Uudet puupohjaiset tuotteet kisaavat Uusi puu 2023 -kilpailussa

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen ja Suomen Metsäsäätiön toimitusjohtaja Martta Fredrikson avasivat Uusi puu 2023 -kilpailun eduskunnassa järjestetyssä näyttelyssä. Kuva: Vilma Issakainen / Suomen Metsäyhdistys

Uusi puu 2023 -kilpailu tuo puupohjaisen biotalouden uudet innovaatiot tutuiksi ja etsii uusia ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Kilpailussa painotetaan puun innovatiivista käyttöä ja siihen voi ilmoittautua 15.1.2023 asti.

Kilpailu avattiin 26.10.2022 eduskunnassa järjestetyn Uusi puu -näyttelyn yhteydessä, jossa vieraili päivän aikana lähes 150 kansanedustajaa ja avustajaa. Vuoden 2023 Uusi puu -kilpailun avasi maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen. Avajaispuheessaan Kurvinen korosti puupohjaisten ratkaisujen merkitystä kuluttajien arjessa korvaamassa fossiilitalouteen pohjaavia tuotteita.

– Suomalainen metsä, suomalaisen metsän kestävä käyttö ja puun hyödyntäminen materiaalina ja raaka-aineena eivät ole osa ilmasto- ja luontokriisin ongelmaa, vaan osa ilmasto- ja luontokriisin ratkaisua, tiivisti ministeri Kurvinen avajaispuheessaan.

Ministeri kertoi odottavansa mielenkiinnolla, millaisia kilpailijoita ja uusia ratkaisuja tämänkertainen Uusi puu -kilpailu nostaa esiin.

Kilpailu järjestetään viidettä kertaa

Uusi puu -kilpailussa etsitään innovatiivisia puupohjaisia ratkaisuja tiedostavan kuluttamisen, resurssiniukkuuden, kaupungistumisen, väestörakenteen muutosten ja digitalisoitumisen haasteisiin. Kilpailussa kilpailevat konkreettiset puupohjaiset tuotteet ja ratkaisut, eivät ihmiset tai yritykset. Kilpailuun voivat ilmoittaa ratkaisun esimerkiksi henkilö, yritys tai henkilöistä tai yrityksistä koostuva tiimi.

– Ratkaisut voivat olla olemassa olevia tuotteita, menetelmiä tai prosesseja, jotka ovat joko markkinoilla tai kaupallisesti toteutettavissa, kertoo Uusi puu -hankkeen projektipäällikkö Virpi Korhonen.

Uusi puu -kilpailu järjestetään jo viidettä kertaa. Vuonna 2021 kilpailun voitti UPM Biomedicalsin nanoselluloosasta valmistettu FibDex-haavasidos, joka nopeuttaa haavan paranemista ja vähentää potilaan kokemaa kipua. Vuoden 2018 kilpailussa kärkisijan saavutti puupohjainen Woodly-muovi. Molempien tuotteiden takana on pitkä aika tuotekehitystä ja suomalaista tutkimusosaamista. Uutuusmateriaalien skaalaamisen vaatimista ponnisteluista kertoo se, että vuoden 2014 ja 2017 Uusi puu -kilpailuissa palkitut tekstiilisovellukset ovat vasta tulossa markkinoille.

Painopisteenä puun innovatiivinen hyödyntäminen

Uusi puu -kilpailun kymmenhenkinen tuomaristo koostuu kansanedustajista sekä metsäbiotalouden vaikuttajista ja asiantuntijoista Aalto-yliopistosta, LUT-yliopistosta, Metsäteollisuus ry:stä, Suomen Metsäsäätiöstä ja VTT:ltä. Tuomaristo arvioi ratkaisujen yhteiskunnallista merkitystä sekä kykyä vastata globaaleihin haasteisiin ja edistää kestävän kehityksen tavoitteita.

– Kilpailuehdotusten arvioinnissa painotetaan erityisesti puun innovatiivista käyttöä ja ratkaisuilla täytyy olla globaalia markkinapotentiaalia. Toivon, että edellisten kilpailujen tapaan nämä kriteerit täyttävät ratkaisut saavat ansaitsemaansa huomiota osakseen, toteaa Uusi puu -hankkeen päärahoittajan, Suomen Metsäsäätiön toimitusjohtaja Martta Fredrikson.

Ilmoittautuminen päättyy tammikuun puolivälissä

Kilpailun säännöt ja ilmoittautumislomake on julkaistu osoitteessa www.uusipuu.fi/kilpailu. Kilpailuehdotusten jättöaika on 26.10.2022–15.1.2023. Tuomaristo valitsee kaksivaiheisen kilpailun finalistit helmikuussa. Kaikki kilpailuehdokkaat esitellään maaliskuun aikana Uusi puun somekanavissa ja yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan. Tuomariston ja yleisön valitsemat voittajat julkistetaan 20.4.2023 järjestettävässä Puujalostusinsinöörit ry:n kevätseminaarissa Kalastajatorpalla.

 


Uusi puu kertoo, mitä puupohjaisia ratkaisuja on jo nyt markkinoilla, millainen yhteiskunnallinen vaikutus niillä on ja miltä alan tulevaisuus näyttää. Hanke vie viestiä puupohjaisesta biotaloudesta yhteiskunnallisille vaikuttajille ja poliittisille päätöksentekijöille. Uusi puun päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö, joka rahoittaa metsäelinkeinon elinvoimaisuutta vahvistavaa toimintaa.

Lisätiedot:
Lisätietoa Uusi puu -kilpailusta hankkeen verkkosivuilla

Yhteyshenkilö:
Virpi Korhonen
Projektipäällikkö
Uusi puu -hanke
virpi.korhonen(at)uusipuu.fi
Puh. 0400 697973


 

Kirjoita kommentti