Metsävisa-ohjeita opettajalle

Metsävisa on valtakunnallinen yläkoululaisten metsätietokilpailu, joka järjestetään 40. kerran vuonna 2021. Metsävisaa on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1982 alkaen, ja siihen osallistunut pitkälti yli miljoona suomalaista. Metsävisaa järjestävät Suomen Metsäyhdistys, Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry sekä metsäala.

Metsävisaan voi osallistua suomeksi, ruotsiksi (Skogsnöten) tai englanniksi (Forest Quiz).

ILMOITTAUDU METSÄVISAAN

Katso järjestäjien yhteystiedot

Tärkeitä päivämääriä

 • Ilmoita oppilaasi viimeistään 17.1.2021. Osallistua voivat kaikki 7.-9. luokan oppilaat, tietyt luokat, pienryhmä tai yksittäiset vapaaehtoiset oppilaat.
 • Metsävisa-päivä kouluissa 10.2.2021
 • Opettaja toimittaa voittajan tiedot Metsäyhdistykseen viimeistään 5.3.2021
 • Kesätyöpaikkojen arvonta 31.3.2021 mennessä
 • Finaali Helsingissä 20.-21.5.2021
 • Kesätyöt kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa tai erikseen sovittavana aikana

Kilpailulomakkeet ja palkinnot tulevat postitse

Opettajat saavat kilpailulomakkeet, mallivastaukset ja palkinnot postipakettina viimeistään viikkoa ennen visapäivää. Metsävisaan osallistuminen on kouluille maksutonta.

Postipaketti pitää noutaa postista, ellei koululla ole postin kanssa sopimusta pakettien toimituksesta perille asti. Metsävisan yhteysopettajaksi ilmoittautunut opettaja saa postista ilmoituksen paketin saapumisesta pakettikortilla, tekstiviestillä tai sähköpostilla. Paketin voi noutaa postin lähetystunnuksella kuka vain. Lähetystunnuksen saa myös pyydettäessä Metsäyhdistyksestä.

Jos paketti ei ole perillä koululla 30.1. mennessä eikä postista ole tullut ilmoitusta, ole yhteydessä Metsäyhdistykseen. Huom! Posti säilyttää paketteja vain 7 päivää.

Esikarsinta

Jos koululla on iso määrä oppilaita ja opettaja haluaa karsia osallistujat varsinaiseen Metsävisaan, se onnistuu Metsätietäjä-karsintapelillä. Opettajan kannattaa ilmoittautuessaan mainita aikovansa käyttää peliä esikarsintaan, jotta saa ohjeet ja tunnukset sähköpostiinsa.

Metsävisan järjestäminen koulussa

Opettajat järjestävät Metsävisan oppilailleen Metsävisa-päivänä 10.2.2021. Jos koronatilanne tai muu syy vaatii, koulu voi joustaa päivämäärästä siten, että visa järjestetään vasta 10.2. jälkeen. Metsävisan ratkomiseen riittää yksi oppitunti.

Kilpailulomakkeet voi tarkistaa eri tavoin. Opettaja voi tarkistaa kaikki tai oppilaat voivat tarkistaa toistensa vastaukset. Mallivastaukset ovat ohjeelliset ja niistä voi joustaa, kunhan saman koulun eri oppilaita pisteytetään tasavertaisesti. Mikäli koulun oppilaista kaksi on tasapisteissä, päättää opettaja, mitä kysymystä painottaa vastauksissa. Metsäyhdistykseen lähetetään vain yksi lomake/koulu.

Koulun voittajan tietojen ilmoittaminen

Koulun parhaan visailijan tiedot ja lomake palautetaan sähköisesti viimeistään 5.3.2021. Linkki sähköiselle palautuslomakkeelle löytyy Metsävisan etusivulta Metsävisa-päivän jälkeen. Yhteystietolomakkeelle tulee ladata liitteeksi koulun parhaan kilpailulomake skannattuna pdf-tiedostona/tiedostoina tai kuvana/kuvina. Oppilaan vastauksista tulee saada selvää. Kännykkäkameralla otetut kuvat lomakkeesta eivät käy.

Mikäli ei ole mahdollista skannata kilpailulomaketta, sen voi lähettää myös perinteisenä kirjepostina osoitteeseen Suomen Metsäyhdistys, Henna Nummela, Salomonkatu 17 A, 00100 Helsinki.

Jos voittaja tietää jo tässä vaiheessa, ettei halua finaaliin, opettaja voi lähettää Metsäyhdistykseen koulun toiseksi parhaan visailijan lomakkeen.

Metsäyhdistyksessä koulujen voittajien lomakkeiden pisteytys yhtenäistetään ja finaalikutsut lähetetään 50 parhaalle.

Palkitseminen

 • Koulun voittaja palkitaan kuksalla ja kunniakirjalla. Ne tulevat kilpailulomakkeiden kanssa samassa paketissa ja opettaja voi jakaa ne itse oppitunnilla, kevätjuhlassa tai muussa sopivassa yhteydessä. Koululle voi myös kutsua esimerkiksi tutun metsäammattilaisen ojentamaan palkinnot.
 • 50 parhaalle koulun voittajalle ja heidän opettajille järjestetään kaksipäiväinen finaalimatka Helsinkiin.
 • Finaalin kolme parasta palkitaan 500, 300 ja 200 euron rahapalkinnolla ja muut 10 parhaan joukkoon sijoittuneet 100 eurolla.
 • Kymmenen koulua voittaa arvontapalkintoina 300 euroa bussirahaa metsäretkiin.
 • Hyvin menestyneet oppilaat voivat voittaa kahden viikon kesätyöpaikan omalta kotipaikkakunnaltaan. Työpaikkoja on tarjolla yhteensä noin 15 joka puolella Suomea MTK:ssa, metsänhoitoyhdistyksissä ja Suomen Metsäyhdistyksessä.
 • Kiitokseksi Metsävisaan osallistumisesta Metsävisan rahoittajat lahjoittavat osallistujien yhteisen, 1 200 euron suuruisen aineettoman lahjan Food and Forest Development Finland -kehitysyhteistyöjärjestön metsähankkeisiin.

Metsävisaan harjoitteleminen

Oppilaat voivat harjoitella Metsävisaan Metsätietäjä-pelillä. Kannattaa myös tutustua aiempien vuosien kilpailulomakkeisiin. Nämä löytyvät Metsävisan etusivulta.

Finaali

50 parasta koulun voittajaa kutsutaan kaksipäiväiselle finaalimatkalle Helsinkiin 20.-21.5. Kutsut finaaliin tulevat maalis-huhtikuun vaihteessa. Mikäli 50 parhaasta joku on estynyt osallistumaan finaaliin, kutsutaan hänen tilalleen järjestyksessä seuraavaksi sijoittunut.

Metsävisan finaalimatkalle kutsutaan visailija ja ensisijaisesti seuralaiseksi hänen opettajansa. Metsävisan finaalin ohjelma suunnitellaan niin, että se on täydennyskoulutusta biologian – ja maantiedon opettajalle. Jos oppilaan oma biologian ja maantiedon opettaja on estynyt osallistumaan finaaliin, voi tilalle tulla myös joku muu koulun opettaja.

Finaalipäivien ohjelma, ateriat ja majoitus ovat maksuttomat oppilaalle ja seuralaiselle. Oppilaan ja opettajan matkakulut korvataan. Mikäli finaaliin tulee opettajan sijaan oppilaan huoltaja, huoltajan matkakuluja ei korvata.

Metsävisan finaali on noin pari tuntia kestävä maastokilpailu, joka käydään mobiililaitteilla. Finaaliin kutsuttavat saavat hyvissä ajoin tarkemmat ohjeet kilpailussa käytettävän Metsävisa-sovelluksen lataamiseen puhelimeensa ja voivat etukäteen harjoitella sovelluksen käyttöä. Maastokilpailu on mahdollista tehdä myös paperilomakkeella tai vaihtaa kesken maastokilpailun sovelluksesta paperilomakkeeseen.

Metsävisassa menestyminen tarkoittaa julkisuutta. Paikalliset tiedotusvälineet saattavat olla kiinnostuneita tekemään juttuja koulujen voittajista ja erityisesti finalisteista. Finaaliosallistujilta ja heidän huoltajiltaan toivotaan suostumusta oppilaiden kuvaamiseen ja kuvien julkaisuun Metsävisaa koskevassa viestinnässä.

Jos koronatilanne estää matkustamisen ja kokoontumisen, finaali järjestetään kevään 2020 tapaan verkossa.

Kesätyöt

Koulujen voittajat voivat osallistua kesätyöpaikkojen arvontaan. Jos voittaja ei halua osallistua, opettaja voi ilmoittaa koulusta toisen, motivoituneen oppilaan arvontaan mukaan. Oppilaat merkitsevät kilpailulomakkeeseen, haluavatko osallistua.

Työpaikkoja tulee olemaan tarjolla lähes 15 metsänhoitoyhdistyksissä eri puolilla Suomea sekä MTK:ssa ja Metsäyhdistyksessä Helsingissä. Kesto on pääsääntöisesti kaksi viikkoa ja ajankohta kesäkuun alussa, elleivät oppilas ja työnantaja sovi toisin. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti huhtikuun kuluessa.