Mitä nuoret ajattelevat Suomen metsäpolitiikasta? Hae mukaan nuorten metsäneuvostoon!

Nuorten metsäneuvosto järjestetään tammikuussa Helsingissä. Haku neuvostoon on avoinna 27.10.2024 saakka.

Nuorten metsäneuvosto tuo yhteen 15–29-vuotiaita nuoria eri puolelta Suomea keskustelemaan metsäpolitiikasta ja metsien käytöstä. Nuoret laativat 16.–18.1.2025 Helsingissä kommenttipuheenvuoronsa Suomen metsäpolitiikasta. Ne esitetään maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahille.  

Nuorten metsäneuvosto järjestetään toista kertaa. Nuorten metsäneuvosto on osa Suomen metsäpolitiikkaa linjaavan Kansallinen metsästrategia 2035:n toteutusta ja se järjestetään joka toinen vuosi.  Nuorten metsäneuvosto antaa nuorille matalan kynnyksen väylän vaikuttaa päätöksentekoon ja keskusteluun metsäpolitiikasta. Sitä valmistelee eri organisaatioista koottu nuorten työryhmä. Tapahtuma järjestetään aidosti nuorilta nuorille. 

”Nyt tehtävät päätökset vaikuttavat metsien rakenteeseen ja käyttöön vielä kymmenien vuosien päästä. Me olemme ne, jotka tulevat kantamaan nyt tehtävien päätösten seuraukset. On äärimmäisen tärkeää, että myös nuorten ääni saadaan kuuluviin metsiä koskevassa päätöksenteossa”, sanoo Nuorten metsäneuvoston työryhmän puheenjohtaja Salla Tiitinen.

Haku nuorten metsäneuvostoon on avoinna 27.10.2024 saakka. Nuorten työryhmä valitsee enintään 30 nuorta osallistujaa tapahtumaan. Osallistujilta ei vaadita ennakko-osaamista Suomen metsäpolitiikasta tai metsien käytöstä eikä minkään järjestön jäsenyyttä. Tavoitteena on koota monipuolinen osallistujajoukko, jossa taustoiltaan ja lähtötiedoiltaan erilaiset nuoret pääsevät yhdessä keskustelemaan, oppimaan ja vaikuttamaan metsäpolitiikkaan.  

”Toivon nuorten metsäneuvoston toimivan sillanrakentajana eri taustoista tulevien nuorten välillä ja rohkaisevan nuoria ottamaan laajemmin kantaa metsäpolitiikkaan”, Tiitinen sanoo.

Vaikuta aiheiden valintaan

Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt nuorten neuvostoa osallistumaan nuorisoviestinnän kehittämiseen ja pohtimaan, mitä pitäisi tapahtua, jotta metsien käytön, metsäympäristön ja metsäkulttuurin ymmärrys kasvaisi. Nuorten metsäneuvosto kertoo myös näkemyksensä siihen, miten metsäalan koulutukseen ja työtehtäviin hakeutuminen paranisi ja lapsilla ja nuorilla olisi ajanmukainen tieto monipuolisesta luonnonvarataloudesta ja metsäalan ammateista.

Kaksi muuta nuorten metsäneuvostossa käsiteltävää aihetta valitsee nuorten työryhmä ennakkokyselyn tulosten perusteella. Kyselyllä kartoitetaan, mitä aiheita nuoret pitävät tärkeinä kansallisessa metsäpolitiikassa. Kyselyyn voi vastata ja vaikuttaa siten käsiteltäviin aiheisiin, vaikka ei hakisi nuorten metsäneuvostoon osallistujaksi. 

Nuorten metsäneuvoston työryhmässä ovat mukana Nuorten Agenda 2030 -ryhmä, Nuorten ilmasto- ja luontoryhmä Nuoli, Suomen Nuorisovaltuustojen liitto, Luontoliiton metsäryhmä, Metsäalan opiskelijat MEOL, Metsäylioppilaat, Maaseutunuoret (MTK) ja Suomen Kylien Nuoret. 

Työryhmän työskentelyä tukevat Suomen Partiolaiset, Suomen 4H-liitto ja Suomen Metsäyhdistys. Neuvoston toiminnan rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Hakulomakkeet ja ennakkokysely

Hakulomakkeet suomeksi, ruotsiksi ja pohjoissaamen, inarinsaamen ja koltansaamen kielillä sekä aiheiden kartoituskysely löytyvät Partion verkkosivuilta: https://www.partio.fi/suomen-partiolaiset/yhteistyo/vaikuttamistyo/nuorten-metsaneuvosto/

Lisätietoja

Kirjoita kommentti