
Jaettu 4. sija: 100 € + diplomi (sijoille 4-10 yltäneet, lahjoittaja Metsäkoulutus ry)
Jaettu 5. sija: diplomi (jokainen visailija sijasta 11 eteenpäin)

Rahapalkinnot maksetaan visailijan tilille finaalin jälkeen.

Saako osallistuja tietää, monenneksi sijoittuu?

Kolmen parhaan sijoitus julkaistaan. Sijoille 4-10 tulleiden keskinäistä järjestystä ei julkaista, vaan he saavat kaikki neljänneksi parhaan diplomin. Sijasta 11 eteenpäin kaikki saavat jaetulle viidennelle sijalle päässeen diplomin, eikä heidänkään paremmuusjärjestystä julkaista.

Missä diabeteslääkkeet säilytetään?

Mahdollisia kylmäsäilytystä vaativia lääkkeitä voi pyytää pitämään hotellin jääkaapissa.

Mitä ohjelmaa on opettajille? Entä vanhemmille?

Opettajien ja muiden seuralaisten ohjelma on suurelta osin sama kuin oppilaidenkin. Visailijat ovat finaalin päätähdet, joten ohjelma on suunniteltu ensisijaisesti heille. Metsävisa-kilpailuradalle seuralaiset pääsevät omana opastettuna ryhmänään kilpailuryhmien jälkeen.

Ketkä järjestävät Metsävisan finaalin?

Suomen Metsäyhdistys ja Biologian ja Maantieteen Opettajien Liitto BMOL ry ovat pääjärjestäjät. Suomen Metsäsäätiö on päärahoittaja. Muita rahoittajia ja järjestäjiä ovat OP, UPM, Stora Enso, Metsä Group, Metsähallitus, MTK ja Metsäteollisuus ry. Lisäksi mukana ovat Suomen Metsäkeskus, Maa-ja metsätalousministeriö, Suomen Riistakeskus, Luonnonvarakeskus ja Maanmittauslaitos. Edellä mainittujen tahojen edustajia on mukana finaalin kilpailuradalla ja ohjelman muissa vaiheissa. Kilpailurata kulkee osittain yksityismailla, osittain Nuuksion kansallispuistossa. Finaalin ohjelmaa järjestävät myös metsäalan koulutusta tarjoavat oppilaitokset: Helsingin yliopiston metsätieteiden laitos, Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulun puunjalostustekniikan laitos sekä Hämeen ammattikorkeakoulu ja ammatti-instituutti. Suomen Partiolaiset järjestää iltaohjelmaa. Metsäkoulutus ry on mukana palkitsemassa voittajia.

Mitä muuta haluat tietää?

Lähetä kysymyksesi Anne Turuselle Suomen Metsäyhdistykseen (anne.turunen@smy.fi). Saat vastauksen paluuviestillä ja tällä sivulla. Kysymykset voi lähettää myös WhatsAppilla, puh. 0456575440.