Puhemies Lohela Päättäjien Metsäakatemian avajaisissa: Suomen metsäteollisuuden menestyksen mitta on kolme milliä

Päättäjät ja vaikuttajat keskustelevat tänään Kirkkonummella metsän merkityksestä Suomelle. Eduskunnan puhemies Maria Lohela nosti esiin kohtuullisuuden merkityksen metsänhoidossa ja totesi, että suomalaisen metsäteollisuuden menestyksen mitta on kolme milliä.

Kolmella millimetrillä Lohela viittasi suomalaisen havupuun pitkään ja kestävään kuituun, joka on vaihtoehto monelle nykyiselle raaka-aineelle.

”Monet uudet innovaatiot osoittavat, kuinka puuta voidaan käyttää kestävästi. Nykyisin esimerkiksi tekstiiliteollisuudessa on alettu yhä enemmän käyttää puukuitua. Se on ympäristölle paljon parempi vaihtoehto kuin öljystä jalostetut keinokuidut tai puuvilla”, Lohela totesi.

Lohelan mukaan Suomessa osataan etsiä tasapainoa metsien taloudellisen hyödyntämisen ja metsäluonnon kestävyyden väliltä. Metsänhoidon ja metsien käytön kohtuullisuuteen ja vastuullisuuteen on panostettava myös tulevaisuudessa.

”Kansana meillä on laaja ymmärrys ympäröivän luonnon kestävästä käytöstä ja hoidosta”, Lohela sanoi.

Suomen Metsäyhdistyksen järjestämä Päättäjien Metsäakatemia tuo metsäalan ja yhteiskunnan muiden sektorien päättäjät tänään yhteen jo 43. kerran. Metsäakateemikkoja on jo yli 1300.

Metsäakatemian osallistujat tutustuvat laajasti metsäalaan ja sen tulevaisuuden näkymiin. Kirkkonummen seminaaripäivänä he saavat runsaasti tietoa metsäalan nykytilasta sekä esimerkiksi tulevaisuuden tuotteista.

Suomen Metsäyhdistyksen puheenjohtaja Eeva Hellström nosti avajaispuheessaan esiin kiertotalouden tulevaisuuden haasteena. Vaikka metsäalan pääraaka-aine on uusiutuvaa ja tuotannon sivuvirrat on aina käytetty hyödyksi, metsäperäisenkin kiertotalouden kehittämisessä on mahdollisuuksia arvoketjun joka vaiheessa.

”Sitran teettämän arvion mukaan metsäperäisten kiertojen edelleen kehittämisessä on kyse 230 miljoonan euron mahdollisuudesta”, Hellström sanoi.

”Maailma kaipaa ratkaisuja joilla taklataan ilmastonmuutosta ja ylikulutusta. Metsäperäinen kiertotalous ja biotalous voivat tarjota siihen hienoja mahdollisuuksia, kunhan ne kumpikin ymmärretään riittävän laajasti”, Hellström totesi Metsäakatemian 40 osallistujalle.

Päättäjien Metsäakatemiaan osallistuu jälleen monipuolinen joukko vaikuttajia yhteiskunnan eri osa-alueilta. Mukana on edustajia politiikasta, liike-elämästä, julkishallinnosta, ympäristö- ja kansalaisjärjestöistä sekä tiedotusvälineistä.

Metsäakatemian tavoitteena on lisätä osallistujien tietämystä metsäalan monipuolisista mahdollisuuksista ja edistää ymmärrystä siitä, miten suuri merkitys metsillä ja puuntuotannolla on suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kirkkonummen Majvikin seminaaripäivän jälkeen kurssi jatkuu maastojaksolla, joka järjestetään tänä syksynä 13.–15.9. Lahdessa ja sen lähiseuduilla.

Metsäkohteilla ja vierailuilla tuotantolaitoksissa nähdään esimerkiksi, miten puuhuolto toimii, minkälaisia tuotteita metsästä ja puusta valmistetaan, miten metsiä suojellaan ja miten monimuotoisuusasiat otetaan huomioon.

Tänä vuonna maastojaksolla vieraillaan tunnetuissa päijäthämäläisissä metsäalan kohteissa. Vierailujen tavoitteena on muun muassa lisätä kurssilaisten ymmärrystä kiertotaloudesta ja siitä, miten alueen yritykset ovat kietoutuneet mielenkiintoisella tavalla yhteen, työllistävät toisiaan ja käyttävät toistensa sivuvirtoja hyödyksi.Vierailukohteista erityisesti Koskisen Oy, Isku sekä Stora Enson Fluting-tehdas muodostavat juuri tällaisen materiaalien ja sivuvirtojen ketjun.

Metsän suojeluun tutustutaan Metsäkeskuksen ja Ely-keskuksen isännöimällä kohteella Hollolan lehtokeskuksessa, yksityisen metsänomistajan METSO-ohjelman puitteissa suojellussa metsässä. Maastokävelyllä perehdytään vapaaehtoisiin suojeluohjelmiin paikallisen metsänomistajan kanssa.

Moderniin korjuuteknologiaan ja talousmetsän luonnonhoitoon tutustutaan metsänomistukseen keskittyvän Tornator-yhtiön järjestämällä hakkuukohteella Asikkalassa. Kohteella kuullaan lisäksi puheenvuorot metsävaratiedosta sekä metsänomistuksesta.

Hakkuukohteelta puun matkaa seurataan Lahteen huonekaluvalmistaja Iskulle, joka ostaa kaiken tarvitsemansa lastulevyn Koskisen Oy:stä Kärkölästä. Myös pakkaamisessa Isku käyttää paikallista materiaalia, jonka on valmistanut Stora Enson kartonkitehdas. Kiertotaloustoininnan kruunaa kartongissa käytetty hake, joka on peräisin Koskisen sahalta.


Lisätietoa: Elina Antila, Päättäjien Metsäakatemian johtaja, elina.antila@smy.fi, 050 351 2411

Seuraa tapahtumia Twitterissä: #Metsäakatemia, @metsayhdistysry

Päättäjien Metsäakatemia

43. Metsäakatemian seminaaripäivän alustukset

 

Kirjoita kommentti