Lyssna på den nyaste Skogskåserier-podden – för skådespelaren Sixten Lundberg betyder skogen frihet och frid

”I dessa kåserier berättar jag om mina käraste, roligaste och hemskaste minnen från skogen” lovar skådespelaren Sixten Lundberg.|”Näissä pakinoissa kerron rakkaimmat, hauskimmat mutta myös kamalimmat muistoni metsästä”, näyttelijä Sixten Lundberg lupaa.

Skogskåserierna är en serie poddar, som öppnar överraskande synvinklar på den finska skogen. De uppmärksammar Forstföreningens jubileumsår 2021. Skådespelaren Sixten Lundbergs svenskspråkiga skogskåseri består av fyra berättelser och många ”Sixtenminnen”.

 

Sixten Lundberg är en finlandssvensk skådespelaresom är känd från många filmer, tv-serier och bland annat Svenska Teatern.

För många är Sixtens röst mest bekant. Han har lånat sin röst åt Mumintrollet i Mumindalens berättelser samt långfilmen Kometen kommer. Åt Forstföreningens animation ”Träd och kol” har Sixten också lånat sin röst på båda språken.

I poddserien ”Skogskåserier” läser Sixten fyra berättelser som han har skrivit. Berättelserna handlar om sommar, vänner, premiärer och lite motorsågar samt binds alla ihop av skog.

”Skogen spelar en större roll en någon som jag har spelat” säger Sixten.

”Skogen är så självklar för oss finländare att vi glömmer lätt hur viktig den är. Skogen har gett oss styrka och tröst. Den är en kraftkälla som jag hoppas att aldrig försvinner.”

Enligt skådespelaren, som bor i Tenala, Raseborg, så är liv utan skog som en sjö utan vatten. Som tur finns det tillräckligt med skog i Raseborg.

”Min favoritskog är en karg kobbes trollskkog. Klibbal, björk och en som sjunger skärgådens eviga symfoni,” säger Sixten.

Poddarna uppmärksammar Forstföreningens superår

Kakan och fotot: Vilma Issakainen
Skogskåserierna uppmärksammar Forstföreningens superår 2021. Kakan och bilden: Vilma Issakainen

Forstföreningen firar ett superår då dess mest kända evenemang Skogsnöten, skolelevernas skogsvecka, Beslutfattarnas Skogsakademi, och forest.fi-webbtidningen har tillsammans i hundra år gett mångsidig och pålitlig information till samhällsdebatten om skog.

Under jubileumsåret vill Forstföreningen rikta sig till en bredare publik och samtidigt väcka finländare att inse hur skogen tillhör alla.  (berör alla, koskettaa kaikkia, tillhör on vähän kömpelö) För att uppmärksamma jubileumsåret har vi gett röst åt skickliga författares berättelser som samlas till en Skogskåserier-poddserie.

Lyssna också på tidigare publicerade poddar i serien Skogskåserier (på finska):

Pauliina Susi: Metsämorfoosi

Roman Schatz: Hannu ja Kerttu

Kirjoita kommentti