150 miljoonan euron ohjelma metsäntutkimukseen – Suomi ja Ruotsi panostavat yhdessä

Ministerit Sven-Erik Bucht (oik.) ja Jari Leppä avaavat marraskuussa EU-päättäjille suunnatun Metsäakatemian, joka tutustuttaa osallistujansa pohjoisen kestävään metsätalouteen. Kuva: Hannes Mäntyranta|Ministerit Jari Leppä (vas.) ja Sven-Erik Bucht sanoivat, että Ruotsin satavuotismetsälahja Suomelle sai tutkijapiireissä hyvän vastaanoton. Kuva: Hannes Mäntyranta

Suomi ja Ruotsi perustavat yhteisen viisivuotisen metsäbiotalouden tutkimusohjelman. Sen arvoksi on päätetty yhteensä 150 miljoonaa euroa, josta puolet tulee julkiselta ja puolet yksityiseltä sektorilta.

Tutkimusohjelmaa suunnitellaan tämä vuosi ja se pannaan täyteen vauhtiin ensi vuonna, kertoivat Sven-Erik Bucht ja Jari Leppä, Ruotsin ja Suomen metsäasioista vastaavat ministerit tänään Espoon Hanasaaressa.

Lepän mukaan tutkimus on merkittävässä roolissa siinä systeemisessä muutoksessa kierto- ja biotalouteen, mitä Ruotsi ja Suomi käyvät läpi. Niin kasvun kestävyys, ilmastonmuutoksen hillintä kuin uuden metsäbiotalouden tuotteetkin vaativat tutkimusta, mutta sitä vaatii myös maiden harjoittama yhteistyö Euroopan unionissa.

”Unionissa on paljon maita, jotka eivät ymmärrä pohjoismaista metsätaloutta. Tämän tehtävän hoitaminen vaatii meiltä viestintää ja perusteltua tietoa sen tueksi”, sanoi Bucht.

Buchtin mukaan hyvä esimerkki viestintäyhteistyöstä on kansainvälinen metsäakatemia, jonka Suomi ja Ruotsi järjestävät loppuvuodesta Lahden seudulla ja johon kutsutaan Euroopan unionin päättäjiä.

Suomalaisten puolelta tapahtuman järjestää Suomen Metsäyhdistyksen Päättäjien Metsäakatemia.

Ruotsin metsälahjalle hyvä vastaanotto tutkijoilta

Ministerit kertoivat myös Ruotsin metsälahjasta satavuotiaalle Suomelle, 12 yhteisestä tutkijatohtorin apurahasta, joiden arvo on yhteensä 2,4 miljoonaa euroa. Ministereiden mukaan lahja on saanut tutkijapiireissä hyvän vastaanoton.

Tandem Forest Values -ohjelman apurahat laitettiin haettaviksi Suomen itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta viime vuonna ja hakemuksia on tullut kaikkiaan 72 kappaletta.

Hakemukset arvioidaan Ruotsin valtion metsä- ja maatalousakatemia KSLA:ssa. Apurahojen saajat päätetään ensi syksynä. Päätöksen tekee lahjan antaja, siis ruotsalainen osapuoli.

Se tiedetään, että apurahoista kahdeksan on kohdistettu metsäteollisuuteen ja neljä metsätalouteen.

Valinnassa suositaan hakemuksia, joissa on hakijoita molemmista maista. Lepän mukaan se on jo luonut uudenlaista yhteistyötä suomalaisten ja ruotsalaisten tutkimuslaitosten kesken.

Suomalainen Teknologian tutkimuskeskus VTT ja vastaava ruotsalainen Rise ovat tiivistäneet yhteistyötään, samoin kuin Ruotsin maatalousyliopisto SLU ja Luonnonvarakeskus. Jälkimmäiset ovat tiivistäneet yhteistyötään myös Euroopan metsäinstituutissa.

Korjaus 23.4.2018: Tandem Forest Values -apurahat arvioidaan KSLA:ssa eikä Formasissa, kuten aiemmin kerrottiin.


Päättäjien Metsäakatemia

Tandem Forest Values (vain ruotsiksi)

Ruotsin tiedeakatemia Formas (vain ruotsiksi)

Rise (vain ruotsiksi)

Ruotsin maatalousyliopisto SLU (vain ruotsiksi)


 

Kirjoita kommentti