Puusta ja biomuovista valmistettu lastoitusmateriaali

Yksi ensimmäisista uuden metsäbiotalouden tuotteista oli Woodcast-lastoitusmateriaali, joka on levinnyt laajaan käyttöön esimerkiksi sairaaloissa. Tuote on hyvä esimerkki uuden arvon luomisesta metsään perustuviin arvoverkostoihin: sen pääraaka-aine on puuhake, joka muuten menisi vähempiarvoiseen tuotantoon ja se on erittäin korkean lisäarvon tuote, jolla on kysyntää kaikkialla maailmassa. Kuva: Onbone Oy

Yhteystiedot

Woodcast on puuhakkeesta ja biohajoavasta muovista valmistettu kangas, jota voidaan käyttää murtuneiden ruumiinosien lastoituksessa kipsauksen korvikkeena. Woodcast toimii siten, että kangas kuumennetaan ja muotoillaan sen jälkeen lastoitettavan ruumiinosan ympärille ja annetaan kovettua. Kovettuminen kestää vain runsaan kymmenen minuuttia.

Woodcast-kangasta ei tarvitse poistaa röntgenkuvauksen ajaksi. Se voidaan muotoilla niin että se voidaan ottaa pois esimerkiksi suihkussa käynnin ajaksi ja asettaa sen jälkeen kiinnikkeillä takaisin. Woodcast on myrkytön ja se voidaan muotoilla uudelleen.

Woodcastiin käytetään pääosin kotimaista haapa- tai kuusihaketta. Hake pitää olla sertifioitu lääketieteelliseen tarkoitukseen.

Kangas valmistetaan hakettamalla puuaines hienoksi hakkeeksi. Sen jälkeen se lämpökäsitellään, massasta poistetaan itiökasvien itiöt ja se yhdistetään biomuovin kanssa. Woodcastia valmistetaan yksi, kaksi tai neljä millimetriä paksuna ja sitä käytetään myös askartelutarkoituksiin.

Käytön jälkeen Woodcast voidaan polttaa bioenergiaksi tai se voidaan laittaa tavalliseen kompostiin.

Palaute