Luonnonsuojelualue oravaperspektiivistä – Hyvinkäällä kiipeillään yli 200 vuotta vanhoissa männyissä

Hyvinkään Sveitsin luonnonsuojelualueelle avattiin huhtikuussa 2016 uusi seikkailupuisto. Kuva: Anna Kauppi|Hyvinkään Sveitsin luonnonsuojelualueelle avattiin huhtikuussa 2016 uusi seikkailupuisto. Kuva: Anna Kauppi|Hyvinkään Sveitsin luonnonsuojelualueelle avattiin huhtikuussa 2016 uusi seikkailupuisto. Kuva: Anna Kauppi|”Luontomatkailu voi olla esimerkiksi hiljentymistä tai erägourmeeta”, Silva Sallamaa sanoo.

Hyvinkään Sveitsin mäntymetsiin tultiin virkistäytymään jo sata vuotta sitten. Nyt kaupungin harjumaastoon houkutellaan kiipeilijöitä ja kiinalaisia.

Suomalaismetsien virkistysmahdollisuuksia halutaan monipuolistaa yritystoiminnan avulla. Kun ennen ulkoilijoille riitti toiminnaksi marjastus ja metsästys, nyt uskotaan, että luonnossa liikkujat ovat valmiita maksamaan elämyksistä.

Yksi uusista luontoyrittäjistä kurottaa korkealle Hyvinkään vasta avatussa seikkailupuistossa. SeikkailuSveitsin toimitusjohtaja Anne Oksanen on juuri ylittänyt monen metrin korkeudessa heiluvan riippusillan ja heilauttaa kättään männystä.

”Tuolta ylhäältä pystyy havainnoimaan luontoa aivan uudella tavalla. Huomaan metsässä joka päivä jotain uutta”, Oksanen sanoo laskeuduttuaan korkeuksista liukuvaijeria pitkin.

Oksasen vetämä SeikkailuSveitsi on yksi yli kahdestakymmenestä seikkailupuistosta Suomessa. Ne ovat köysi- ja vaijeriratoja, joissa liikutaan erilaisten askelmien, kiikkujen, siltojen ja liukujen avulla puusta toiseen.

Rakennusinsinööri ja matkailuyrittäjä oli miettinyt bisnesideaa kauan. ”Halusin tehdä jotakin, joka veisi ulos, toisi hyvän mielen, haastaisi ja jota voisi tehdä yksin ja yhdessä – ja mikä sopisi Hyvinkään metsiin.”

 

Saksalaisella kokemuksella

Saksassa ja Ranskassa seikkailupuistot ovat olleet suosittuja jo pitkään. Hyvinkään kiipeilyradan rakentaa saksalainen Fazinatour. Parin hehtaarin kokoisen seikkailupuiston alue on vuokrattu Hyvinkään kaupungilta. Lupa rakentamiseen tarvittiin ely-keskukselta, koska rata sijaitsee osittain luonnonsuojelualueella.

Anne Oksanen toivoo, että seikkailupuisto vetää naapuriinsa myös muita luontomatkailun palveluja. Kuva: Anna Kauppi
Anne Oksanen toivoo, että seikkailupuisto vetää naapuriinsa myös muita luontomatkailun palveluja. Kuva: Anna Kauppi
Seikkailupuiston radat on kiinnitetty siten, etteivät ne estä puiden kasvua. Kuva: Anna Kauppi
Seikkailupuiston radat on kiinnitetty siten, etteivät ne estä puiden kasvua. Kuva: Anna Kauppi
”Luontomatkailu voi olla esimerkiksi hiljentymistä tai erägourmeeta”, Silva Sallamaa sanoo. Kuva: Anna Kauppi
”Luontomatkailu voi olla esimerkiksi hiljentymistä tai erägourmeeta”, Silva Sallamaa sanoo. Kuva: Anna Kauppi

”Radan vaikutukset luontoon on minimoitu. Se on purettavissa täysin pois eikä se vahingoita puustoa”, Oksanen sanoo. Kun puiden kuntoa tutkittiin rataa varten mikrokairauksella, joukosta löytyi jopa 225 vuotias vankka mänty.

Hyvinkään seikkailupuisto sijaitsee luonnonsuojelualueen reunalla kaupungin ulkoilureittien varrella. Neljänneskilometrin pituinen vaijeriliuku kulkee yli supan eli jääkauden sulamisvesien muovaaman kuopan. Ennen supan rinteellä oli hyppyrimäki ja laululava. Nuori koivikko peittää entisen laskettelurinteen. Parkkipaikan kohdalla oli tiettävästi Suomen ensimmäinen curlingrata.

Kiinalaiset tulevat

Yli sata vuotta sitten Hyvinkäälle saapui pääkaupungista ja Venäjältä toipilaita parantolaan, joka tarjosi palvelunaan mäntykankaan helposti hengitettävää ilmaa.

”Hyvinkään Sveitsi on perinteikäs luontomatkailukohde. Metsien virkistyskäyttö alkoi jo 1800-luvun lopulla”, sanoo Hyvinkään kaupungin luontomatkailun hankepäällikkö Silva Sallamaa.

Nykyisin Hyvinkää on tunnettu paremmin rautatiemuseosta ja pesäpallosta kuin luontomatkailusta, mutta juuri luontomatkailukohteeksi pikkukaupunki haluaa. Sallamaan mukaan kaupunki panostaa toimiviin ulkoilureitteihin ja tukee luontomatkailuyrittäjyyttä, jota edustaa myös Oksasen SeikkailuSveitsi.

Sallamaa ja Oksanen uskovat, että Hyvinkään Sveitsin puisto sekä Kytäjä-Usmin ulkoilualue voivat nousta Espoon Nuuksion rinnalle pääkaupunkiseutulaisten suosikkikohteeksi. Matka radanvarsikaupungin metsiin on nopea ja helppo.

”Hyvinkäätä on sanottu luonnoltaan Suomeksi pienoiskoossa. Se pitää vain osata tuoda oikealla tavalla esiin”, Sallamaa sanoo.

Kaupungin tavoitteena on saada luontoon myös kiinalaisturistit, joiden määrä on Suomessa hurjassa kasvussa. Kiinalaisten tiedetään arvostavan puhdasta luontoa. Paikalliset yritykset ovat luoneet heille matkailun tuotepaketteja, joita Uudenmaan Seuramatkat markkinoi. Muun muassa Hyvinkään Erämatkat ja Luonto-osuuskunta Willimieli tarjoavat retkiä, kursseja ja ruokaelämyksiä.

”Paikalliset asukkaat hyötyvät reittien kunnostamisesta ja luontomatkailun viriämisestä lähivirkistäytymisen muodossa”, sanoo Sallamaa.


SeikkailuSveitsi

Karttoja Hyvinkään ulkoilureiteistä

Luonnonvarakeskus: Luonnon virkistyskäyttö

forest.fi: Metsien monikäyttö

forest.fi: Graafeja metsien monikäytöstä


 

Kirjoita kommentti