Inspirerad av Skogsnöten ut i världen

|Jussi Posio mäter grundytan i ett trädbestånd. Bild: Pasi Leino|SAMSUNG CSC|Jussi Posio mittaa puuston pohjapinta-alaa. Kuva Pasi Leino|SAMSUNG CSC

Skogsnöten, tävlingen för högstadier, ordnas för 37:e gången den 8 februari. Den har gett gnistan åt många skolelever att söka sig till skogsbranschen. Så gick det för Jussi Posio, som två gånger i början på 2000-talet var med och tävlade om segern i Skogsnöten-finalen.

Jussi Posio, född i Lundo, har trivts med skogsarbete ända från barnsben. Han minns hur mamma klädde på honom en varm täckjacka och byxor när han var 3–4 år och lät honom följa med pappa ut för att hugga ved. Pappa fanns inte vid vedhögen, men den lilla Jussi följde pappas fotspår en halv kilometer in i skogen. Pappa blev mycket förvånad då han såg Jussi som följt efter i hans spår och den händelsen har blivit ett kärt minne. Jussi Posio upplever fortsättningsvis att han vandrar på samma stig genom skogen.

Efter att ha klarat sig så bra i Skogsnöten beslöt Jussi Posio att försöka få en PRAO-plats inom skogsbranschen. I årskurs 8 var han en vecka med olika skogsfackmän i terrängen och fick bekanta sig med det praktiska arbetet. Senare när han var i armen, i reservofficersskolan, beslöt han att satsa på en utbildning utgående från det som han lärt sig och upplevt under PRAO-veckan med skogsfackmän.

Skogsstudier ledde till internationell karriär

Under de år Jussi Posio jobbade utomlands gav fiolspelning avkoppling från det hektiska jobbet. Bild: Fredrik Bjurström

I gymnasiet var Jussi Posio intresserad av naturvetenskap. Han hade också andra alternativ, som till exempel musikstudier vid Sibeliusakademin. Posio hade börjat spela fiol redan som barn. Intresset för skogen förde dock Posio till Helsingfors universitet och studier i skogsekonomi. Hans internationella karriär började redan under studietiden. Efter att han slutfört sina studier arbetade han på FN:s kontor i Schweiz som virkesmarknadsexpert och hos pappersbruket Mondi som försäljningschef i Österrike.
Posio återvände till Finland när han var 26 år. Han lyckades få ett sådant jobb som han ville ha hos Skogsvårdsföreningen Lounametsä. Till hans arbetsuppgifter hör att hålla kontakt med skogsägarna.

Jussi Posio uppmuntrar unga att bekanta sig med skogsbranschen. Genom att delta i Skogsnöten och bläddra i broschyrer om olika studiealternativ kan man få en knuff i rätt riktning. Det egna intresset för naturvetenskaper, ekonomi eller teknologi har också sin betydelse.

Finska skogsprojekt i utvecklingsländer får hjälp av de som deltar i Skogsnöten

En kvinna som jobbar på plantskolan i Njombe i Tanzania. Plantskolan är ett av Food and Forest Development Finland organisationens rådgivningsobjekt. Plantorna på fotot är tallplantor. Bild: FFD Finland

I Skogsnöten deltar omkring 360 skolor runt om i Finland. De som finansierar Skogsnöten gav för första gången till alla deltagare ett gemensamt Skogsnöten-pris i form av en penningdonation. Donationen ges till utvecklingssamarbetsorganisationen Food and Forest Development Finland, som runt om i världen ger arbete åt skogsrådgivare även från Finland. Skogsrådgivarna utbildar små skogsägare till exempel i Etiopien, Tanzania, Nepal, Zambia och Vietnam. Rådgivningens mål är att minska fattigdomen och förbättra de små skogsägarnas ställning i samhället.

Utbildningen har siktet inställt på att skogsvården ska bli hållbar och avkastningen öka och att de små skogsägarna ska få ett rättvist pris för sina produkter. Förutom virke kan man få många andra produkter från skogarna, till exempel frukt och honung.

De som klarar sig bra i Skogsnöten kan även få andra priser. Den som får flest poäng i sin skola får en kåsa. Femtio elever inbjuds tillsammans med sina lärare till en tvådagars final i Helsingfors och tretton elever som deltar i tävlingen kan vinna ett två veckors sommarjobb i skogsvårdsföreningen i hemkommunen.

 


Mera uppgifter


 

Kirjoita kommentti