300 euroa kuljetustukea metsäretkeen

Metsävisassa 2022 arvottiin kymmenelle koululle 300 euroa metsäretken matkakuluihin

Voittajat ovat

 • Dalsbruks skola, Dalsbruk
 • Europaeuksen koulu, Savitaipale
 • Haapamäen yhteiskoulu, Haapamäki
 • Korvatunturin koulu, Savukoski
 • Kosken koulu, Imatra
 • Kökar grundskola, Kökar
 • Puumalan yhtenäiskoulu, Puumala
 • Pyhännän yläkoulu, Pyhäntä
 • Raumon koulu, Tornio
 • Seinäjoen yhteiskoulu, Seinäjoki

Rahapalkinnon arvonnalla on muutaman vuoden perinne. Opettajat ja oppilaat ovat raportoineet rahojen käytöstä.


Keväinen yöretki vanhaan metsään

Mujejarvi, kuva Timo Kovanen

Pateniemen koulu, Oulu
Ari Kähkönen

Pateniemen koulun 9 B ja C -luokkien oppilaat lähtevät keväällä 2020 leirikouluun Pohjois-Karjalaan, Nurmeksen Hyvärilään, mihin käytämme arvontapalkinnon.

Leirikoulun yhteydessä teemme retken Lieksan Mujejärven vanhoihin metsiin. Retkellä oppilaat jaetaan pieniin ryhmiin kokemaan keväisen vanhan havumetsän tunnelmaa. Retki pyritään toteuttamaan niin, että yövymme alueen yöpymispaikoilla tai ainakin olemme maastossa aamu- tai iltahämärän aikaan.

Mujejärven alue on sopiva kohde retkeilijälle, joka haluaa nauttia rauhasta. Alueella voi tehdä useankin päivän ajan pieniä retkiä kallioiden, harjujen ja järvien kirjomassa maisemassa. Salomaisella alueella voi kulkea käen kukunnan saattelemana vanhan metsän siimeksessä tai kokeilla kuntoaan jylhän rotkolaakson rinteillä.


Retki arboretumiin ja alaluokkien metsäpäivä

Gumeruksen koulu, Siikajoki
Katariina Vehviläinen

Käytimme palkintorahoja 8.-luokkien Luonto ja minä -valinnaisryhmämme retkeen. Vierailimme Alakestilän Arboretumissa. Siellä kasvaa puuvartisten kasvilajien muotoja, muunnoksia, lajikkeita tai alalajeja lähes 200 erilaista, noin 20 puuta ja noin 80 pensasta. Arboretumissa on tarjolla maksuton ääniopastepalvelu, jonka lataamalla puhelimeen voi tutustua alueen historiaan ja lajistoon.

Kasiluokat Alakestilän Arboretumissa. Kuvat: Katariina Vehviläinen ja Johanna Niemi

Toinen rahoituskohde oli 9. luokan Luonto ja minä -valinnaisryhmän järjestämä metsäpäivä alakoulun 1.-6. luokkien oppilaille. Rahoilla maksettiin alakoululaisten kuljetus metsään Kirkkokukkulalle. Kotitalousryhmä, jossa oli samoja oppilaita, leipoi kodalla tarjottavat pullat. Siikajokilaakso kirjoitti metsäretkestä lehtijutun.

Ysiluokkalaiset suunnittelivat itse rastit, huolehtivat tarvittavan välineistön ja sopivat paikat rasteilleen. Rastit olivat:

 1. Mäki-visa, metsäaiheisia kysymyksiä
 2. Metsätalous-rasti
 3. Metsädynamiikka-peli
 4. Metsäkaaos-peli
 5. Metsäkasvien lajintunnistusta
 6. Tunnista eläinten jälkiä ja jätöksiä
 7. Mehua ja pullaa kodalla
Gumeruksen ysiluokat järjestivät metsäpäivän alaluokille. Kuvat: Katariina Vehviläinen ja Johanna Niemi

8.-9.-luokkalaisten eräkurssin päätösretki

Haapaniemen koulu, Viitasaari
Jyrki Koskela

Koulussamme on kaksivuotinen valinnaisaine, Eräkurssi. Sen aikana oppilaat suorittavat 8. luokalla metsästäjäntutkinnon ja ensimmäisenä maailmassa vastuullisen vapaa-ajankalastajan tutkinnon. 9. luokan syksy pyhitetään metsäalan laajaan tutustumiseen ja keväällä opetellaan retkeilyyn liittyviä tietoja ja taitoja.

Olemme yhdessä paikallisten viitasaarelaisten toimijoiden kanssa tehneet monenlaista mielenkiintoista. Olemme harjoitelleet ampumista ampuampumaradalla, tehneet vesilintureissun, käyneet pilkkimässä ja saaneet kalankäsittelyopastusta.

Eräkurssi huipentuu keväällä 2020 tehtävään loppuretkeen, jossa oppilaat pääsevät soveltamaan käytännössä oppimiaan retkeilytaitoja jossakin hienossa kohteessa. Käytämme arvontapalkinnon kyseiseen retkeen.

Pilkkiminen on yksi osa eräkurssia. Kuvat: Jyrki Koskela

Metsäretki ja retkikeittimiä

Nilsiän yhtenäiskoulu
Paula Härkönen

Valinnaisaineryhmämme teki metsäretken Huuhkajan kierrokselle. Siellä on monenikäistä metsää harjualueella, erään syysmyrskyn tuhot näkyvillä, Tiilikkajoen ekosysteemi sekä jääkauden jättämiä jälkiä. Sää suosi. Paistoimme laavulla makkaraa ja nuotiobanaaneja. Bongailimme myös geokätköjä. Oli tosi hieno ja opettavainen retki.

Lisäksi saimme hankittua trangioita sille varalle, että aina ei voi metsäretkillä tehdä nuotiota. Näin turvaamme seuraaviakin metsäretkiä.

Nilsiän yläkoululaiset Huuhkajan kierroksen harjumaastoissa. Kuvat: Paula Härkönen

Kiikareita

Nurmijärven yhteiskoulu
Tarja Karhapää

Ostimme palkintorahoilla kiikareita. Kiitos paljon! 🙂

Nurmijärven yhteikoulus hankki varusteita lintubongaukseen. Kuva: Tarja Karhapää

Ympäristöekologian valinnaisaineryhmien kevätretki Helsinkiin

Puolimatkan koulu, Hyvinkää
Anita Iivonen ja Alice Luostarinmäki

Kaksi 8.- ja 9.-luokkalaisten valinnaisaineryhmää osallistui Metsävisaan ja voitti arvontapalkinnon. Oppilaiden kanssa päätimme käyttää rahan opintoretkeen.

Retkikohteiksemme valikoituivat Helsingissä Luonnontiedemuseo Luomus, Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja Nykytaiteen museo Kiasma, jossa tutustuimme erityisesti Yhteiselo-näyttelyyn.

Ympäristöekologian kurssilaiset luonnontieteelliseen keskusmuseoon, nykytaiteen museoon ja kasvitieteelliseen puutarhaan tutustumassa. Kuvat: Alice Luostarinmäki ja Anita Iivonen

Metsä- ja kalaretki

Riistaveden koulu, Kuopio
Maarit Tuomainen ja Sari Kukkonen

Teimme retken Puijon luonnonsuojelualueelle. Tutustuimme luontoon Seppo-pelin avulla. Pelissä oli kysymysten lisäksi soveltavia tehtäviä luonnosta, esim. sammalten tutkimista, selkärangattoman eläimen rakentamista, lajien tunnistustehtäviä yms. Kävimme myös Puijon tornissa, josta käsin tutustuimme ympäröivään maisemaan ja maaston pinnanmuotoihin.

Ruokailimme Iso-Valkeisen lammen laavulla. Oppilailla oli mahdollisuus kalastaa kirjolohta. Kirjolohien lisäksi he saivat saaliiksi yhden ison hauen ja kalalokin, joka vapautettiin vahingoittumattomana takaisin luontoon. Päivä oli erittäin onnistunut ja elämyksellinen kokonaisuus.

Riistaveden yläkoululaiset Puijolla. Kuvat: Maarit Tuomainen

Leirikoulu yliopiston metsäasemalla

Raumankarin koulu, Kalajoki
Marjo Märsylä

Kalajoen Himangan kylän Raumankarin koulun 8. luokkalaiset osallistuivat Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasemalla järjestettyyn leirikouluun. Voittorahoilla katettiin osa kustannuksista. Opiskelimme metsän eliölajeja, perehdyimme eläinten talvehtimiseen, tutustuimme vesirobotin käyttöön, teimme fysikaalisia mittauksia ja tutustuimme ilmakehätutkimukseen sekä retkeilimme metsissä.

Paljon opittiin metsästä ja ilmakehästä ja koettiin uusia asioita. Varmasti metsä on oppilaille tämän leirikoulun jälkeen taas hiukan tutumpi paikka olla ja opiskella.

Leirikoulussa Hyytiälässä yliopiston kenttäasemalla. Kuvat: Marjo Märsylä

Retki Helvetinjärvelle

Koskelan yläkoulu, Mänttä-Vilppula
Sanna Virtanen

Voitimme Metsävisasta rahaa, minkä päätimme käyttää retkikuljetuksiin. Kaikki 7.- 8.-luokkalaiset, noin 100 oppilasta, suuntasivat kevään viimeisellä kouluviikolla Helvetinjärven kansallispuistoon.

Oppilaille annettiin kuvatehtävä. Jokaisen piti ottaa selfieitä luonnosta löytyvien asioiden kuten männyn, variksenmarjan tai vaikkapa eläimen jätöksen kanssa.

Patikoimme Helvetinkolulle. Oppilaat kiipesivät Helvetinkolua pitkin ylös ja näköalapaikalta ihailtiin maisemia. Söimme eväitä ja paistoimme makkaraa ja tikkupullaa. 4H-yhdistyksen edustaja esitteli villiyrttien käyttöä ja maistatti herkullista nokkosnäkkäriä ja -pestoa. Sää suosi retkeilijöitä ja tunnelma oli leppoisa.

Helvetinjärven maisemissa. Kuvat: Sanna Virtanen

Yläkoulujen Metsävisa on metsäalan ja koulujen tekemää pitkäaikaista yhteistyötä

Metsävisaan on vuodesta 1982 alkaen osallistunut yli miljoona yläkoululaista biologianopettajien johdolla.

Pääjärjestäjät ovat Suomen Metsäyhdistys ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry. Päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö. Mukana rahoittamassa ja järjestämässä on lähes koko metsäala.