Elämyksellinen aikamatka suomalaiseen metsäbiotalouteen

02.08.2021 - 04.08.2021
Mänttä-Vilppula, Jyväskylä, Äänekoski

Kuva: Serlachius museot

Tervetuloa retkikunnan jäseneksi antoisalle kolmen päivän opintomatkalle!

Tällä hetkellä kaikki paikat on varattu. Tiedustelen parhaillaan viime vuoden peruuntuneelle retkelle ilmottautuneilta, ovatko tänä kesänä lähdössä mukaan. Vapautuvista paikoista tulee pian tietoa, joten voit ilmoittautua jonotuslistalle.  

Historian havinaa ja tulevaisuuden tuulia, tiedettä, taidetta, monimuotoista metsäluontoa, puun käyttöön ja jalostukseen liittyviä vierailuja pieniin ja suuriin moderneihin tuotantolaitoksiin, hyvää ruokaa ja elämyksellisiä majapaikkoja.

Viime vuoden kurssista kommentoitua:

”Kurssi oli todella monipuolinen ja mielenkiintoinen. Todellinen monialainen oppimiskokonaisuus parhaimmillaan.”

”Se, miten historian kautta kaikki vierailukohteet oli sidottu yhtenäiseksi kertomukseksi. Vierailu VTT:lle ja Biotuotetehtaalle olivat lähinnä omaa opetettavaa alaani, joten koin ne kaikista mielenkiintoisimmiksi, mutta myös muut vierailukohteet pohjustivat viimeisen päivän teemoja.”

”Kahteen ja puoleen päivään oli saatu mahtumaan laadukkaat vierailut historiasta nykypäivän kautta tulevaisuuteen”

Ohjelma

Maanantai 2.8. Ennen – Retkikunnan aikamatka alkaa paperiteollisuuslegendan G.A. Serlachiuksen maailmasta

Kokoonnumme Mänttä-Vilppulassa Mäntän Klubilla klo 11 lounaan merkeissä.

Tutustumme Mänttä-Vilppulan ja metsäteollisuuden historiaan sekä yhtiön työntekijöiden ja patruunan elämään.  Serlachius, kuten moni muukin teollisuussuku, keräsi taidetta.  Gösta Serlachiuksen unelma museosta, joka kokoaisi kattonsa alle muutakin kulttuuria kuin taidetta, huipentui 80 vuotta myöhemmin.

Vierailemme Serlachiuksen vanhassa pääkonttorissa nykyisessä Gustaf -museossa, Honkahovissa sekä taidemuseo Göstassa.  Göstan vuonna 2014 valmistunut laajennusosa edustaa modernia puuarkkitehtuuria.

Tiistai 3.8. Nyt –  Puun kulku metsästä jalostukseen

Mänttä-Vilppulan seudulla on paljon metsiin liittyvää yritystoimintaa sekä suurta teollisuutta että kasvavia perheyrityksiä. Niin metsien käyttö ja hoito kuin puun korjuu ovat muuttuneet tekniikan kehityksen, yhteiskunnan muutosten, arvojen ja vaurauden myötä.

Metsätyökohteella tutustutaan metsien kasvatukseen ja puun korjuuseen Kinnaskoski Oy:llä. Vuonna 1971 perustettu perheyritys on kehittynyt kenttäsahasta tuotantolaitokseksi.  Metsäkohteelta siirrytään vierailulle Kinnaskosken sahalle, jonka raaka-aine on ”lähipuuta”. Isäntinä  omistaja Nenoset kahdessa polvessa sekä yrityksen puunhankinnan ammattilaisia.

Puulajipuistoon tutustuminen toimitusjohtaja Jarkko Salon, HJT-Holz Oy ja opettaja Laura Palanderin seurassa. Puisto on perustettu paikallisten puualan yritysten aloitteesta. Laura on suunnitellut puistoa ja sen käyttöä opetuksessa.

Miten syntyy lämpöpuu ja mistä koko idea on lähtöisin?  Vierailu HJT- Holzin lämpöpuutehtaalle Vilppulassa.

Jätämme Mänttä-Vilppulan ja siirrymme Petäjävedelle. Tutustuminen Petäjäveden vanhaan kirkkoon, joka on merkitty UNESCO:n maailmanperintöluetteloon pohjoismaisen puukirkkoarkkitehtuurin ja hirsirakentamistaidon pitkän perinteen edustajana.

Majoittuminen on Kumpusen maatilamatkailutilalla, jossa kuulemme yrittäjän ajatuksia matkailuelinkeinosta. Illalla nautimme savusaunan pehmoisista löylyistä.

Keskiviikko  4.8. Tulevaisuudessa –  Monituotetehtaasta aineksia muoviin, lääkkeisiin, soluviljelyyn, meriveden suolan poistoon… mitä kaikkea sellun ohella?

Matkan viimeisellä osuudella Jyväskylässä ja Äänekoskella kuulemme, mitä lähitulevaisuudessa ja kauempanakin on tulossa. Tekstiilien kierrätys ja valmistus puukuiduista, öljyn korvaaminen muoveissa.  Vierailu Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:lle, oppaana tutkija Harri Kiiskinen.

Aikamatkan viimeinen kohde on Metsä Groupin Biotuotetehdas Äänekoskella.

Klo 16.00 Opastettu aikamatka päättyy. Retkikunnan jäsenet voivat palata retkibussilla lähtöpisteeseen eli Mänttä-Vilppulaan, Jyväskylän matkakeskukseen tai omin kyydein minne sitten ovatkin matkalla.

Kenelle? 

Ainakin aineenopettajat (esim. biologia, maantieto, historia, kemia, tekniset aineet), opinto-ohjaajat ja luokanopettajat saavat retkeltä aineksia omaan opetukseen.

ILMOITTAUDU

Kurssimaksu 60 € sis. tarjoilut, majoituksen (kahden tai  usean hengen huone) ja kuljetukset kurssin aikana. Lisätietoja kurssista antaa retkikunnan vetäjä Sirpa Kärkkäinen, sirpa.kärkkäinen@smy.fi, puh. 050 3512 416. Muutokset ohjelmassa mahdollisia ja noudatamme kurssin järjestämisessä viranomaisten suosituksia panepidemiaan liittyen.