Metsävisa-ohjeita

Lisätiedot, palautteet ja muut yhteydenotot

Suomen Metsäyhdistys
Henna Nummela, 045 6575 442, henna.nummela@smy.fi
Anne Turunen, 045 6575 440, anne.turunen@smy.fi

Metsävisan järjestäminen koulussa

Metsävisa-päivä on kouluissa torstaina 6.2.2020.

Metsävisaan ilmoittautuneet koulut saavat kilpailulomakkeet ja mallivastaukset postipakettina viimeistään viikkoa ennen visapäivää. Metsävisaan osallistuminen on kouluille maksutonta.

Jos paketti ei ole perillä koululla 30.1. mennessä eikä postista ole tullut ilmoitusta, ole yhteydessä Metsäyhdistykseen.

Postipaketti pitää noutaa postista, ellei koululla ole postin kanssa sopimusta pakettien toimituksesta perille asti. Metsävisan yhteysopettajaksi ilmoittautunut opettaja saa postista ilmoituksen paketin saapumisesta joko pakettikortilla, tekstiviestillä tai sähköpostilla. Paketin voi noutaa postin lähetystunnuksella kuka vain. Lähetystunnuksen saa myös pyydettäessä Metsäyhdistyksestä. Huom! Posti säilyttää paketteja vain 7 päivää.

Palkinnot

Kilpailulomakkeiden kanssa samassa paketissa postitetaan myös koulun voittajan palkinnot, kuksa ja diplomi, jotka opettaja voi jakaa itse.

Kymmenen koulua voittaa arvontapalkintona 500 euroa. Rahan voi käyttää hyödylliseen hankintaan tai elämykselliseen toimintaan.

Kiitokseksi Metsävisaan osallistumisesta Metsävisan rahoittajat lahjoittavat opettajien nimissä 1200 € suuruisen summan Food and Forest Development Finland -kehitysyhteistyöjärjestön metsähankkeisiin.

Kymmenen parasta finalistia voittaa rahapalkinnot 100-500 €.

Esikarsinta

Halutessaan opettaja voi järjestää oppilaille sähköisen esikarsinnan Metsätietäjä-pelillä. Esikarsintaa voivat käyttää kaikki halukkaat koulut. Esikarsinta voi olla erityisen hyödyllinen kouluille, joissa on suuri määrä osallistujia ja opettaja haluaa karsia osallistujat varsinaiseen kilpailulomakkeella tehtävään visaan. Esikarsinta tulee tehdä ennen varsinaista Metsävisa-päivää.

Esikarsinnan ohjeet lähetään sähköpostitse niille opettajille, jotka ovat ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittaneet tekevänsä esikarsinnan. Ohjeet saa myös pyynnöstä Metsäyhdistyksestä.

Metsävisaan harjoitteleminen

Oppilaat voivat harjoitella Metsävisaan Metsätietäjän julkisella pelillä, jonne pääsee Metsävisan etusivulta.

Kannattaa myös tutustua aiempien vuosien kilpailulomakkeisiin.

Vastausten tarkistaminen

Metsävisa-lomakkeiden mukana postitetaan ohjeellinen vastausmalli. Kukin opettaja voi tarkastaa ja pisteyttää lomakkeet oman opetuksensa mukaan. Tärkeää on, että koulun parasta valittaessa tarkastustapa on yhdenmukainen saman koulun eri opettajien välillä.

Myös oppilaat voivat itse tarkistaa kilpailulomakkeensa vastausmallien perusteella, joko omansa tai luokkakaverin. Tämä voi olla oppimisen kannalta antoisin vaihtoehto.

Mikäli koulun oppilaista kaksi on tasapisteissä, päättää opettaja, mitä kysymystä painottaa vastauksissa. Metsäyhdistykseen tulee lähettää vain yksi lomake/koulu.

Metsäyhdistyksessä koulujen voittajien lomakkeiden pisteytys yhtenäistetään ja finaalikutsut lähetetään 50 parhaalle.

Koulun voittajan tietojen ilmoittaminen

Koulun parhaan visailijan tiedot ja lomake palautetaan sähköisesti viimeistään 28.2.2020. Linkki sähköiselle yhteystietolomakkeelle löytyy Metsävisan etusivulta Metsävisa-päivän jälkeen. Yhteystietolomakkeelle tulee ladata liitteeksi koulun parhaan kilpailulomake skannattuna pdf-tiedostona/tiedostoina tai kuvana/kuvina. Oppilaan vastauksista tulee saada selvää. Kännykkäkameralla otetut kuvat lomakkeesta eivät käy.

Mikäli ei ole mahdollista skannata kilpailulomaketta, sen voi lähettää myös perinteisenä kirjepostina osoitteeseen Suomen Metsäyhdistys, Henna Nummela, Salomonkatu 17 A, 00100 Helsinki.

Finaali

50 parasta koulun voittajaa kutsutaan kaksipäiväiselle finaalimatkalle Helsinkiin 19.-20.5. Kutsut finaaliin tulevat maalis-huhtikuun vaihteessa. Mikäli 50 parhaasta joku on estynyt osallistumaan finaaliin, kutsutaan hänen tilalleen järjestyksessä seuraavaksi sijoittunut.

Metsävisan finaalimatkalle kutsutaan visailija ja ensisijaisesti seuralaiseksi hänen opettajansa. Metsävisan finaalin ohjelma suunnitellaan niin, että se on täydennyskoulutusta biologian – ja maantiedon opettajalle. Jos oppilaan oma biologian ja maantiedon opettaja on estynyt osallistumaan finaaliin, voi tilalle tulla myös joku muu koulun opettaja.

Poikkeustapauksissa on mahdollista, että oppilaan mukana finaaliin tulee hänen ystävänsä. Tarvittaessa finalisti on tervetullut yksinkin. Näissä tapauksissa tulee aina olla yhteydessä hyvissä ajoin Metsäyhdistykseen.

Finaalipäivien ohjelma, ateriat ja majoitus ovat maksuttomat oppilaalle ja seuralaiselle. Oppilaan ja opettajan matkakulut korvataan finaalin jälkeen. Finaaliin kutsutut saavat tarkemmat ohjeet matkakorvauksista. Mikäli finaaliin tulee opettajan sijaan oppilaan huoltaja, huoltajan matkakuluja ei korvata.

Metsävisan finaali on noin pari tuntia kestävä maastokilpailu, joka käydään mobiililaitteilla. Finaaliin kutsuttavat saavat hyvissä ajoin tarkemmat ohjeet kilpailussa käytettävän Metsävisa-sovelluksen lataamiseen puhelimeensa ja voivat etukäteen harjoitella sovelluksen käyttöä. Maastokilpailu on mahdollista tehdä myös paperilomakkeella tai vaihtaa kesken maastokilpailun sovelluksesta paperilomakkeeseen.

Metsävisassa menestyminen tarkoittaa julkisuutta. Paikalliset tiedotusvälineet saattavat olla kiinnostuneita tekemään juttuja koulujen voittajista ja erityisesti finalisteista. Finaaliosallistujilta ja heidän huoltajiltaan toivotaan suostumusta oppilaiden kuvaamiseen ja kuvien julkaisuun Metsävisaa koskevassa viestinnässä.

Kesätyöt

Koulujen voittajat voivat osallistua kesätyöpaikkojen arvontaan. Jos voittaja ei halua osallistua, opettaja voi ilmoittaa koulusta toisen, motivoituneen oppilaan arvontaan mukaan. Ilmoitus annetaan samalla kun opettaja toimittaa koulun parhaan tiedot Metsäyhdistykseen.

Työpaikkoja tulee olemaan tarjolla lähes 15 metsänhoitoyhdistyksissä eri puolilla Suomea. Kesto on pääsääntöisesti kaksi viikkoa ja ajankohta kesäkuun alussa, elleivät oppilas ja työnantaja sovi toisin. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti huhtikuun kuluessa.