Daghem och skolor firar den internationella skogsdagen med sådd

Barnen firar den internationella skogsdagen med fingrarna i mylla. Projektet Mitt träd har postat tallfrön till skolor och daghem under våren i 30 års tid. Vi på Forstföreningen hoppas få bilder, teckningar och berättelser om firandet av skogsdagen.

I projektet Mitt träd odlar barnen tallplantor genom att så frön i kärl på fönsterbräden i sina skolor, daghem och klubblokaler.

”Den internationella skogsdagen i mars är en utmärkt tidpunkt att så tallfrön. I naturen torkar vårsolen ut tallkottarna som då släpper sina frön i naturen”, berättar Anne Turunen sakkunnig på Forstföreningen, och projektledare för Mitt träd .

Turunen tipsar att tallfrön är utmärkta att använda, som en del av större inlärningshelheter. Enligt henne visar responsen från skolor och daghem att barnen är ivriga och vetgiriga och vill veta mera om skogen.

Pågått 30 år

Forstföreningen har organiserat projektet Mitt träd sedan år 1993. Projektets popularitet har stadigt ökat. Detta år beställdes rekordmängder med frön. Över 20 000 barn i nästan 600 skolor, daghem och klubbar sår tallfrön i krukor, burkar och andra kärl.

I skolor och daghem fortsätter projektet Mitt Träd efter sådden. När tallplantan har fått sina hjärtblad, planteras den ut i naturen. Platsen väljs av barnen eller någon vuxen. Tallen klarar sig nämligen inte inomhus som krukväxt. Om alla små tallfrön gror, och de planteras till en enhetlig skog, är den 15 hektar till arealen.

Tallfröna har donerats av Siemen Forelia och Tapio Oy. Övriga samarbetspartner är Finlands Svenska Idrotts Skogsmulleverksamhet samt Suomen Latus Metsämörriledare rf. Projektet finansieras av Finlands Skogsstiftelse, Föreningen för Skogskultur, Finlandssvenska Jordfonden, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Svenska kulturfonden.


Mera information

Martin Antell, Finska Forstföreningen, 050 354 6757, martin.antell@smy.fi
Pressmeddelanden och videon på finska: Maailman metsäpäivä 21.3. nostaa esiin kestävän tuotannon ja suomalaiset innovaatiot 
International Day of Forests, FAO
Projektet Mitt träd | Minun puuni
Maailman metsäpäivä, Suomen YK-liitto

Kirjoita kommentti