Metsäpäivillä keskustellaan Hyvin sanotun hengessä
Keskustelut ovat tärkeä osa Metsäpäiviä. Tänä vuonna Keskustelulavalla on ohjelmaa sekä torstaina että perjantaina. Keskustelut käydään Hyvin sanottu -periaatteiden mukaisesti.
Metsäpäivien keskusteluissa on tänäkin vuonna käytössä ns. Hyvin sanottu -pelisäännöt. Suomen Metsäyhdistys on Ylen vetämän Hyvin sanottu -hankkeen yhteistyökumppani ja Metsäpäivät 2023 on mukana Hyvin sanottu -kalenterissa Ylen sivuilla. Hyvin sanottu -hankkeessa mukana olevat pyrkivät vahvistamaan suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia ja luomaan turvallisia keskusteluympäristöjä. Tutustu Hyvin sanottu -pelisääntöihin
Keskustelulavan keskustelut käydään viihtyisässä Living Room -tilassa, joka sijaitsee hotelli Clarionin katutasossa. Keskustelulavan keskusteluita pääsee seuraamaan myös ilman Metsäpäivät-pääsylippua.
Keskustelulavan ohjelma
Torstai 26.10.2023
11.00–11.45 Metsähallitus
EU-SÄÄNTELYN UUSI NORMAALI, MITÄ TEKEE TULEVA KOMISSIO?
Elämmekö ”uutta normaalia” metsiä koskevan EU-sääntelyn osalta? Mitä tulevan komission tulisi tietää ja tehdä? Miten kerromme sen komissiollekin? Miten juuri sinun tulisi aktivoitua EU-asioissa?
Keskustelijoina metsäjohtaja Karoliina Niemi (Metsäteollisuus ry), metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola, MTK ry, johtava asiantuntija Tatu Torniainen, Sitra ja kansainvälisten asioiden erityisasiantuntija Teemu Seppä (Metsähallitus Metsätalous Oy).
12.00–13.00 LOUNAS
12.45–13.30 Metsä Group
METSÄ GROUP LUO UUTTA AJATTELUA
Vanhan sanonnan mukaan talo jätetään seuraavalle sukupolvelle aina paremmassa kunnossa kuin jossa se on itse saatu. Metsä Group vie ajatuksen askelen pidemmälle: ei vain metsäomaisuus taloudellisessa mielessä, vaan myös metsäluonto kokonaisuutena jätetään paremmassa kunnossa seuraavalle polvelle. Tämä edellyttää toista suurta ajattelun muutosta, jossa talouskasvu ei enää merkitse luonnontilan heikkenemistä. Lopulta ekologinen hyöty lisää myös taloudellista hyötyä.
Keskustelun vetäjänä johtava luontoasiantuntija Timo Lehesvirta ja kommentaattorina Itä-Suomen yliopiston metsäbiotalouden ennakoinnin professori Teppo Hujala.
13.45–14.30 UPM
MONIMUOTOISISTA METSISTÄ SOLUKASVATUSGEELEIHIN
Miltä metsien monimuotoisuus näyttää tulevaisuudessa, ja mikä merkitys sillä on kilpailtaessa markkinoilla? Entä millaisia tuotteita puusta valmistetaan kymmenen vuoden päästä? Mitä ovat puupohjaiset biolääketieteen tuotteet, joita jo nyt valmistetaan, ja millaisia innovaatioita voidaan vielä tehdä? UPM:n keskustelussa puhutaan siitä, millaisista metsistä puu tulee ja mitä siitä tehdään tulevaisuudessa. Mihin kaikkeen metsäteollisuus pystyy?
Keskustelijoina Pia Nilsson, tutkimuksesta ja kehityksestä vastaava johtaja, UPM; Kari Luukko, laadunhallinnasta vastaava johtaja, UPM Biomedicals sekä Miika Laihonen, ympäristöasiantuntija, UPM Metsä.
14.45–15.30 Tapio
MENESTYSTÄ MAAILMALTA – OSATAANKO SITÄ HAKEA?
Kansainvälisyys tarkoittaa joillekin metsäalan organisaatioille vientiä, toisille tuontia ja kolmansille työvoimaa. Mitä toimia tarvitaan metsäalan kansainvälisen osaamisen, yhteistyön ja vaikuttamisen lisäämiseksi? Clarion-hotellin keskustelulavalla kuullaan kolme metsäalan kansainvälistymistarinaa. Teemu Tolppa Metsäkonepalvelu Oy:stä, Tuomo Kauranne Arbonaut Oy:stä sekä Eija Laitinen Hämeen ammattikorkeakoulusta kertovat omien organisaatioidensa kansainvälistymisen poluista.
Keskustelun vetäjänä Senior Advisor Pekka T. Rajala Tapiosta. Keskustelu toteutetaan osana Metsämiesten Säätiön rahoittamaa hanketta
Perjantai 27.10.2023
09.00–09.30 MHY / Metsätilat.fi
METSÄKIINTEISTÖJEN MARKKINATILANNE JA HAVAINNOT OSTAJAKUNNASTA
Metsäkiinteistöt ovat lähivuosina olleet haluttuja sijoituskohteita niin instituutioille kuin yksityisille henkilöille. Ostopäätökset perustuvat tunteista järkeen, molemmissa futuuria mukana. Kysyntä vaikutti hintoihin. Kuka pelasi oikein ja kuka väärin? Metsä edustaa ostajalleen edelleen puukappa-arvoa, mutta selvät trendit näkyvät monimuotoisuuden, hiilensidontapalvelujen sekä virkistyksen arvottamisessa. Ketkä ovat 2023 ostajat ja myyjät?
Toimitusjohtaja Harri Huupponen, Metsätilat.fi Palvelut Oy
09.40–10.30 Suomen Metsäyhdistys
METSÄALAN UUTUUSKIRJAILIJAT HAASTATTELUSSA
Ariela Säkkinen: Pahinta oli kylmyys. Paavo Yli-Vakkurin vuodet sotavankina Neuvostoliitossa (Minerva)
Paavo Yli-Vakkuri jäi venäläisten vangiksi 1941. Nyt julkaistuihin muistiinpanoihin pohjautuva uutuuskirja kertoo Neuvostoliiton vankileirien järkyttävistä olosuhteista. Helvettiä kesti 3 vuotta, 4 kuukautta ja 16 päivää. Vain harva tiesi metsänhoitotieteen professorin kouraisevasta sodasta tätä ennen. Haastateltavana kirjailija Ariela Säkkinen.
Esa Härmälä (toim.): Sukupolvemme suuret tarinat – 1950-lukulaiset matkalla avautuneeseen maailmaan (Väyläkirjat).
13 suomalaista vaikuttajaa kertoo uutuuskirjassa maailman suurista murroksista omana sukupolvikokemuksenaan. Kaupallinen metsänhoitaja Hannu Valtanen käy läpi metsäsektorin murroksen viennin veturista suojelun syövereihin.
Haastattelijana Tero Karjalainen, Suomen Metsäyhdistys
10.40–11.20 Suomen Metsäyhdistys
MIKÄ MENO, METSÄALA?
Keskustelu liittyen torstain yleisökyselyn tuloksiin.
Keskustelun vetäjänä viestintäpäällikkö Anna Kauppi, Suomen Metsäyhdistys
11.20–11.30 Metsäviestintä Oy / Suomen Metsäyhdistys
METSÄPÄIVÄT 2024 -LANSEERAUS
Tule kuulemaan, mitä aivan uutta on luvassa Metsäpäivillä 2024.
Toiminnanjohtaja Kirsi Joensuu & projektipäällikkö Kaarina Aro, Metsäviestintä Oy / Suomen Metsäyhdistys