Vierasblogi: Aloita luontokuvaus – 7 vinkkiä!


Kirjoittaja on Ruusutorpan koulun 9.-luokkalainen, joka harrastaa muun muassa luontokuvausta ja hyönteisten keräilyä. Hän oli kesätöissä Suomen Metsäyhdistyksessä kesäkuussa 2024.

Vinkki 1

Luontokuvauksen voi aloittaa ilman erityistaitoja tai -välineitä. Puhelimen kameralla on todella hyvä aloittaa. Aloitin itse puhelimen kameralla ja se kannatti. Järjestelmäkameraa on huomattavasti vaikeampaa käyttää. Jotta saa kuvia, joissa on edes oikeanlainen valotus, se vaatii muutaman viikon harjoittelua ja opiskelua.

Vinkki 2

Luontokuvauksen voi aloittaa missä tahansa. Ei tarvitse tehdä isoja suunnitelmia tai matkustaa pitkiä matkoja vain, että pääsisi isompaan metsään. Pienestä lähimetsästä voi löytyä vaikka mitä eläimiä ja maisemia.

Vinkki 3

Älä aloita satojen lajien ja kuvaustekniikoiden opiskelulla. Itse tein tämän virheen. Halusin aloittaa kuvaamaan hyönteisiä, joten aloin lukemaan useita kirjoja hyönteisten käyttäytymisestä, ruokavaliosta ja miten niitä kannattaa kuvata. Kun lähdin ensimmäistä kertaa kuvaamaan niitä, keskityin kaikkeen, mitä olin oppinut enkä hyönteisten löytämiseen. Sinä päivänä löysin ainoastaan muutamaan kekomuurahaisen.

Sinun ei tarvitse tietää mitä olet kuvaamassa. Kuvista on helppo tunnistaa lajit, ja sitä kautta voit opiskella niistä. Internetissä on paljon vinkkejä ja opetusvideoita siitä, kuinka ottaa hyviä kuvia. Mutta on paljon hauskempaa ja palkitsevampaa oppia itse. Kaikilla on oma kuvaus tyyli, ja pitäisi tähdätä kuviin, joista itse tykkää. Muiden kuvausvinkit voivat olla hyviä, mutta silloin kuvan ottaminen ei ole niin hauskaa ja miellyttävää. Jos sinulla ei ole hauskaa kuvaa ottaessa, kuvasta ei jää niin hyvää mieltä jälkikäteen.

Vinkki 4

Tee muistiinpanoja. Laita muistiin esimerkiksi minkälaisessa ympäristössä olet nähnyt tai kuvannut esimerkiksi rusakon. Pystyt muutamassa viikossa havaitsemisella ja opiskelulla tietämään, missä on paremmat mahdollisuudet nähdä se uudestaan.

Vinkki 5

Pysy kärsivällisenä, ensimmäisillä kerroilla ei välttämättä näe mitään tai ei vaan saa hyvää kuvaa mistään. On hankalaa olla samassa paikassa samaan aikaan toisen lajin kanssa. Mutta kun olet tehnyt pitkään muistiinpanoja, niin tiedät minne tulla ja suuremmalla todennäköisyydellä eläin osuu kohdalle.

Vinkki 6

Älä kiirehdi, on helpompi havainnoida asioita paikallaan ja pieneltä alueelta. Kun olet paikallaan, keskityt kaikkeen mitä on ympärilläsi etkä siihen, mihin olet astumassa seuraavaksi. Pienemmältä alueelta on myös helpompi tehdä muistiinpanoja.

Vinkki 7

Suojele luontoa, noudata lakia, äläkä häiritse eläimiä. Vaikka kuinka haluaisit mennä vähän lähemmäs esimerkiksi linnunpesää, jotta saisit paremman kuvan, niin älä mene. Jos tulee vähänkään mieleen, että nyt ehkä häiritsen tätä eläintä, mene pois. Älä roskaa tai tuhoa kasveja ja noudata jokaisenoikeuksia ja lakia. Joissakin paikoissa voi olla myös erityiset kuvaussäännöt.

Jos sinua kiinnostaisi havainnoida luonnon muutoksia, oppia uusista eläimistä ja luoda vielä vahvempia muistoja kaikesta kauniista jota näet, niin ehkä sinunkin pitäisi kokeilla luontokuvausta.


Kuvat: Pyry Jyrkkä

Kirjoita kommentti