Elämyksellinen aikamatka suomalaiseen metsäbiotalouteen

30.07.2019 - 01.08.2019
Mänttä-Vilppula, Jyväskylä, Äänekoski

Kuva: Serlachius museot

Tervetuloa retkikunnan jäseneksi antoisalle kolmen päivän opintomatkalle!

Historian havinaa ja tulevaisuuden tuulia, tiedettä, taidetta, monimuotoista metsäluontoa, puun käyttöön ja jalostukseen liittyviä vierailuja pieniin ja suuriin moderneihin tuotantolaitoksiin, hyvää ruokaa ja elämyksellisiä majapaikkoja.

Viime vuoden kurssista kommentoitua:

”Lähdin hakemaan näkökulmia tulevaisuuden metsätalouteen ja sain niitä ”roppakaupalla”. Aikamatka- teeman kautta historian merkitys avautui minulle uudella tavalla.”

”Tosi monipuolinen kurssi. Sisälsi sopivassa suhteessa myös hupia ja kulttuuria. Oli taidolla rakennettu kokonaisuus.”

Ohjelma

Tiistai 30.7. Ennen – Retkikunnan aikamatka alkaa paperiteollisuuslegendan G.A. Serlachiuksen maailmasta

Kokoonnumme Mänttä-Vilppulassa Mäntän Klubilla klo 11 luonaan merkeissä.

Tutustumme Mänttä-Vilppulan ja metsäteollisuuden historiaan sekä yhtiön työntekijöiden ja patruunan elämään.  Serlachius, kuten moni muukin teollisuussuku, keräsi taidetta.  Gösta Serlachiuksen unelma museosta, joka kokoaisi kattonsa alle muutakin kulttuuria kuin taidetta, huipentui 80 vuotta myöhemmin.

Vierailemme Serlachiuksen vanhassa pääkonttorissa nykyisessä Gustaf -museossa, Honkahovissa sekä taidemuseo Göstassa.  Göstan vuonna 2014 valmistunut laajennusosa edustaa modernia puuarkkitehtuuria.

Keskiviikko 31.7. Nyt –  Puun kulku metsästä jalostukseen

Mänttä-Vilppulan seudulla on yhä paljon metsiin liittyvää yritystoimintaa sekä suurta teollisuutta että kasvavia perheyrityksiä. Niin metsien käyttö ja hoito kuin puun korjuu ovat muuttuneet tekniikan kehityksen, yhteiskunnan muutosten, arvojen ja vaurauden myötä.

Metsätyökohteella tutustutaan metsien kasvatukseen ja puun korjuuseen Kinnaskoski Oy:llä. Vuonna 1971 perustettu perheyritys on kehittynyt kenttäsahasta tuotantolaitokseksi.  Metsäkohteelta siirrytään vierailulle Kinnaskosken sahalle, jonka raaka-aine on ”lähipuuta”. Isäntinä toimitusjohtaja Jyri Nenonen ja yrityksen puunhankinnan ammattilaisia.

Puulajipuistoon tutustuminen toimitusjohtaja Jarkko Salon, HJT-Holz Oy ja opettaja Laura Palanderin seurassa. Puisto on vasta perustettu paikallisten puualan yritysten aloitteesta. Laura on suunnitellut puistoa ja sen käyttöä opetuksessa.

Miten syntyy lämpöpuu ja mistä koko idea on lähtöisin?  Vierailu HJT- Holzin lämpöpuutehtaalle Vilppulassa.

Jätämme Mänttä-Vilppulan ja siirrymme Petäjävedelle. Tutustuminen Petäjäveden vanhaan kirkkoon, joka on merkitty UNESCO:n maailmanperintöluetteloon pohjoismaisen puukirkkoarkkitehtuurin ja hirsirakentamistaidon pitkän perinteen edustajana.

Majoittuminen on Kumpusen maatilamatkailutilalla, jossa kuulemme yrittäjän ajatuksia matkailuelinkeinosta. Illalla nautimme savusaunan pehmoisista löylyistä.

Torstai  1.8. Tulevaisuudessa –  Monituotetehtaasta aineksia muoviin, lääkkeisiin, soluviljelyyn, meriveden suolan poistoon… mitä kaikkea sellun ohella?

Matkan viimeisellä osuudella Jyväskylässä ja Äänekoskella kuulemme, mitä lähitulevaisuudessa ja kauempanakin on tulossa. Hyvästit öljypohjaiselle muoville ja muita uusia avauksia.  Vierailu Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:lle, oppaana tutkija Harri Kiiskinen.

Aikamatkan viimeinen kohde on Metsä Groupin Biotuotetehdas Äänekoskella.

Klo 16.00 Opastettu aikamatka päättyy. Retkikunnan jäsenet voivat palata retkibussilla lähtöpisteeseen eli Mänttä-Vilppulaan, Jyväskylän matkakeskukseen tai omin kyydein minne sitten ovatkin matkalla.

Kenelle? 

Ainakin aineenopettajat (esim. biologia, maantieto, historia, kemia, tekniset aineet), opinto-ohjaajat ja luokanopettajat saavat retkeltä aineksia omaan opetukseen.

Kurssi on täynnä. Ilmoittautua voi varasijoille.

ILMOITTAUDU

Kurssimaksu 60 € sis. tarjoilut, majoituksen (2 – usean hengen huone) ja kuljetukset kurssin aikana. Lisätietoja kurssista antaa retkikunnan vetäjä Sirpa Kärkkäinen, sirpa.kärkkäinen@smy.fi, puh. 050 3512 416. Muutokset ohjelmassa mahdollisia.