Metsät yhteiskunnassa

Valtaosalle suomalaisista metsä on tärkeä ja suhde metsään on moniarvoinen. Metsät ovat taloudellisen ja henkisen hyvinvoinnin lähde.

Metsälainsäädäntö turvaa metsätalouden kestävyyttä

Metsälaissa säädetään metsien käytön rajoista ja edellytyksistä. Metsien käyttöön liittyvää lainsäädäntöä on annettu mm. kestävän metsätalouden rahoituksesta, metsätuhojen torjunnasta, metsänviljelyaineiston kaupasta, puutavaran mittauksesta, yhteismetsistä ja metsätalouden organisaatioista.

Lue lisää maa- ja metsätalousministeriön sivuilta.

Metsästrategia – kasvavaa hyvinvointia metsistä ja metsille

Metsästrategia on metsien hoidon ja käytön strategia, joka kokoaa  kuvaa metsäalan tärkeimmät tavoitteet ja kehittämisalueet. Strategia pyrkii sovittamaan yhteen metsien erilaisia käyttömuotoja ja -tarpeita. Vuonna 2022 päivitetyn Kansallinen metsästrategian visio on ”Kasvavaa hyvinvointia metsistä ja metsille”.

Metsästrategian päämäärät vuoteen 2035 ovat:

  • Suomi on kilpailukykyinen toimintaympäristö uudistuvalle ja vastuulliselle metsäalalle.
  • Metsät ovat aktiivisessa, kestävässä ja monipuolisessa käytössä.
  • Vahvistamme metsien elinvoimaisuutta, monimuotoisuutta ja sopeutumiskykyä.
  • Vahvistamme tiedolla johtamista ja osaamista metsäalalla.

Voimassaolevan kansallisen metsästrategian verkkosivu

Alueelliset metsäohjelmat kokoavat alueelliset tavoitteet

Alueellinen metsäohjelma (AMO) on lakisääteinen maakunnallinen metsäsektorin kehittämissuunnitelma, joka kokoaa yhteen alueen metsiin liittyvät tiedot ja kehittämistarpeet. Alueellisia metsäohjelmia on yhteensä 14 ja ne päivitetään vähintään viiden vuoden välein. Alueelliset metsäneuvostot seuraavat ja edistävät ohjelmien toteutumista.

Maastojaksolla tutustumme tarkemmin metsiin Hämeessä, tutustu Hämeen metsäohjelman sivuihin (kausi 2021 – 2025).

Lisätietoa alueellisista metsäohjelmista voit lukea Suomen Metsäkeskuksen sivuilta.

Kansallinen biotalousstrategia – kestävästi kohti korkeampaa arvonlisää

Kansallisen biotalousstrategian tavoitteena on luoda uutta talouskasvua ja uusia työpaikkoja biotalouden liiketoiminnan kasvulla sekä korkean arvonlisän tuotteilla ja palveluilla, turvaten samalla luonnon ekosysteemien toimintaedellytykset. Strategian johtoajatuksena on, että Suomessa luodaan kilpailukykyisiä ja kestäviä biotalouden ratkaisuja maailmanlaajuisiin ongelmiin ja synnytetään sekä kotimaahan että kansainvälisille markkinoille uutta liiketoimintaa, joka tuo hyvinvointia koko Suomelle. Lue lisää osoitteesta biotalous.fi.

Muista metsäalan strategioista ja ohjelmista löydät tietoa maa- ja metsätalousministeriön sivuilta.

Metsät suomalaisessa mielenmaisemassa

Suomalainen metsäsuhde valittiin ensimmäisten joukossa Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Elävä perintö on aineetonta kulttuuriperintöä, yhteisöille merkityksellistä ja edelleen läsnä ihmisten arjessa. Valtakunnallisena metsäkulttuurin vastuumuseona Metsämuseo Lusto on suomalaisen metsäsuhteen vahvistaja ja metsäkulttuurin asiantuntija. Lue lisää Metsäsuhdetutkimuksesta Luston sivuilta.

Voit myös testata oman metsäsuhteesi metsäsuhdetestillä.

Entä tunnetko jokamiehenoikeudet? Testaa millainen jokamies sinä olet

Hyvinvointia ja terveyttä

Metsät tuottavat myös aineetonta hyvinvointia ja edistävät terveyttä. Luken tuoreessa raportissa luontoympäristön hyötyjä on tarkasteltu taloudellisen merkityksen kautta: Luontoympäristön terveysvaikutukset ja niiden taloudellinen merkitys.

Tulevaisuuden luonnontuoteala

Jokamiehenoikeudella luonnonmarjojen ja -sienten keräily on Suomessa mahdollista jokaiselle. Suomessa toimii myös useita luonnontuotteista toimeentuloa saavia yrityksiä. Kaupallisesti tärkeimmät luonnonmarjat ovat mustikka, puolukka ja lakka ja sienistä herkkutatti, haaparousku ja keltavahvero eli kantarelli.

Ruokaviraston Marsi -raportti avaa luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulomääriä ja kaupallista arvoa vuodelta 2023.

Suomalaisista marjoista ja kasveista eristetyissä yhdisteissä on potentiaalia myös uusiin korkean lisäarvon tuotteisiin. Luonnosta saatavien raaka-aineiden kysyntä on lisääntynyt, mutta luonnontuotealan kasvua rajoittaa toimivan ja tehokkaan raaka-aineketjun puute. Suurin osa alan yrityksistä on pieniä yrityksiä, joilla on rajalliset resurssit toiminnan kehittämiseen.

Tutustu TEM:n Arvoketjuja vahvistamalla volyymia luonnontuotealalle -julkaisuun

Luomusertifioiduilta keruualueilta kerätyt luonnontuotteet, kuten metsien keräilytuotteet, ovat luomua. Luomukeruualue on hyväksytysti luomusertifioitu, eli tarkastettu ja liitetty luomuvalvontaan. Suomen metsäkeskus on koonnut luomusertifioinnista tietoa verkkosivuilleen. Suomen metsäkeskus on myös tuottanut hyvän materiaalin, joka tiivistää metsien sertifioinnin luomukeruualueiksi. Tutustu julkaisuun täällä.

Yhteistyömallit metsäpalvelu- ja luonnontuotealan yrityksissä

Metsistä saatavia luonnonvaroja liiketoiminnassaan hyödyntävien yritysten rooli on Suomessa merkittävä sekä maaseutualueiden elinvoimaisuuden että luonnonvarojen kestävän käytön kannalta. Metsätieteen Aikakausikirjassa julkaistussa tutkimusartikkelissa kuvataan metsäpalvelu- ja luonnontuotealoilla toimivien yritysten yhteistyömalleja ja tunnistetaan yhteistyön syntyä ja yritysten yhteistyöstä saamia hyötyjä.

Kansainväliset metsäasiat

Tärkeimpiä kansainvälisen metsäpolitiikan prosesseja ja sopimuksia ovat mm. YK:n metsäfoorumi, YK:n ilmastosopimus ja biodiversiteettisopimus, Euroopan metsäministerikonferenssit sekä Euroopan talouskomission (UNECE) ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) metsäsektoria koskeva työ sekä kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toiminta.

EU:lla ei ole yhteiseen maatalouspolitiikkaan verrattavaa yhteistä metsäpolitiikkaa, mutta metsiin liittyvät asiat sisältyvät useisiin EU:n eri sektoreiden politiikkoihin ja säädökset on  huomioitava kansallisessa lainsäädännössä.

Esimerkiksi Euroopan vihreän kehityksen ohjelmalla (Green Deal) EU tähtää siihen, että Eurooppa olisi ensimmäisenä maanosana hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Ohjelman tavoitteena on vähentää päästöjä, investoida tutkimukseen ja kehitykseen sekä suojella luonnon monimuotoisuutta. Metsäsektoria tarkastellaan ohjelmassa erityisesti monimuotoisuuden, suojelutavoitteiden ja hiilinielujen kasvattamisen kannalta.

Lue lisää maa- ja metsätalousministeriön sivuilta ja tutustu Euroopan metsäinstituutin koostamaan Key questions on forests in the EU -sivustoon.

Muuta ajankohtaista

Forest.fi: Metsäalan yhteinen verkkolehti kertoo mitä metsässä tapahtuu. Kaikki sisältö suomeksi ja englanniksi! Katso www.forest.fi

Sateinen kuusenoksa ja forest.fi logo

Forest.fi: Metsäalan yhteinen verkkolehti

Forest.fi: Metsäalan yhteinen verkkolehti kertoo mitä metsässä tapahtuu. Kaikki sisältö suomeksi ja englanniksi.

Suomen Metsäyhdistys ry
Yksityisyyden yleiskatsaus

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida asetuksiasi alla.