Metsäpakinat-podcast

Metsäpakinat on podcastsarja, joka avaa yllättäviä näkökulmia suomalaiseen metsään. Pakinat on kirjoittanut ja ne lukee joukko tunnettuja kirjailijoita, toimittajia, näyttelijöitä sekä metsäalan viestijöitä.

Metsäpakinat-podcastsarjassa julkaistaan yhteensä kahdeksan tarinaa. Podcast juhlistaa Metsäyhdistyksen supervuotta 2021: Metsävisa, koululaisten metsäviikko, Päättäjien Metsäakatemia ja forest.fi-verkkolehti ovat yhteensä jo 100 vuoden ajan tarjonneet luotettavaa tietoa yhteiskunnalliseen metsäkeskusteluun yhteistyössä metsäalan ja sen kumppaneiden kanssa.

Tarinat on kottu myös Metsäsuhteita-äänikirjaksi, jonka löydät äänikirjapalveluista, kuten BookBeat, Storytel, Supla ja Suomalainen Plus.

Hannes Mäntyranta: Metsä rauhoittaa

Suomen Metsäyhdistyksen metsäviestinnän asiantuntija Hannes Mäntyranta tunnetaan oivaltavista blogeistaan ja forest.fi-verkkolehden laajoista artikkeleistaan. Mutta mitä tapahtuu, kun metsäalan kuin omat taskunsa tunteva asiantuntija lähtee metsään?

Kuuntele

Laura Arffman: Metsä vastaa kun sinne hiihdetään

Urheilutoimittaja Laura Arffman pyrkii pakinassaan tunturin laelle. Hikisen urakan lomassa kuullaan myös, miten suunnistaja Minna Kauppi ja maastohiihtäjät Krista Pärmäkoski ja Virpi Sarasvuo näkevät metsän. Arffmanin lempimetsä on itäsuomalainen mäntymetsä: ”Valosta huolimatta siellä on varjoisaa ja tietyllä tapaa myös jylhää. Sellaisessa metsässä on selkeyttä.”

Kuuntele

Antti Otsamo: Isän metsä, kenen metsä

Metsän moniosaajan Antti Otsamon mukaan metsäajatuksia on välillä hyvä tuulettaa tunnepohjalta – töissä Metsähallituksen kestävän kehityksen päällikkönä kun on mentävä järki edellä. Metsäpakinassaan Otsamo tiivistää elämänsä metsän sekakäyttäjänä. Rakkain metsä löytyy lapsuudesta, mutta tarina vie myös Sri Lankalle.

Kuuntele

Teemu Keskisarja: Mysteerien metsä

Historian tutkija ja tietokirjailija Teemu Keskisarjan mukaan metsäaiheita olisi hänen pöytälaatikossaan loputtomasti. Sanottavaa olisi paljon esimerkiksi metsän taloudellisesta ja historiallisesta arvosta, mutta tässä tarinassa Keskisarja sukeltaa metsien kätkemiin mysteereihin, kuten Kyllikki Saaren murhaan.

Kuuntele

Tuomas Kyrö: Metsän ääni

Kirjailija Tuomas Kyrön mieleen tuli vanha sanonta: niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Hän otti sen kirjaimellisesti, ja niin Kyrön pakinassa Metsä ääni kuullaan, metsän äänellä, mitä kaikkea se on käynyt läpi sen jälkeen, kun metsät jääkauden jälkeen syntyivät.

Kuuntele

Pauliina Susi: Metsämorfoosi

Pauliina Susi on tunnettu jännitysromaaneistaan. Tänä keväänä häneltä ilmestyy tietokirja suomalaisista yksityisetsivistä. Myös metsäpakinaansa kirjailija punoo sateisen metsän keskelle rippusen jännitystä, ja poluttoman taipaleen päässä häämöttää yllättävä loppuratkaisu.

Kuuntele

Roman Schatz: Hannu ja Kerttu

Toimittaja ja kirjailija Roman Schatz tunnetaan osuvista ja humoristisista huomioistaan Suomesta ja suomalaisuudesta. Hän toteaa nauttivansa siitä, että saa pohdittavakseen uusia asioita – kuten vaikka metsää metsäalan pyynnöstä.

Kuuntele

Sixten Lundberg: Neljä tarinaa

Monille erityisen tuttu on näyttelijä Sixten Lundbergin ääni. Hän on esittänyt ääninäyttelijänä Muumipeikkoa Muumilaakson tarinoissa. Metsäpakinat-podcastsarjassa hän lukee neljä ruotsinkielistä tarinaansa, jotka kertovat kesästä, ystävistä, ensi-illoista ja vähän moottorisahastakin.

Kuuntele