Keskustelulavalla kirjailijahaastatteluja 27.10.: Uutta tietoa professori Paavo Yli-Vakkurin vuosista Neuvostoliiton sotavankina

Kirjailija Ariela Säkkinen kertoo Metsäpäivillä kirjasta Pahinta oli kylmyys, joka tuo uutta tietoa professori Paavo Yli-Vakkurin järkyttävistä kokemuksista Neuvostoliiton sotavankina. Metsäalan asiantuntijatapahtuman keskustelulavalle nousee myös kaupallinen metsänhoitaja Hannu Valtanen, joka puhuu uutuuskirjasta Sukupolvemme suuret tarinat.

Keskustelulavalla puhutaan perjantaina 27.10. kahdesta syksyn uutuuskirjasta: Ariela Säkkisen Pahinta oli kylmyys – Paavo Yli-Vakkurin vuodet sotavankina Neuvostoliitossa (Minerva) ja Esa Härmälän toimittamasta Sukupolvemme suuret tarinat – 1950-lukulaiset matkalla avautuneeseen maailmaan (Väyläkirjat).

Professori, metsänhoitotieteilijä Paavo Yli-Vakkurin (1914–2014) ennen julkaisemattomat muistiinpanot sotavankiajalta kertovat järkyttävistä vuosista Neuvostoliiton vankileireillä. Vangit olivat välillä kokonaan vailla ruokaa ja vettä, haavoittuneiden vammat mätänivät, sairaat kuolivat ja ruumiita pidettiin parakeissa lisäruuan toivossa.

Yli-Vakkuri kotiutui leiriltä sotainvalidina Neuvostoliiton elämänmittainen uhkaus niskassa mutta myös italian kielen taitajana.

Yli-Vakkurikaan ei juuri puhunut vankeusajastaan. Kokemuksista saattoi kieliä monelle vain Ei tavattavissa -lappu työhuoneen ovessa, kun Helsingin yliopistoon saapui neuvostoliittolaisia vieraita. Vasta elämänsä loppupuolella hän kirjoitti kokemuksensa muistiin ja antoi luvan niiden julkaisuun kuolemansa jälkeen.

Metsäpäivillä puhuva Säkkinen on taustoittanut muistiinpanoja monipuolisesti ja teoksessa on aiemmin julkaisematonta kuvitusta.

Esa Härmälä toimitti kirjan sukupolvikokemuksista

MTK:n puheenjohtajana ja Metsähallituksen pääjohtajana tunnetun Esa Härmälän toimittama Sukupolvemme suuret tarinat kertoo suomalaisen yhteiskunnan rakentamisesta omakohtaisin silmin. Kolmentoista hengen kirjoittajaryhmään kuuluvat muiden muassa entiset pääministerit Esko Aho ja Matti Vanhanen, vasemmistopoliitikko Matti Viialainen, päätoimittaja Lauri Kontro, toimittaja Helena Petäistö ja Härmälä.

Metsäpäivien keskustelulavalle nousee kaupallinen metsänhoitaja, MTK:n ja Metsäteollisuus ry:n metsäjohtajana ja metsädiplomaattina Euroopassa vaikuttanut Hannu Valtanen, joka kertoo artikkelistaan Metsäsektori – viennin veturista suojelun syövereihin.

Yhdentyminen Eurooppaan lopetti Suomesta puun hintaneuvottelut ja Suomen metsäsektorin myyntiyhdistykset eli kartellit. Miten muuttuva lainsäädäntö näkyi metsäalalla? Entä kansainväliset ympäristökiistat, joiden valokeila kohdistui Suomen hakkuisiin?

Metsäalan uutuuskirjailijat Ariela Säkkinen ja Hannu Valtanen Metsäpäivien keskustelulavalla pe 27.10. kello 9.40–10.30. Haastattelijana Tero Karjalainen, Suomen Metsäyhdistys.

Lisätietoa:
Tero Karjalainen, viestinnän asiantuntija, Suomen Metsäyhdistys
tero.karjalainen@smy.fi, p. 050 355 1049