21. Pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikko

06.09.2022 - 09.09.2022

21. koululaisten metsäviikko järjestetään 6.9.9.2022 espoolaisille 5.–6. luokille. Tapahtuman teemana on Talousmetsän kierto, ruotsiksi Ekonomiskogens kretslopp, ja tapahtumapaikka  on Espoon kaupungin metsä Juvanmalmilla. Metsäala tarjoaa tapahtuman vuorovuosin Helsingin, Espoon ja Vantaan kouluille.

Metsäviikon tunnelmaan pääsee katsomalla videon metsäviikolta vuodelta 2013:

Katso video

Mukaan kutsutaan niitä espoolaisia 5. ja 6. luokkia, joilla on lukuvuoden 2022–23 aikana metsäaiheita opetussuunnitelmassaan. Tiistai, keskiviikko ja torstai ovat suomenkielisiä päiviä ja perjantai on ruotsinkielinen. Lue kutsukirje. Läs inbjudningen.

Hakuaika tapahtumaan on 11.3.-15.5.2022. Opettaja hakee oppilailleen paikkaa Haku Talousmetsän kierto -tapahtumaan -linkin kautta. Jokainen opettaja täyttää hakulomakkeen vain omalle luokalleen. Jos luokassa on 31-40 oppilasta, tulee jättää kaksi hakemusta.

Haku Talousmetsän kierto -tapahtumaan

Ansökan till Ekonomiskogens kretslopp evenemanget

Metsäviikon teemat tulevat opetussuunnitelmasta

Riistanhoitorastilla opitaan mm. hirvieläimistä. Koululaisten metsäviikko 2017. Kuva: Vilma Issakainen

Metsäviikolla oppilaat tutustuvat kolme tuntia kestävällä retkellä talousmetsään, siihen, miksi ja miten metsiä hoidetaan, mitä puusta saadaan ja mitä kaikkea metsissä voi tehdä ja harrastaa. Tutuksi tulee myös hiilen kierto ilmasto-opetukseen liittyen.

Retkellä käsitellään opetussuunnitelmassa mainittuja metsää koskevia sisältöjä eli luonnonvarojen kestävää käyttöä, metsien hyötykäyttöä, luonnon monimuotoisuutta ja ilmastoasioita.

Reitillä on erilaisia tehtäviä, kuten metsän monimuotoisuuden määritystä ja taimien istutusta. Metsässä tavataan mukavia asiantuntijoita, nähdään hakkuukone työssään ja tutustutaan metsästä saataviin tuotteisiin. Myös metsässä harrastavia 4H:laisia ja metsästäjiä tavataan.

Kierroksen lopussa on nuotio, jonka äärellä voi paistaa makkaraa. Mukana voi olla koululaisia, jotka ovat tulien äärellä elämänsä ensimmäistä kertaa.

Toimimme koronasuosituksia ja -määräyksiä noudattaen

Tapahtuma järjestetään, jos se on syyskuun tilanteessa mahdollista. Oppilaat kulkevat koululta metsään ja takaisin oman luokkansa kesken tilausajobussilla. Myös maastossa oppilaat kulkevat vain oman luokkansa kesken. Tapahtuman oppaat ja rastinvetäjät pitävät turvavälit osallistujiin. Maskisuosituksia noudatetaan. Käsidesiä on tarjolla nuotiopaikalla. Jokaisella on omat eväät omassa repussa. Nuotiolla opettaja saa puhtaat makkaraottimet luokan käyttöön.

Oppilaiden palautteita aiemmista tapahtumista

Vaahtokarkit maistuvat makkaran jälkiruokana. Koululaisten metsäviikko 2019. Kuva: Anne Turunen

”Opin sen, kuinka tärkeää lahonnut puu on luonnolle ja kuinka helppoa puun istutus on.”
”Metsätyyppien työhön tutustuminen oli kivaa.”
”Metsä on todella arvokasta eikä mitään niin sanottua elämää ole ilman metsää.”
”Jäätelössä on puuta!?”
”Planteringen var absolut den bästa!”
”Opin kaikki hiilidioksidi jutut”
”Syöminen satees oli hauskinta.”
”Nuotiosta tykkäsin erityisesti, sillä pitkän kävelyn jälkeen oli nälkä ja se oli ihanaa päästä syömään nuotiolle.”
”Det var super roligt! Jag lärde mig många nya saker. Jag har fattat att skogen är nyttigare än vad man tror, jag älskar den!!♡♡”

Järjestäjät ja rahoittajat

Tapahtuman järjestävät yhdessä yli 20 pääkaupunkiseudulla toimivaa metsä- ja ympäristöalan organisaatiota: Suomen Metsäyhdistys, Suomen metsäkeskus, Metsähallitus, Luonnonvarakeskus, Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit, Metsä Group, Stora Enso, UPM, Metsäteollisuus ry, Södra Skogsreviret, Fin Forelia Oy, Hyria Koulutus Oy, Yrkeshögskolan Novia, Helsingin, Vantaan, Espoon-Kauniaisten ja Keski-Uudenmaan riistanhoitoyhdistykset, Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistykset, Vantaan luontokoulu, WWF Suomi ja Kestävän Metsätalouden Yhdistys ry. Hankintoja ovat tukeneet Andreas Stihl Oy ja Uittokalusto Oy. Suomen Metsäsäätiö on tapahtuman päärahoittaja.

Espoon koululaisten metsäviikko. Kuvat: Vilma Issakainen
Riippumatossa lekottelua retken päätteeksi. Koululaisten metsäviikko 2017. Kuva: Vilma Issakainen
Hakkuukone uudistuskypsässä metsässä. Koululaisten metsäviikko 2017. Kuva: Vilma Issakainen

 

Kutosluokkalaisen istuttama taimi. Koululaisten metsäviikko 2017. Kuva: Vilma Issakainen

 


Lisätietoja

Suomen Metsäyhdistys
Anne Turunen
asiantuntija, nuorisoviestintä
anne.turunen@smy.fi
045 6575 440