Myös Paptic suunnittelee uutta paperikonetta – Kotkamillsin suunnitelma kone tulisi Kotkaan
Metsäyhtiö Kotkamills selvittää, kannattaisiko sen perustaa uusi laminaattipaperia valmistava paperikone Kotkaan. Myös Paptic on päättänyt rakentaa uuden koneen tuotteelleen, jolla voi korvata muovia esimerkiksi kasseissa ja pakkauksissa.
Kotkamills on perustamisestaan vuodesta 2010 lähtien vuokrannut Stora Ensolta laminaattipaperia valmistavaa konetta Imatralla. 25 000 tonnia paperia vuodessa tuottavan tehtaan vuokrasopimus kuitenkin päättyy ensi vuodenvaihteessa.
Samaan aikaan laminaattipaperin kysyntä kasvaa. Laminaattipaperia käytetään runkopaperina korkeapainelaminaateissa, joita käytetään erilaisissa ulko- ja sisäverhousrakenteissa. Lisäksi laminaattipaperista valmistetaan pinnoitteita puulevyihin, joiden loppukäyttökohteita ovat esimerkiksi betonivalumuotit, työ- ja kävelytasot sekä ajoneuvojen lattiat.
Yhtiön oman, noin 165 000 tonnia vuodessa tuottavan koneen kapasiteetti ei riitä. Kotkamillsin mukaan paperin tuotantokapasiteettia ei myöskään kannata vuokrata muilta.
Uusi kone tulisi Kotkaan. Sen kapasiteetti olisi jossakin 40 000 ja 100 000 tonnin välillä vuodessa. Lopullinen päätös koneen hankinnasta syntyy tämän vuoden aikana.
Paptic etsii vielä toimipaikkaa
Papticin piti ilmoittaa paperitehdashankkeestaan viime vuoden aikana, mutta neuvottelut ovat venyneet. ”Se on kuitenkin päätetty, että suunnitelmissa on rakentaa uusi kone, ei konvertoida vanhaa konetta uudelle tuotteelle”, sanoo toimitusjohtaja Tuomas Mustonen Papticista.
Minne Papticin kone tulee, sitä ei ole vielä päätetty, ei edes maata. Mustonen lupaa tarkempaa tietoa ennen ensi kesää.
Suomeen on viimeksi perustettu paperitehdas 30 vuotta sitten Raumalle. Vaikka sellun tuotantoa on kasvatettu ja sellun kysyntä on hyvä, lopetettujen paperikoneiden tilalle on Suomeen syntynyt sellun jatkojalostusta vain vähän.
Tämä on laskenut metsäsektorin jalostusastetta. Vientiin menee kilohinnaltaan aiempaa halvempaa tavaraa ja jatkojalostus tuottaa ja työllistää muualla. Siksi sellun jatkojalostus nimenomaan Suomessa olisi maan kansantalouden kannalta tärkeää.
Kirjoita kommentti