Metsien monimuotoisuus

Metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi tarvitaan sekä suojelualueita että talousmetsien luonnonhoitoa. Monimuotoisuuden turvaaminen on olennainen osa metsien kestävää hoitoa ja käyttöä.

Metsien monimuotoisuuden turvaaminen Suomessa

Metsät ovat lajimäärältään merkittävin elinympäristö Suomessa niin elinvoimaisille kuin uhanalaisille lajeille. Uhanalaisuusarviointien mukaan vanhojen metsien ja kookkaiden puiden sekä kuolleen puun väheneminen ja puulajisuhteiden muutokset talousmetsissä ovat metsälajiston uhanalaistumisen keskeisiä syitä. Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja 2019.

Metsien monimuotoisuuden turvaamisen minimivaatimukset perustuvat metsä- ja luonnonsuojelulakiin ja metsäsertifioinnin kriteereihin.

Yleistä tietoa metsien suojelusta Suomessa on koottu maa- ja metsätalousministeriön ja Suomen Metsäkeskuksen sivuille.

Vuonna 2023 puuta jalostava teollisuus ja maanomistajat julkaisivat monimuotoisuustiekarttansa, joissa kannustetaan toimijoita sitoutumaan yhä laajempaan monimuotoisuustyön toteuttamiseen.

Valtion metsämaiden monimuotoisuuden turvaamisen periaatteista ja käytänteistä ja voit lukea tarkemmin Metsähallitus Metsätalous Oy:n ympäristöoppaasta.

Sitä, miten metsänhoito-ohjeistuksiin ja metsälainsäädäntöön 1990-luvulta alkaen tehdyt muutokset ovat vaikuttaneet metsiemme monimuotoisuutta tukeviin rakennepiirteisiin, on selvitetty mm. Metsien monimuotoisuudelle merkittävien rakennepiirteiden muutokset Suomessa vuosina 1980–2015 -julkaisussa (2020).

Luonnonvarakeskuksen synteesiraportissa arvioidaan kotimaisten, vähän viljeltyjen lehtipuiden sekä ulkomaisten puulajien käytön lisäämisen mahdollisuuksia ja riskejä muuttuvassa ilmastossa. Tavoitteena on tuottaa tietoa puulajivalikoiman monipuolistamisesta ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi ja metsäluonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi. Lue lisää täältä.

METSO-ohjelma

Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma 2014–2025 eli METSO yhdistää metsien suojelun ja talouskäytön. Ohjelmaa toteutetaan vapaaehtoisilla keinoilla. Lue lisää

Ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön julkaisemat julkaisut:

Valtioneuvoston julkaisu Kymmenen vuotta METSOa – Väliarviointi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman ensimmäisestä vuosikymmenestä

Talousmetsien luonnonhoito

Metsänomistaja voi vapaaehtoisesti toteuttaa lisätoimia metsien luonnonhoidon edistämiseksi.

Luken  Talousmetsien luonnonhoidon ekologisten vaikutusten synteesissä metsien luonnonhoidon vapaaehtoisia toimenpiteitä tarkastellaan laajasti ja osoitetaan suosituksia, joilla luontoarvoja olisi mahdollista huomioida metsätaloudessa.

Eri hakkuu- ja luonnonhoitomenetelmien vaikutuksia monimuotoisuuteen tarkastellaan myös Koivulan ja Vanha-Majamaan artikkelissa.

Monimetsä-hanke

Monimetsä-hanke edistää luonnonhoidon keinojen laajaa ja vakiintunutta käyttöä (talousmetsien luonnonhoidon valtavirtaistumista) osana jokapäiväistä metsänhoitoa ja metsäpalveluyrittäjyyttä. Monimetsä – jatkoaskel luonnonhoitoon 2019–2022 -hankkeessa jatketaan talousmetsien luonnonhoidon edistämistä. Lue lisää

Ekologinen siirtymä luonnon monimuotoisuuspolitiikassa

Ympäristöministeriön koollekutsuma ja yhdessä Aalto-yliopiston tutkijoiden kanssa järjestämä Biodiversiteettiareena selvitti ekologisen siirtymän edellytyksiä, vaatimuksia ja vaikutuksia Suomen näkökulmasta. Samalla tuotettiin tukimateriaalia Luonnon monimuotoisuuden suojelun ja kestävän käytön kansallisen strategian ja toimintaohjelman valmistelun pohjaksi. Tutustu Biodiversiteettiareenan 2021 tuloksiin tästä.

Esiselvitys Euroopan Unionin ennallistamislakialoitteen vaikutuksista Suomessa

Luonnonvarakeskuksen tuottama alustava katsaus siitä, minkälaisia pinta-aloja, kustannuksia ja minkälaista yhteiskunnallisen vastuun jakautumista Euroopan Unionin tulevan ennallistamislain luonnoksissa esitetyt tavoitteet tarkoittaisivat Suomelle. Tutustu julkaisuun täällä.

Metsien suojelu ja monimuotoisuus Euroopassa

EU:n biodiversiteettistrategia vuoteen 2030

EU:n biodiversiteettistrategian tavoitteena on pysäyttää luontokato ja kääntää luonnon monimuotoisuuden kehitys myönteiseksi vuoteen 2030 mennessä. Jäsenmaat ovat sitoutuneet 17 avaintavoitteeseen, jotta tavoite saavutetaan.

Komissio edellyttää, että jäsenmaat antavat sitoumuksensa EU:n yhteisen 30 prosentin suojelupinta-alatavoitteen edistämistä ja  10 prosentin tiukan suojelun tavoitteen saavuttamista koskien. Lisäksi komissio edellyttää jäsenmailta toimia, joilla turvataan luonto- ja lintudirektiivin liitteiden lajien ja luontotyyppien suojelutaso sekä toimia, joilla suojelutasoa lisäksi parannetaan 30 prosentin osalta. Jäsenmaat suunnittelevat vuoden 2022 aikana, miten tavoitteet saavutetaan. Lue lisää ympäristöministeriön sivuilta.

Euroopan metsien monimuotoisuus 

Euroopan metsäinstituutin julkaisu Forest biodiversity in the spotlight – what drives change? (3.6.2021) käsittelee seuraavia aiheita:
– Mitä tiedämme metsien biologisen monimuotoisuuden tilasta Euroopassa?
– Mitkä ovat tärkeimmät metsän monimuotoisuuteen vaikuttavat tekijät?
– Miten metsätalous voi varmistaa metsien monimuotoisuuden säilymisen ja ennallistamisen?

Luonnonläheinen metsätalous

Luonnonläheinen metsätalous on EU:n metsästrategiassa 2030 ehdotettu konsepti, jonka tavoitteena on parantaa eurooppalaisten monikäyttöisten, hoidettujen metsien suojeluarvoja ja ilmastokestävyyttä. Euroopan metsäinstituutin julkaisu kokoaa aiheen tutkimustietoa ja pyrkii määrittämään luonnonläheistä metsänhoitoa ohjaavia periaatteita. Closer-to-Nature Forest Management. From Science to Policy 12. European Forest Institute, 2022.

Maailman metsien monimuotoisuus

IPBES-raportti käsittelee maan, monimuotoisuuden ja elinympäristön tilaa ja heikkenemistä. Tutustu tiivistelmään.

Monimuotoisuuden mittaaminen ja indikaattoreiden määrittely

IUCN:n julkaisemat ohjeet sisältävät biologista monimuotoisuutta koskevia tavoitteita ja käytännön suuntaviivoja, joita yritys voi hyödyntää ja soveltaa biologisen monimuotoisuuden indikaattoreiden määrittelyssä. Ne tarjoavat myös työkaluja biodiversiteettiraportointiin esimerkiksi tiedon keruun, analysoinnin ja tulosperusteiseen johtamisen näkökulmista.
IUCN: Guidelines for planning and monitoring corporate biodiversity performance, 2021

Toinen, IUCN:n aiemmin julkaisema julkaisu samasta aiheesta: The development and use of biodiversity indicators in business, 2018

Lisätietoa:

Metsäyhdistyksen julkaisema, metsien monimuotoisuudesta kertova Viljellen ja varjellen -kirja.
Miten Suomen metsien suojelua tilastoidaan? Blogikirjoitus Luonnonvarakeskuksen sivuilla.

Forest.fi – juttu: Näin biodiversiteettiä mitataan – asiantuntija eri lajien määrästä: ”Ei kerro kovinkaan paljoa”.

Suomen Metsäyhdistys ry
Yksityisyyden yleiskatsaus

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida asetuksiasi alla.