Metsäyhdistyksen blogi: Vapun juhlajuoma tulee keväisestä metsästä
Metsäyhdistyksen kokeilukeittiön menossa mukana Annamari Heikkinen, Suvi Pessala ja Vilma Issakainen.
Vielä ehdit laittaa mahlasiman vapuksi porisemaan. Koivun mahlasta tehty sima on aivan erityisen raikas juhlajuoma. Mahlassa itsessään on sokereita, joten soppaan ei tarvitse lisätä yhtä paljon sokeria, kuin perinteistä simaa keitettäessä. Jos oikein tarkasti maistelee, voi mahlasimassa maistaa pian alkavan kesän. Resepti mukailee Frutti di Mutsin äidin reseptiä ja on Suomen Metsäyhdistyksen kokeilukeittiössä toimivaksi testattu.
Siman valmistamiseen tarvitset:
4 l mahlaa
1 l lähdevettä
2 sitruunan kuori ja mehu
3 dl fariinisokeria
2 dl sokeria
teelusikallinen tuorehiivaa
Näin valmistat siman:
Juoksuta mahla koivusta. Ripusta pullo katkaistun oksan kärkeen tai poraa reikä koivun runkoon ja valuta neste letkulla pulloon tai muuhun hyvin peitettyyn astiaan. Mahlan valutus ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Hätäisempi voi hakea tonkan mahlaa myös hyvin varustetusta ruokakaupasta.
- Hae vettä lähteestä. Myös kotimainen, laadultaan erinomainen hanavesi käy tarkoitukseen hyvin.
Keitä vesi ja liota siihen sokeri ja fariinisokeri. Poista kattila liedeltä. - Raasta sitruunan kuori kattilaan ja purista mukaan sitruunan mehu. Anna seoksen jäähtyä hetki.
- Kaada liemi mahlan sekaan astiaan, joka on myöhemmin tiiviisti suljettavissa.
- Ota tilkka kädenlämpöistä seosta ja sekoita siihen hiiva huolellisesti. Kippaa hiivaliuos takaisin astiaan ja sekoita.
- Sulje kansi ja anna käydä lämpimässä vuorokauden ajan.
- Siirrä sima kylmään toiseksi vuorokaudeksi.
- Siivilöi sima pulloihin.
- Nauti kylmänä metsäretkellä tai kallioluodolla.
Iloisia kevätpäiviä pääskyjen saapumista odotellessa!
Kirjoita kommentti