Päättäjien Metsäakatemia vie vaikuttajat Hämeeseen

Päättäjien Metsäakatemian maastojaksolla vieraillaan vuonna 2025 Uudenmaan ja Hämeen maakunnissa, kun yli kolmestakymmenestä päättäjästä ja vaikuttajasta koostuvat kurssit tutustuvat metsäsektorin ajankohtaisiin kohteisiin.
Päättäjien Metsäakatemian kurssit suuntaavat tänä vuonna maastojaksoille Uudenmaan ja Hämeen alueille, joissa osallistujat tutustuvat metsäsektorin ajankohtaisiin kysymyksiin ja tulevaisuuden näkymiin monipuolisten vierailukohteiden kautta. Nelipäiväisille kutsukursseille on jälleen ilmoittautunut yli kolmekymmentä yhteiskunnallista vaikuttajaa eri aloilta. Keväällä jo 57. kertaa järjestettävä kurssi kokoaa yhteen asiantuntijoita ja päätöksentekijöitä keskustelemaan metsien merkityksestä taloudelle, ympäristölle ja yhteiskunnalle. Maastojaksolla käsitellään metsätalouden alueellisia käytäntöjä, metsien suojelua sekä bioinnovaatioita ja tutkimusta. Fasilitoitu kurssi tarjoaa erinomaiset puitteet uusia näkökulmia avaavalle metsäkeskustelulle ja verkostoitumiselle.
Paikalliset asiantuntijat mukana suunnittelussa
Kurssin järjestelyissä Suomen Metsäyhdistyksen tiimin tukena toimii paikallisista asiantuntijoista koottu suunnitteluryhmä. Suunnitteluryhmän tuella kurssin osallistujat tutustuvat alueellisesti ajankohtaisiin metsäkeskustelun teemoihin, käynnissä oleviin hankkeisiin sekä paikallisiin asiantuntijoihin.
”Tarkoituksena on esitellä monipuolisesti päijät-hämäläistä metsätalouden harjoittamista puuntuotannollisesti Suomen tuottavimmissa yksityismetsänomistajien omistamissa talousmetsissä, joissa on myös hienoja ja monipuolisia säilytettäviä luontokohteita”, toteaa suunnitteluryhmän jäsen, elinkeinopäällikkö Jouni Rantala Suomen metsäkeskuksesta.
Käytäntöjä nyt, näkymiä tulevaisuudelle
Maastojaksolla osallistujat pääsevät tutustumaan metsäalan käytäntöihin paikallisissa toimintaympäristöissä. Maastojakson ensimmäisenä päivänä seurataan puun matkaa siemenestä metsään ja hakkuun kautta tuotteeksi asti. Tapion Siemenkeskuksessa Oitissa perehdytään muun muassa siihen metsänhoidon suositusten ja paikkatiedon avulla voidaan edistää ilmastonmuutokseen sopeutumista metsätaloudessa. Asiantuntijoiden johdolla kuullaan myös, millainen merkitys jalostetuilla metsäpuiden siemenillä on metsien kasvuun ja hiilensidontaan. Metsässä puun matkaa seurataan Koskisen Oy:n hakkuukohteella, missä perehdytään korjuuprosessin eri vaiheisiin. Hakkuun jälkeen osallistujat pääsevät seuraamaan, miten puu jalostuu eteenpäin eri muotoihin — aina Kärkölän vaneritehtaalta Koskisen uudelle, vuonna 2023 avatulle sahalle saakka.
Torstaina on vuorossa puun jatkojalostukseen tutustumista, kun kurssi suuntaa Stora Enson Heinolan flutingtehtaalle, josta puu taipuu aaltopahvirullalle ja pakkauksiksi Lahden aaltopahvitehtaalla. Metsäbiotalouden kehitykseen tutustutaan myös tutkimuksen kautta, kun LAB-ammattikorkeakoululla perehdytään yhteistyössä LUT Yliopiston kanssa bioinnovaatioihin erikoistuneisiin laboratorioihin, samalla pohtien alan vetovoimaa ja työmarkkinoiden muuttuvia tarpeita. Elinympäristöihin ja monimuotoisuuteen näkökulman tarjoavat yksityismailla sijaitsevat ja vapaaehtoisesti suojellut Metso-kohteet, joissa tutustutaan metsätalouden ympäristötuella määräaikaisesti suojeltujen luontoarvoiltaan hienojen puronvarsien ja rehevien lehtojen kokonaisuuteen. Kurssin päätöspäivän teemana on puurakentaminen ja sen tulevaisuus.
Oivalluksia ja avointa vuorovaikutusta
Kurssien suunnittelu jatkuu aina kurssin aloitukseen saakka, mutta jo nyt me Metsäakatemian järjestäjät voimme luvata maastojakson tarjoavan oivaltavia keskusteluja, ajankohtaisia asiantuntijapuheenvuoroja ja laajan näkymän vierailualueen metsien hyödyntämiseen ja suojeluun – unohtamatta elinvoimaisen metsäsektorin merkitystä niin aluetaloudelle kuin ympäristölle. Odotettavissa on vuorovaikutusta edistävän rakentavan dialogin lisäksi tänäkin vuonna uusia verkostoja ja mieleenpainuvia elämyksiä.
Kirjoita kommentti