Metsäpäivillä 2022 keskusteltiin metsäalan murroksesta – katso kuvat syksyn huipputapahtumasta

Metsäpäivien avajaisten pääpuhuja oli Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan Janne Känkänen. Puheenvuorossaan hän totesi Suomen huoltovarmuuden olevan hyvällä tasolla jopa muihin Pohjoismaihin verrattuna. Känkänen kuitenkin muistutti, että nykyiset monialaiset ja nopeasti muuttuvat kriisitilanteet haastavat varautumista jatkuvasti. Puun Känkänen totesi olevan energiahuoltovarmuuden ytimessä.

Valtakunnalliset Metsäpäivät kokosi jälleen metsäväen kuuntelemaan asiantuntijoita ja keskustelemaan alan ajankohtaisista asioista 27. – 28.10.2022 Helsinkiin hotelli Clarioniin.

Jo 93. kerran järjestettyjen Metsäpäivien pääteemana oli huoltovarmuuden rinnalla metsien monipuolinen kestävä käyttö mutta myös kestävyyden murros. Tapahtuman järjesti Suomen Metsäyhdistys kanssa jälleen laaja, lähes kolmenkymmenen yhteistyökumppanin joukko. Ohjelma jakaantui neljälle lavalla, joista 450 hengen yleisö poimi ohjelmapaloja omaan päiväänsä.

Metsäpäivien minimessuilla oli aamukahvien aikaan paljon porukkaa ja iloinen tunnelma. Mukaan mahtui tällä kertaa 15 näytteilleasettajaa.
Metsäpäivien avajaisten paneelissa keskusteltiin metsien kestävän käytön tulevaisuudesta, kun taustalla vaikuttavat ilmastokysymykset ja monimuotoisuuden turvaaminen sekä myös huoltovarmuuskysymykset. Paneelissa olivat mukana Huoltovarmuuskeskuksen energia-asiantuntija Pia Oesch, Suomen metsäkeskuksen metsähoidon johtava asiantuntija Markku Remes, WWF:n johtava metsäasiantuntija Mai Suominen ja Helsingin yliopiston professori ja ilmastopaneelin jäsen Timo Vesala. Juontajana toimittaja ja uutisankkuri Shahin Doagu.
Keskustelulavalla käytiin muun muassa monipuolinen ja -ääninen keskustelu EU:n biodiversiteettistrategian tavoitteista ja merkityksestä Suomen näkökulmasta. Keskustelemassa oli metsäjohtaja Anna Rakemaa (SMK), johtava asiantuntija Katja Matveinen (MMM), puheenjohtaja Harri Hölttä (SLL) ja kestävän kehityksen päällikkö Antti Otsamo (Metsähallitus). Paneelikeskustelun veti Suomen Metsäyhdistyksen Tero Karjalainen.
Hiilimarkkinoista ja Bitcompin älykkäistä metsäjärjestelmistä ääriään myöten täydelle salille puhunut tuotepäällikkö Eero Kananen vastasi Suomen Metsäyhdistyksen Eveliina Pokelan viestiseinältä nostamiin yleisön kysymyksiin.
Tapion Kalle Vanhatalo kertomassa uudistuvista metsänhoidon suosituksista ja siitä millaista osaamista metsäammattilaisilta tulevaisuudessa edellytetään. Uudistuvat suositukset tulevat tarjoamaan tarkennettuja vaihtoehtoja ilmastokestävyyden toteuttamiseen metsätilan hoidossa ja metsätalouden toimenpiteissä.
Metsäpäiville osallistuivat myös liito-oravat Papana ja Norkko eli kahden esitystaiteilijan Milla Martikaisen ja Katri Purasen kehittämät fiktiiviset hahmot. Liiturien tavoitteena on pysäyttää sekä oravia että ihmisiä uhkaava sukupuuttoaalto ihmis-liito-orava -yhteistyötä kehittämällä. Metsäpäivillä Papana ja Norkko olivat verkostoitumassa ja syventämässä vaikuttajaprofiiliaan.
UPM kysyi keskustelulavalla metsäalan nuorilta toivoilta millainen on hyvä tulevaisuuden työpaikka metsäalalla. Yleisön joukkoon nuorten ajatuksia kuulemaan oli hakeutunut vanhojen tekijöiden lisäksi myös paljon metsäalan opiskelijoita.
Iltapäivän keynote-puheenvuoron piti merkityksellisyyden, sisäisen motivaation ja hyvinvoinnin tutkija ja arvostettu asiantuntija Frank Martela. Metsäpäivillä Martela puhui muun muassa työn merkityksellisyyden ylläpitämisestä haastavina hetkinä ja tulevaisuudenuskon ylläpitämisestä murrosvaiheessa.
Iltapäivän keynote-puheenvuoron jälkeen jaettiin Suomen Metsäsäätiön ja Metsämiesten Säätiön huomionosoitukset. Suomen Metsäsäätiö jakoi huomionosoitukset metsäammattilaisille ansiokkaasta työstä suomalaisen metsäelinkeinon hyväksi. Huomionosoituksen saivat Vilho Koivisto (Pölkky Oy), Juho Laurila (Mhy Kymenlaakso), Mikko Niskanen (Stora Enso), Jussi Penttilä (UPM) ja Heikki Yntälä (Metsä Group). Tämän vuoden tiimipalkinnot luovutettiin Metsä Groupin Oulun piirin läntiselle hankintaryhmälle, Stora Enson Varkauden ostotiimille ja UPM:n Joensuun metsäasiakasyksikölle.
Metsämiesten Säätiön Työyhteisön hyvä tyyppi -stipendit jaettiin Metsäyhdistyksen Tarja Etelämaalle, Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon Susanna Kantaselle, Metsä Groupin Krista Kimmolle, Kuljetus Tii-Sik Oy:n Timo Martikaiselle ja Metsähallituksen Urmas Niemelle.
Keihäslegendojen mestarillista metsänhoitoa tarjoava Pitkämäki & Ruuskanen Forest Oy oli mukana minimessuilla tutustumassa tapahtumaan ja verkostoitumassa alan toimijoihin.
Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen ehti jutella Metsäpäivien osallistujien kanssa ennen tehtäväänsä Suomen Metsäyhdistyksen huomionosoitusten jakajana.
Torstaina Metsäpäivät huipentui tuttuun tapaan iltamiin ja Suomen Metsäyhdistyksen huomionosoituksien julkistukseen. Huomionosoitukset jakoi Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen. Kuvassa ministeri onnittelee kultaisen ansiomerkin saanutta Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuorta.