Metsäteollisuus juhlii – julistaa innovaatiokilpailun Wood U Make It Happen?

Relaskooppi on hyvä esimerkki yksinkertaisesta metsään liittyvästä keksinnöstä. Sillä arvioidaan puuston määrää metsässä.. Kuva: Krista Kimmo|

Metsäteollisuus ry:n satavuotisjuhlien kunniaksi korkeakouluopiskelijat saavat osallistua innovaatiokilpailuun, jossa on isot palkinnot.

Metsäteollisuuden historia on alusta alkaen ollut innovaatioiden historiaa. Siinä mielessä satavuotisjuhlinta on erityisen luontevaa aloittaa innovaatiokilpailulla.
”Kunnioitamme mennyttä parhaiten katsomalla tulevaisuuteen. Nyt on tulevaisuuden osaajien vuoro näyttää, miten metsäteollisuus säilyy kilpailukykyisenä”, sanoo Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen.

Kaikkien alojen osaajat, tervetuloa

Wood U Make It Happen -kilpailu on tarkoitettu kaikille Suomessa opiskeleville korkeakouluopiskelijoille, siis ammattikorkeakouluissa, korkeakouluissa tai yliopistoissa. Kansallisuudella ei ole väliä.

Myöskään sillä ei ole väliä, mitä alaa opiskelee, pikemminkin päinvastoin. Kilpailussa etsitään tuoreita näkökulmia ja uusia ideoita metsäteollisuuteen ja ihmiskunnan ongelmiin, kuten väestönkasvuun ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Innovaatioasioiden päällikkö Alina Ruonala-Lindgren Metsäteollisuus ry:stä sanookin, että poikkitieteellisyyteen nimenomaan kannustetaan. ”Haemme uudenlaisia ajatuksia metsäteollisuuden kehityssuunnista.”

Metsäteollisuutta Suomessa on tietenkin ollut paljon pidempään kuin sata vuotta. Voidaanhan jopa ammattimainen veneenveistokin katsoa metsäteollisuudeksi.
Samoin on metsäteollisuuden järjestäytymisenkin laita. Vielä vuoden 1918 alussa maassa oli kolme metsäteollisuuden etujärjestöä, Suomen Paperitehtaitten Yhdistys, Suomen Puuhiomoyhdistys ja Suomen Selluloosayhdistys.

Ne perustivat syyskuussa 1918 Suomen Paperiteollisuuden Keskustoimiston, mutta kun mukaan haluttiin myös sahateollisuus, päädyttiin jo 18. joulukuuta 1918 perustamaan Metsäteollisuus ry:n edeltäjä, Puunjalostusteollisuuden keskusliitto.

Odotukset ovat korkealla

Opiskelijat voivat osallistua kilpailuun yksin tai ryhmässä. Puulla pitää olla työssä keskeinen rooli. Työ voi olla uusi tuote, palvelu tai toimintatapa.

Metsäteollisuusyritykset tarjoavat kilpailijoille ohjausta ja tukea. Tukipyyntöjä otetaan vastaa Metsäteollisuus ry:ssä, mistä pyynnöt ohjataan aiheen mukaan yrityksiin.

Kilpailutöitä voi jättää 16. huhtikuuta saakka. Tuomaristo valitsee toukokuun alkuun mennessä 6–8 työtä jatkoon. Myös jatkajille tarjotaan ohjausta esimerkiksi kilpailutyön sisällön tai sen esittämistavan suhteen.

Jatkoon päässeet kilpailijat esittelevät töitään 31. toukokuuta PulPaper 2018 -messutapahtumassa. Sen jälkeen valitaan parhaat kolme, jotka julkistetaan 27.syyskuuta Metsäteollisuus ry:n 100-vuotisjuhlassa.

Parhaat työt palkitaan: ensimmäinen palkinto on 10 000, toinen 5000 ja kolmas 3000 euroa.

Tuomariston puheenjohtaja Maija Itkonen odottaa kilpailutöitä innolla. ”Biotalouden innovaatiot ovat suomalaisten vahvuus. Uskon, että opiskelijoilta tulee rohkeita ja luovia ehdotuksia”, sanoo Itkonen.

Sähköpostiosoite, jonka kautta kilpailijat voivat pyytää tukea: innovationcontest@forestindustries.fi.


Wood U Make It Happen -kilpailun kotisivu


 

Kirjoita kommentti