Läromedel
Det globala utbildningsmaterialet Skogar och hållbar utveckling
Det globala utbildningsmaterialet Skogar och hållbar utveckling – introducerar högstadie- och gymnasieelever samt lärare till tillståndet i världens skogar och skogens roll för att uppnå målen för hållbar utveckling. Materialet har tagits fram som en del av Food and Forest Developments projekt i kommunikation och utbildning om global utveckling tillsammans med Finska Forstföreningen och en skogsexpert från Helsingfors universitet.
Hur mår världens skogar?
- Världens skogar och deras betydelse för mänskligheten
- Skogsnaturens mångfald
- Skogarnas förändringar och hot
- Framtidens utmaningar för hållbart skogsbruk
Skogen en del av vardagen
- Skogarnas många betydelser
- Skogens betydelse och användning i utvecklingsländer
- Skogar i Finland – ägande och mångfald
Skog och mångfald
- Skogarnas betydelse för den biologiska mångfalden
- Artmångfalden på vår planet och dess skydd
- Den biologiska mångfaldens betydelse för mänskligheten
Träd och kol
En ypperlig animation om hur kolet kretsar i naturen, som exempel används träd.
Smart bioekonomi – Naturinspirerade innovationer för en hållbar framtid
Vetenskapsjournalist Nina Pulkkinens redigerade kortfilmserie om finsk toppforskning, Lämpar sig till undervisningsbruk. Serien består av 2 till 5 minuter långa videor. Videorna finns på svenska eller finska.
Havina – En tidsresa till den finländska bioekonomin
Havina är ett läromedel i spelform för skolorna. Det är ett verktyg för den sektoröverskridande fenomenbaserade undervisning som ingår i den nya läroplanen.
Från Betula till Pinus
”Från Betula till Pinus – Uppgiftskort om våra träd och deras tillväxt” presenterar de vanligaste trädslagen på ett åskådliggörande sätt i ord och bild. Här finns bland annat information om trädens tillväxt och växtplatser samt olika uppgifter och lekar man kan göra med eleverna.
De sju kolknubbisarna
Det här är sagan om de sju kolknubbisarna, som från ett moln flyger i väg ut på äventyr. Sagan handlar om kolets kretslopp i naturen, fotosyntes och koldioxid, men alla de här termerna är med avsikt bortlämnade. Sagan är skriven för barn i ålder 6-10 år.
Våra trädslag
Våra trädslag gör dig bekant med vår nationalegendom – trädslagen. Häftet kan fungera både som undervisnings- och läromaterial. Det passa som bredvidläsningsmaterial till den biologikurs i grundskola och gymnasiet som behandlar skog.
Ekonomiskogens kretslopp
Ekonomiskogens kretslopp -läromaterial lämpar sig bra för skogsundervisning i årskurser 5 och 6. Det kan dock också användas på högstadiet om man vill repetera skogstemat. Materialet beskriver hur man sköter skog samt vad för produkter man kan tillverka av trä. Samma ämnesområde berörs av ”Skogen är full av liv” planschen och häftet.