Metsäakatemian toiminta

Kurssilaiset tutustumassa Metsä Fibren Kemin paperitehtaaseen. Kuva Erkki Oksanen.

Metsäakatemian päätoimintamuoto on kahdesti vuodessa järjestettävät kurssit. Ne koostuvat päivän mittaisesta seminaarijaksosta ja kaksi viikkoa sen jälkeen pidettävästä kolmen päivän maastojaksosta. Seminaaripäivä järjestetään pääkaupunkiseudulla ja maastojaksot vuosittain eri puolilla Suomea.

Maastojakso on vuosittain eri puolella Suomea.
Maastojakso on vuosittain eri puolella Suomea.

Seminaarijaksolla puhujina ovat korkean tason vaikuttajat ja asiantuntijat sekä metsäalalta että sen ulkopuolelta. Tavoitteena on metsäsektorin globaalin toimintaympäristön ja sen asettamien haasteiden kokonaisvaltainen hahmottaminen asiantuntija-alustusten, keskustelujen ja ryhmätöiden pohjalta.

Maastojaksolla tavoitteena on esitellä metsäalan koko arvoketju ”kannolta tuotteeksi” unohtamatta luonnon virkistyskäyttöön ja monimuotoisuuden suojeluun liittyviä kysymyksiä ja luoda kokonaiskuva metsään perustuvasta hyvinvoinnista Suomessa. Kolmen päivän aikana pohditaan alaan liittyviä ajankohtaisia aiheita ja käytännön kysymyksiä niin metsässä kuin metsäsektorin tuotantolaitoksissa.

 

Jatkotilaisuudet ja verkoston toiminta

Metsäakatemiaan osallistuneita vaikuttajia on jo noin 1500. Määrän yhä kasvaessa yhteydenpito kurssilaisiin sekä osanottajista koostuvan monipuolisen verkoston hyödyntäminen ovat nousseet yhä tärkeämmiksi tavoitteiksi Metsäakatemian toiminnassa. Tähän tarpeeseen pyritään vastamaan jatkotilaisuuksilla.

Viime vuosina järjestettyjä jatkotilaisuuksia ovat muun muassa brunssit, jotka toimivat metsäakateemikoiden yhteisenä kohtaamispaikkana. Brunssin ohjelmassa on tavallisesti 2 – 3 lyhyttä esitystä ajankohtaisesta teemasta ja keskustelua. Tilaisuuden päätteeksi on brunssi, jossa keskustelun lomassa nautitaan tarjoiluista. Muita jatkotilaisuuksia ovat jatkoseminaarit ja retkeilyt.

Järjestämme vaikuttajille suunnattuja tilaisuuksia, retkeilyjä ja vierailuja myös yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.
Onko sinulla idea Päättäjien Metsäakatemiaan osallistuneille tai muille vaikuttajakohderyhmille suunnatusta tilaisuudesta? Ole meihin yhteydessä!

Päättäjien Metsäakatemiaan osallistuneet ovat tervetulleita myös Metsäakatemian LinkedIn-ryhmään, joka on tarkoitettu kaikenlaisten oivallusten, ideoiden ja sisältöjen jakamisen ja verkostoitumisen kanavaksi.

Kansainvälinen toiminta

Päättäjien Metsäakatemian  kotimaan toiminnan ohella Suomen Metsäyhdistys toteuttaa myös muita kotimaan ja kansainvälisiä tapahtumia vaikuttajakohderyhmille.

Vuosina 2003–2004 järjestimme neljä kansainvälistä Forest Academy Finland -foorumia uusien EU-maiden keskeisille metsävaikuttajille. Vuonna 2011 järjestimme yhdessä valtionhallinnon ja metsäalan kanssa kolme suomalais-venäläistä Metsäfoorumia, joiden tavoitteena oli löytää yhteisvoimin ratkaisuja pohjoisen metsätalouden kilpailukyvyn parantamiseksi ja edistää Suomen ja Venäjän yhteisen näkemyksen syntymistä boreaalisten metsävarojen tehokkaasta ja kestävästä käytöstä.

Parhaillaan Suomen Metsäyhdistyksen vaikuttajaviestinnän tiimi valmistelee toista Euroopan unionin päättäjille suunnattua Metsäakatemiaa yhteistyössä Ruotsin kanssa. Järjestelyistä vastaavat Metsäyhdistys ja Ruotsin Metsävirasto (Skogsstyrelsen) yhdessä. Suunnittelun tukena jatkaa Suomen ja Ruotsin metsäalan edustajista koottu taustaryhmä.

Lisätietoa EU-päättäjille suunnatusta Metsäakatemiasta löydät täältä.

 

Nuorten vaikuttajien metsäfoorumi

Vuodesta 2015 alkaen Metsäyhdistys on järjestänyt metsäaiheista Nuorten vaikuttajien metsäfoorumia. Niihin on osallistunut muun muassa bloggaajia, järjestöaktiiveja, puoluepolitiikassa vaikuttavia nuoria sekä metsäalan nuoria toivoja.

Lue lisää:


Palaa Päättäjien Metsäakatemian etusivulle tästä.
Tutustu juhlavuoden 2021 blogikirjoituksiin Metsäakateemikon blogissa.