Ohjelma | Yleisöpäivä 26.10.

Metsäpäivien yleisöpäivän 26.10.2024 tapahtumapaikka on Clarion Hotel Helsinki Airport. Teemana ovat metsänomistajien monet tavoitteet.

Päivän aloittaa suuri metsäkeskustelu, jossa politiikan ja metsäalan tunnetut nimet keskustelevat ajankohtaisista metsäkysymyksistä. Päivä jatkuu kiinnostavilla asiantuntijapuheenvuoroilla kolmella teemalavalla, joilta jokainen voi poimia kiinnostavimmat ohjelmapalat.

Metsäpäivien sydän on Uusi metsä -messut, jotka tarjoavat neuvontaa, yritysesittelyjä ja puutuotteita. Arjessa käytännöllisiin puupohjaisiin innovaatioihin voi tutustua Uusi puu -näyttelyssä.

Tervetuloa!

Siirry lipunmyyntiin | lippu.fi

Ohjelma 26.10.2024

9.30 Ovet avautuvat ja Uusi metsä -messujen yleisöpäivä käynnistyy

10.00–11.00 Suuri yhteiskunnallinen metsäkeskustelu paneeli metsänomistajuudesta

Suuren yhteiskunnallisen metsäkeskustelun lavalle nousevat Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen, maa- ja metsätalousministeriön metsä- ja biotalousyksikköä johtava metsäneuvos Erno Järvinen, MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola, Koneen säätiö Metsän puolella -hankkeen muutosjohtaja Mari Pantsar, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Paula Lehtomäki, Luonnonvarakeskuksen tutkimusylijohtaja Antti Asikainen ja eteläsavolainen metsänomistaja Kaisa Ralli.  

Keskustelun juontavat Maaseudun Tulevaisuuden maataloustiimin päällikkö Laura Ruohola ja Ylen tuottaja Markus Liimatainen.

Tapahtuma on yksi Metsäpäivien Hyvin sanottu -keskusteluista, joissa edistetään kunnioittavaa ja rakentavaa keskustelukulttuuria. 

MÄNTY-LAVA

11.15–11.40 UPM

UPM METSÄN RATKAISUT MONITAVOITTEISEEN METSÄNOMISTUKSEEN

Tervetuloa kuulemaan, millä tavoilla UPM Metsä voi auttaa metsänomistajaa monimuotoisuuden lisäämisessä, ja miten taloudellinen, ekologinen ja sosiaalinen ulottuvuus huomioidaan nykyisessä metsänhoidossa. 

Yksityispuukaupan johtaja Janne Kiiliäinen, UPM Metsä

11.50–12.15 Luonnonvarakeskus

KATSAUS AJANKOHTAISIIN JA UUSIIN TUHONAIHEUTTAJIIN METSISSÄMME

Tapahtuneen ilmaston lämpenemisen tiedetään kasvattaneen puustotuhojen riskiä Suomessa ja tämän ennakoidaan jatkuvan. Ilmiö vaikuttaa sekä metsien tuhohyönteisiin että sienitauteihin, ja siihen liittyvät niin talven kuin kesän lämpeneminen, kuivuutta unohtamatta. Tässä esityksessä käydään läpi tilannetta sekä maamme yleisimpien että uusien tuhonaiheuttajien osalta, tavoitteena levittää metsäistä tietoa mahdollisimman kuulijaystävällisesti ja ymmärrettävästi.

Tutkija, tutkimuspäällikkö, MMT Markus Melin

12.15–13.00 Messuohjelmaa

13.00–13.25 Tapio

MITEN METSÄNOMISTAJA VOI HALLITA METSÄTUHORISKEJÄ MUUTTUVASSA ILMASTOSSA?

Kuivuuden riskien lisääntyessä ilmastonmuutoksen vaikutukset metsätalouteen kasvavat. Miten metsänjalostuksella ja metsänhoidon menetelmillä, kuten sekametsän kasvatuksella vaikutetaan metsien kasvuun ja elinvoimaisuuteen ja lievennetään riskejä?  

Kehittämispäällikkö Juha Ruuska & metsien käytön asiantuntija Laura Nikinmaa

13.35–14.00 Tapio

OMAN METSÄTILAN LUONTOPÄÄOMAN KASVATTAMINEN: MITEN YHDISTÄÄ METSÄN TALOUDELLINEN TUOTTO JA ELINVOIMAINEN METSÄLUONTO?

Millaisia luontotekoja ja luonnonhoidon ratkaisuja metsänomistaja voi toteuttaa omassa metsässään? Miten voi kasvattaa metsälajiston elinvoimaisuutta ja huomioida monimuotoisuutta metsänomistuksen muiden tavoitteiden, kuten taloudellisen tuoton, virkistyskäytön ja hiilensidonnan rinnalla?

Kehittämispäällikkö Matti Maajärvi

14.10–14.35 AARI Metsä Oy

TAVOITTEENA PAREMPI TUOTTO SEKÄ MONIMUOTOISUUS – SUHDE METSÄNHOIDON SUOSITUKSIIN

AARI Metsä Oy on luonut metsänomistajille vaivattoman tavan omistaa metsäomaisuutta, sekä nauttia virkistysarvoista ja vuosittaisista tuotoista samalla vapautuen hallinnoinnin taakasta. Esityksessä kerrotaan, miten AARI Yhteismetsässä metsää hoidetaan eri tavalla, saaden parempi tuotto ja monimuotoisuus sekä miten tämä hoitotapa suhtautuu metsänhoidon suosituksiin.

Toimitusjohtaja Mikael Beck

14.45–15.10 Kuutio

KUUTIO® PUUKAUPPAPAIKKA METSÄNOMISTAJILLE

Esityksessä saat vastauksen kysymykseen: Mikä on KUUTIO®?
Tule kuuntelemaan, miten metsänomistajille maksuton KUUTIO.fi-palvelu toimii ja minkälaisia käyttömääriä sillä on. Kuulet myös asiakasreferessejä metsänomistajilta, jotka ovat Kuutiota hyödyntäneet puukauppojensa kilpailuttamisessa. Saat myös katsauksen Kuution tulevaisuuden näkymistä.

Toimitusjohtaja Aku Mäkelä

MTK-LAVA

11.15–11.40 MTK

UUSI EU KAUSI ALKAA, MITEN KÄY METSÄNOMISTAJAN

EU-komission uusi toimikausi alkaa loppuvuodesta, mikä tarkoittaa myös uusia tuulia metsänomistajille ja koko metsäsektorille. Komission aloittamisen lisäksi Euroopan parlamentti ja jäsenmaat jatkavat metsäaloitteiden työstämistä. Tule kuulemaan viimeisimmät päivitykset tärkeimmistä EU-metsäasioista sekä niiden mahdollisista vaikutuksista metsänomistajille.

Asiantuntija, kansainväliset metsäasiat Maria Pohjala, MTK

11.50–12.15 MTK

METSÄTILAMARKKINAT NYT JA TULEVAISUUDESSA

Puheenvuoro on kattava läpileikkaus metsätilamarkkinoihin. Missä mennään nyt ja mitä tulevaisuudessa? Miten korko vaikuttaa tarjontaan ja kysyntään? Mistä vuosien välinen vaihtelu markkinoilla johtuu? Kuinka puumarkkina vaikuttaa metsätilakauppaan?

Toimitusjohtaja Esa Viitarinne, Metsätilat.fi 

13.00–13.25 SLC

SKOGSBRUK BASERAT PÅ FAKTA ELLER KÄNSLOR 

Avancerad teknologi, analys av digitala data, skogsinformation och optimering. Är vi i skogssektorn beredda att ta nästa steg och håller vi jämna steg med till exempel Sverige?

Executive Partner Sixten Sunabacka, MW Forest Sense AB

13.35–14.00 MTK

PUUMARKKINOILLA ON RIITTÄNYT VAUHTIA, ENTÄS JATKOSSA?

Puumarkkinoilla on tapahtunut mullistuksia edellisten vuosien aikana. Korona pandemia loi voimakkaan kysynnän ja hinnan nousun metsäteollisuustuotteille globaalisti. Sitä seurasi Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan, joka sysäsi inflaation ja korot nousuun sekä aiheutti energiakriisin ja puun tuonnon loppumisen myötä suuret vaikutukset puumarkkinoille. Syksyn puumarkkinoita ovat kuitenkin puhuttaneet raakkutuhot. Kriiseillä voi olla metsänomistajien kannalta puumarkkinoille positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia. On hyvä pysähtyä pohtimaan puumarkkinoiden kehittymistä ja arvioida lähitulevaisuuden näkymiä.

Tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen, MTK

14.10–14.35 MTK

ARVOPOHJAINEN METSÄNHOITO – APUNA METSÄNHOITOYHDISTYKSEN PALVELUT

Suomessa ei ole kahta samanlaista metsänomistajaa ja onkin tärkeää, että jokaiselle metsää omistavalle löytyy omia tavoitteita tukevat palvelut. Metsänhoitoyhdistyksien palvelutoimisto kehittää suomalaisten metsänomistajien palveluita jatkuvasti ja yksi tärkeimmistä metsänomistajan työkaluista on OmaMetsä-palvelu. Miksi palvelu kannattaa ottaa käyttöön ja miksi se tukee monitavoitteista metsänomistusta?

Kehittämispäällikkö Juha Laitinen, MhyP

14.45–15.10 MTK

METSÄTILAN SUKUPOLVENVAIHDOS, MITÄ KANNATTAA HUOMIOIDA?

Mietityttääkö metsätilan sukupolvenvaihdos? Mitkä ovat yleisimmät sukupolvenvaihdostavat? Kuinka suunnitella sukupolvenvaihdoksen verotus? Mitä luopujien ja jatkajien tulisi ottaa huomioon? Metsätilan sukupolvenvaihdos ei ehkä olekaan niin monimutkainen, kuin aluksi tuntuu. Huolellisella suunnittelulla ja asiantuntija-apua käyttämällä löydetään taloudellisesti järkevin ratkaisu ja perhesopukin säilyy. Tervetuloa kuulemaan käytännön vinkkejä metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun.

Kenttäpäällikkö, metsäasiantuntija Seppo Niskanen, MTK 

KOIVU-LAVA

11.15–11.40 Metsämiesten Säätiö

SAVOTTAJÄTKIEN PERINTÖ TUOTTAA HYVÄÄ METSÄALALLE

Metsämiesten Säätiön sai alkunsa sota-ajan savotoilta, joissa muona ei riittänyt raskasta metsätyötä tekeville jätkille. Lisäruuan välityksestä kertynyt miljoonan euron ylijäämä oli Säätiön alkupääoma. Säätiön tehtävänä on metsäalan ja alalla toimivien ihmisten hyvinvoinnin kehittäminen. Saadut lahjoitukset sekä oman omaisuuden tuottoa jaetaan apurahoina ja stipendeinä vuosittain vajaat kaksi miljoonaa euroa. Säätiö kunnioittaa historiaansa nimellään ja tasa-arvoisella toiminnallaan.

Palvelupäällikkö Aija Järnstedt

11.50–12.15 PEFC Suomi

PEFC-METSÄSERTIFIOINTI – 25 VUOTTA KESTÄVÄÄ METSÄNHOITOA

PEFC on maailman suurin metsäsertifiointijärjestelmä, ja Suomen talousmetsistä yli 90 % on PEFC-sertifioitu. Merkki voi olla tuttu, mutta mikä on sen käytännön merkitys?

Tervetuloa kuulemaan, mitä PEFC-sertifiointi tarkoittaa suomalaisille metsänomistajille ja miten PEFC-sertifiointi edistää kestävää metsänhoitoa. Lisäksi pääset kuulemaan syksyllä 2024 julkaistun PEFC-vaikuttavuusselvityksen tuloksia – mitä PEFC-sertifioinnilla on saatu aikaan Suomen talousmetsissä?

Toiminnanjohtaja Tatu Liimatainen

13.00–13.25 Suomen Sijoitusmetsät Oy

KANNATTAVA METSÄSIJOITTAMINEN

Suomen Sijoitusmetsät mainostaa itseään Suomen metsäkiinteistömarkkinoiden osaavimpana ja monipuolisimpana toimijana. Kaiken keskiössä on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen luotettava ja kattava metsäkiinteistömarkkinoilta kerätty data ja kymmenen vuoden aikana kertynyt kokemus 2 000 metsäkiinteistökaupasta. Dataa ja osaamista voidaan käyttää metsätilan myyjän tai ostajan (metsäsijoittajan) hyväksi, arvonmäärityksiin ja yleiseen metsäkiinteistömarkkinoiden tietoisuuden lisäämiseen.

Hallituksen jäsen Jyrki Ketola, Suomen Sijoitusmetsät Oy

Sijoitusmetsät.fi
Omallamaalla.fi
Metsänhaltija.fi

13.35–13.45

VASTUULLISUUS JA JÄLJITETTÄVYYS – ESIMERKKEJÄ METSÄTUOTTEISTA TANSANIASTA, KENIASTA JA VIETNAMISTA

+ MUITA LYHYITÄ PITCHAUKSIA & MESSUOHJELMAA

16.00 Tapahtuma päättyy

Puhujat 26.10.

Metsäpäivät logo