Mikrosellu korvaa alumiinia

Pure-Pak Classic. Photo: Elopak

Mikrosellua saadaan jauhamalla sellukuituja pienemmiksi, mikrometriluokan kokoon. Vielä tätäkin hienojakoisempaa on nanosellu tai fibrillit.

Mikrosellun etuna on, että siitä voi valmistaa erittäin kovia ja lujia tuotteita. Esimerkiksi mikrosellusta valmistettu levy on niin kovaa, ettei siihen saa tavanomaisilla teräaseilla minkäänlaista jälkeä.

Toisaalta mikrosellu on kallista. Niinpä sen käyttömäärätkin ovat usein pieniä.

Maailman ensimmäinen mikrokuitusellua valmistava koetehdas avattiin Stora Enson Imatran-tehtailla alkuvuodesta 2015. Koelaitoksen tarkoituksena on tutkia mikrokuitusellun käyttömahdollisuuuksia.

Yksi käyttökohde on pakkauskartonki, jossa mikrosellu lisättynä tavanomaisen sellun joukkoon lisää lujuutta ja tekee mahdolliseksi ohentaa ja keventää pakkauskartonkia sen lujuuden kärsimättä. Stora Enso on konseptoinut menetelmän nimellä New Natura ja valmistanut Elopakille yli sata miljoonaa nestepakkausta Itä-Euroopan markkinoille ja tarjontaa laajennetaan muuallekin Eurooppaan.

Tulevaisuudessa mikrokuitusellua voisi käyttää esimerkiksi muovikasseissa, urheiluvälineissä ja kosmetiikassa. Yksi käyttömahdollisuus on korvata sillä nestepakkauksen sisäpuolella olevan alumiinikalvo.

Palaute