Joulukuusisafarilla joulupuun saa kaataa itse
Joka toisessa suomalaiskodissa loistavat jouluaattona kuusen kynttilät. Perinteisimmillään kuusi haetaan omasta metsästä. Metsättömät pääsevät itse kaatamaan joulupuunsa joulukuusenkasvattajien mailta.
Saksalainen Thomas Wehde tarkasteli neljäntenä adventtina joulupuurivistöjä Fiskarsin pellolla. Maahanmuuttaja oli oppinut, että suomalainen joulupuu on hontelo harvennuskuusi, joka mieluiten haetaan naapurin metsästä. Fiskarsin kaksimetriset puut olivat kuitenkin tuuheita ja kauniin kartion mallisia.
”Ikää näillä kaksi-kolmemetrisillä puilla on seitsemästä kymmeneen vuotta. Niitä on leikattu vuosittain, jotta ne tuuheutuvat ja saavat muotonsa”, kertoo Kalle Dönsberg. ”Ne ovat kestävästi kasvatettuja, FSC-sertifioituja kuusia.”
Dönsberg on paikallinen elämysyrittäjä ja joulukuusenkasvattaja, joka järjestää joulukuusisafareita Fiskarsin Ruukissa. Joulukuusiviljelmälle matkustetaan traktorin peräkärryssä museokylän halki.
Mäen takana metsänlaidassa kasvaa satoja kuusia suorissa riveissä. Safarilaiset saavat valita ja sahata oman kuusensa.
Wehde ja kolmevuotias Esko päätyvät pitkällisen harkinnan jälkeen kapeaan parimetriseen joulupuuhun. Dönsberg heittää sekä puun että pojan tottuneesti takaisin traktorin lavalle. Perillä kylässä retkeläiset saavat glögiä ja paikallista peuranmakkaraa kotateltan edustalla.
Suomessa myydään joka joulu puolitoista miljoonaa kuusta
Joulupuuseuran mukaan Suomessa on arviolta 500 joulukuusenkasvattajaa. Puut ovat suurimmaksi osaksi kotimaisia metsäkuusia. Niitä myydään joka joulu vähän yli miljoona. 300 000 puuta haetaan omasta tai suvun metsästä.
Wehden mukaan Saksassa on tärkeää, mitä lajia joulukuusi on. Yleisin ja parhaimpana pidetty kuusi on kaukasianpihta (Abies nordmanniana).
Juuri kaukasianpihtaa tuodaan Tanskasta myös Suomeen. Joulupuuseuran siteeraman Taloustutkimuksen selvityksen mukaan tuontijoulupuita myydään Suomessa vuosittain noin 150 000.
Joulupuun voi käydä itse kaatamassa itse monelta kuusenkasvattajalta. Tai sitten joulukuusen voi tilata kotiovelle asti, kuten Dönsbergin Joulu ovelle -palvelusta. Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa joulukuusen saa hakea valtion talousmetsästä tilaamalla matkapuhelimeen viiden euron hintaisen joulukuusiluvan.
Monet metsänhoitoyhdistykset järjestävät vähän ennen joulua joulukuusikätköilyn. Geokätköilyä muistuttavassa leikissä metsään piilotettu joulukuusi löytyy GPS-koordinaattien avulla. Kuusen ensimmäisenä löytänyt saa pitää sen löytöpalkkiona.
Metsähallituksen joulukuusilupa
Kalle Dönsbergin joulukuusipalvelu
2 kommenttia “Joulukuusisafarilla joulupuun saa kaataa itse” artikkeliin
Eipä ole kovin isänmaallista kun tuodaan noin paljon ulkomailta kuusia. Kyllä tämmöisenä aikana pitäisi miettiä kansallista hyötyä ja saada raha kiertämään omassa maassa.
Miesten hommmaapa hyvinkin. Siuntiossa Gårdskullan kartanossa järjestettiin myös joulukuusisafareita. Mukava tapahtuma, johon lähdin lasteni kanssa. Kartanon pihalta hypättiin traktorin lavalle ja köröteltiin talvisen maiseman halki joulupuuviljelmälle heinäpaalien päällä istuen. Tunnelma oli korkella, kunnes saavuimme paikan päälle. Pieni poikani meni totiseksi. ”Mikä hätänä?”, kysyin. ”Miten me saadaan se kuusi, kun meillä ei ole miestä mukana?”, hän hätäili. Totta, kuusien ympärillä hääri perheitä. Poikkeuksetta saha oli miehen kourassa. Nappasin meille sahan kasasta ja totesin: ”Ole huoleti poikani. Äitisi on metsänhoitaja. Eiköhän tämä onnistu.” Ja niin me lähdimme iloisin mielin puun kaatoon.
Mukavia kuusenhakuretkiä toivottaen!
Kirjoita kommentti