Pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikko

01.09.2020 - 04.09.2020

Espoon koululaisten metsäviikko 2019. Kuvat: Vilma Issakainen

Pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikko järjestetään vuorovuosin Helsingin, Espoon ja Vantaan kouluille. Tapahtuma järjestetään 19. kertaa 1.-4.9.2020 ja vuorossa ovat helsinkiläiset 6.-luokkalaiset.

Tiistai, keskiviikko ja torstai ovat suomenkielisiä päiviä ja perjantai on ruotsinkielinen. Tapahtuman teemana on Talousmetsän kierto, ruotsiksi Ekonomiskogens kretslopp.

Retkellä oppilaat tutustuvat talousmetsään, siihen, miten metsiä hoidetaan, mitä puusta saadaan ja mitä kaikkea talousmetsissä voi tehdä ja harrastaa. Tutuksi tulee myös hiilen kierto ilmasto-opetukseen liittyen.

Retkellä käsitellään opetussuunnitelmassa mainittuja metsää koskevia sisältöjä: luonnonvarojen kestävää käyttöä, metsien hyötykäyttöä, luonnon monimuotoisuutta sekä ilmastonmuutosta ja sen hillitsemistä.

Reitillä on erilaisia tehtäviä, kuten metsän monimuotoisuuden määritystä ja taimien istutusta. Metsässä tavataan mukavia asiantuntijoita, nähdään hakkuukone työssään ja tutustutaan metsästä saataviin tuotteisiin. Myös metsässä harrastavia 4H:laisia ja metsästäjiä tavataan. Kierroksen lopussa on nuotio, jonka äärellä voi paistaa makkaraa.

Mukaan mahtuu 37 luokkaa, noin 900 koululaista. Metsäviikolle ilmoittaudutaan toukokuun puoliväliin mennessä tälle sivulle tulevalla ilmoittautumislomakkeella.

Metsäviikon tunnelmaan pääsee katsomalla videon metsäviikolta vuodelta 2013.

Oppilaiden palautteita aiemmista tapahtumista

”Opin sen, kuinka tärkeää lahonnut puu on luonnolle ja kuinka helppoa puun istutus on.”
”Metsätyyppien työhön tutustuminen oli kivaa.”
”Metsä on todella arvokasta eikä mitään niin sanottua elämää ole ilman metsää.”
”Jäätelössä on puuta!?”
”Planteringen var absolut den bästa!”
”Opin kaikki hiilidioksidi jutut”
”Syöminen satees oli hauskinta.”
”Nuotiosta tykkäsin erityisesti, sillä pitkän kävelyn jälkeen oli nälkä ja se oli ihanaa päästä syömään nuotiolle.”
”Det var super roligt! Jag lärde mig många nya saker. Jag har fattat att skogen är nyttigare än vad man tror, jag älskar den!!♡♡”

Järjestäjät ja rahoittajat

Tapahtuman järjestävät yhdessä yli 20 pääkaupunkiseudulla toimivaa metsä- ja ympäristöalan organisaatiota: Suomen Metsäyhdistys, Suomen metsäkeskus, Metsähallitus, Luonnonvarakeskus, Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit, Metsä Group, Stora Enso, UPM, Metsäteollisuus ry, Södra Skogsreviret, Fin Forelia Oy, Hyria Koulutus Oy, Yrkeshögskolan Novia, Helsingin, Vantaan ja Espoon-Kauniaisten riistanhoitoyhdistykset, Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistykset, Vantaan luontokoulu, WWF Suomi, Suomen FSC, Kestävän Metsätalouden Yhdistys ry, Andreas Stihl Oy ja Uittokalusto Oy. Suomen Metsäsäätiö on tapahtuman päärahoittaja.

Espoon koululaisten metsäviikko. Kuvat: Vilma Issakainen
Riippumatossa lekottelua retken päätteeksi. Koululaisten metsäviikko 2017. Kuva: Vilma Issakainen
Espoon metsäviikolla 2019. Kuva: Anne Turunen
Hakkuukone uudistuskypsässä metsässä. Koululaisten metsäviikko 2017. Kuva: Vilma Issakainen
Riistanhoitorastilla opitaan mm. hirvieläimistä. Koululaisten metsäviikko 2017. Kuva: Vilma Issakainen
Kutosluokkalaisen istuttama taimi. Koululaisten metsäviikko 2017. Kuva: Vilma Issakainen

 


Lisätietoja

Anne Turunen
nuorisoviestinnän asiantuntija
anne.turunen@smy.fi
045 6575 440