Metsäakateemikot vierailivat Aalto-yliopistossa kansainvälisenä metsien päivänä

Päättäjien Metsäakatemia tutustui Aalto yliopiston tutkimukseen ja laboratorioihin vierailullaan Otaniemen kampuksella.

Metsäakatemian verkostolle tarjoutui erinomainen tilaisuus tutustua Aalto yliopiston uudistuneeseen koulutukseen ja ajankohtaiseen materiaalitutkimukseen YK:n julistamana kansainvälisenä metsien päivänä 21.3.2024.

Aalto yliopiston kemiantekniikan korkeakoulun dekaani Kristiina Kruus kertoi, että Aallossa ollaan hyvin ylpeitä kansainvälisestikin merkittävästä opetuksesta.
”Kemiantekniikan merkitys on kasvanut opetusalana, sillä ilman kemiaa ei tehdä vihreää siirtymää”, Kruus kiteyttää.
”Viime vuonna kemian korkeakoulustamme valmistui ennätysmäärä maistereita ja kandidaatin- ja tohtorintutkintojakin hyvä määrä. Koko yliopiston tasolla aloittavien opiskelijoiden määrä on tuplaantunut Aallon perustamisesta, vuodesta 2010”, Kruus avaa.

Professori Jouni Paltakari havainnollisti osallistujille, miten materiaaliteknologian opetus on kehittynyt laaja-alaisemmaksi ja monipuolisemmaksi.
”Meiltä valmistuneilla insinööreillä on erinomaiset mahdollisuudet kehittää uraauurtavaa teknologiaa energiamurroksen, ilmastonmuutoksen ja resurssien niukkuuden haasteisiin. Uudet, vuoden 2024 alusta hyväksytyt neljä tutkintokokonaisuutta vastaavat nykyhaasteisiin erinomaisesti”, Paltakari summaa.

Professori Jouni Paltakari avasi osallistujille Aalto yliopiston uudistunutta biomateriaaliteknologian opetusta. Kuva Vilma Issakainen.

Bioinnovaatiokeskuksen koordinaattori Susanna Ahon fasilitoimassa paneelikeskustelussa kuulimme, miten innovaatioiden tuotteistaminen ja markkinoille pääsyn haasteita ratkotaan Aalto yliopistossa ja VTT:ssä.

Apulaisprofessori Luana Dessbesell avasi Bioinnovaatiokeskuksen näkökulmasta tuotteistamisen haasteita. ”Innovaatioiden kaupallistamista haastaa yleensä vaikeus tunnistaa tuotteen tai teknologian jatkojalostamisen riskejä, kiertotaloussoveltuvuutta ja kestävyyden indikaattoreita”, Dessbesell summaa.

Vuodesta 2021 toiminnassa ollut monitieteiden tutkimus- ja opetuskeskus Bioinnovaatiokeskus on lajissaan ainutlaatuinen bio- ja kiertotalousratkaisujen, kuten tekstiilien ja pakkausten vauhdittaja. ”Aalto yliopiston Bioinnovaatiokeskuksella on oman tutkimusryhmän ja laaja-alaisen yritys- ja tutkimusverkoston kautta tarvittava osaaminen, resurssit ja mandaatti tukea biotuoteinnovaatioiden kaupallistamista”, Dessbesell jatkaa.

Aallon apulaisprofessori Luana Dessbesell tutkii työkseen tulevaisuuden kestäviä biotuoteinnovaatioita Bioinnovaatiokeskuksessa. Kuva Vilma Issakainen.

Yhteisen keskustelun jälkeen pääsimme tutustumaan Aallon materiaalitutkimuksen laboratorioihin ja tutkimusryhmiin tarkemmin.

Resurssi-intensiivisten innovaatioiden kaupallistamisen ”valley of death”-ilmiö puhututti kierroksilla laboratorioissa. Kuva Vilma Issakainen.
Kierroksilla oli mahdollisuus tutustua erilaisiin biopohjaisiin materiaali-innovaatioihin, opiskelijoiden ja tutkimusryhmien työskentelyrauhaa kunnioittaen. Kuva Vilma Issakainen.
Kierrosten kenties puhututtavin pysähdys oli nuorten tohtoriopiskelijoiden piste, jossa tutustuimme ligniiniin ja selluloosaan pohjautuviin tuote- ja materiaali-innovaatioihin. Lähitulevaisuudessa uusiutuvasta materiaalista valmistettu tekstiilikuitu ei yksinään riitä markkinoiden tarpeisiin, siksi on tutkittava muun muassa kasvipohjaisia väriaineita, myrkyttömiä värjäysprosesseja ja materiaalien entistä tehokkaampaa kierrätettävyyttä. Kuva Vilma Issakainen.
Kuva Vilma Issakainen.

Tutustu tilaisuuden esityksiin materiaaliarkistossa.
Kokoelma tilaisuudesta otetuista kuvista löytyy kuvakansiosta. Mikäli käytät kuvia, mainitse kuvaaja Vilma Issakainen.

Metsäakatemia kiittää Aalto yliopiston henkilökuntaa ja opiskelijoita mielenkiintoisen ajankohtaistilaisuuden järjestämisestä!

Kirjoita kommentti