Suomen biotalousosaamista rakennetaan Lahdessa – Päättäjien Metsäakatemia tutustuu toimijoihin

Suomi tähtää biotalouden arvonlisän kaksinkertaistamiseen vuoteen 2035 mennessä. Päättäjien Metsäakatemia tuo yli 30 päättäjää ja vaikuttajaa yhteiskunnan eri sektoreilta Lahteen tutustumaan koulutuksen ja tutkimuksen rooliin metsäsektorilla.

Vierailun aikana keskustellaan puu- ja metsäalan koulutuksen sekä tutkimuksen roolista nyt ja tulevaisuudessa. LAB-ammattikorkeakoulu ja LUT-yliopisto kertovat tehtävistään alan osaamisen kehittäjinä sekä tutustutaan käytännön opetukseen ja tutkimuslaboratorioihin. Keskusteluosuudessa pohditaan alan vetovoimaa ja keinoja houkutella uusia osaajia. Miten yhdistyvät tieteellinen tutkimus ja työelämälähtöinen käytännön osaaminen, kun LUT-yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu muodostavat yhteisen korkeakouluyhteisön?

”Vahvasti profiloituneena kansainvälisenä tutkimusyliopistona LUT:n vahvuuksia ovat uusia innovaatioita tuottavat kilpailukykyiset tutkimusryhmät, yritysyhteistyö tutkimuksen fokusalueilla ja kansainvälinen tunnettuus maisteri- ja tohtorikouluttajana. Kun tähän yhtälöön lisätään LAB:n portfolion työelämää palveleva TKI-toiminta ja jatkuvan oppimisen palvelut, saadaan Suomen elinkeinoelämää erinomaisesti tukeva ennakkoluuloton ja rohkea korkeakouluyhteisö”, summaa tutkimusjohtaja Taija Hämäläinen LUT-yliopistosta.

LAB ammattikorkeakoulun puutekniikan ja puurakentamisen osaamisen yhdistävä LAB Wood on käynnistynyt Kollin säätiön, puutuoteteollisuuden yritysten sekä EU:n ja Päijät-Hämeen merkittävällä rahoituksella. LAB Wood rakentaa Päijät-Hämeeseen mekaanisen puunjalostuksen ja teollisten rakennuspuutuotteiden osaamiskeskittymää.

”Mekaaninen puunjalostus on suomalaisen teollisuuden peruskiviä. Erittäin kansainvälinen ja huipputeknologiaa hyödyntävä ala kärsii kuitenkin osaajapulasta ja LAB Suomen ainoana puutekniikan korkeakouluttajana kyvykkäistä hakijoista. Kehitämme LAB Wood -hankkeessa uudenlaisia työelämää palvelevia opintokonsepteja ja teemme alaa houkuttelevammaksi yhdessä yritysten kanssa”, kertoo LAB Woodia vetävä johtava asiantuntija Markku Mäki-Hokkonen LAB:sta.

Päättäjien Metsäakatemia lisää ymmärrystä metsäbiotalouden roolista

Päättäjien Metsäakatemian nelipäiväisen kurssi järjestetään vuosittain eri puolilla Suomea, nyt jo 57. kerran. Kurssin aikana esitellään metsäalan koko arvoketju ja luodaan kokonaiskuva metsään perustuvasta hyvinvoinnista Suomessa. Tärkeä osa Metsäakatemiaa ovat osallistujien näkökulmat ajankohtaisiin metsäteemoihin. Kurssille osallistuu muun muassa kansanedustajia, yritysjohtajia, tutkijoita ja median edustajia.

Kevään 2025 Metsäakatemia vierailee LAB- ja LUT-korkeakoulujen lisäksi muun muassa hakkuukohteella ja sahalla Kärkölässä, jalostettua puunsiementä tuottavassa siemenkeskuksessa, METSO-suojelukohteella Asikkalassa, flutingtehtaalla Heinolassa ja aaltopahvipakkaustehtaalla Lahdessa.

”Päättäjät perehtyvät vierailumme aikana puun arvoketjuun ja matkaan siemenestä vientituotteiksi asti. Merkittävässä roolissa kurssia ovat kohtaamiset metsäalan toimijoiden kanssa. Osallistujamme pääsevät haastamaan metsäsektorilla työskenteleviä ammattilaisia ajankohtaisista toimialaa koskevista kysymyksistä”, kertoo Päättäjien Metsäakatemian johtaja Eveliina Pokela.

Lisätietoa:

Päättäjien Metsäakatemia on vuodesta 1996 järjestetty kutsukurssi ja keskustelufoorumi yhteiskunnan päättäjille ja vaikuttajille. Sen tavoitteena on lisätä suomalaisten vaikuttajien kiinnostusta metsäasioihin, vahvistaa heidän metsällistä tietämystään sekä luoda vuorovaikutusta metsäalan ja muiden alojen vaikuttajien kesken. Metsäakatemiaa rahoittaa Suomen Metsäsäätiö ja maa- ja metsätalousministeriö.

  • Eveliina Pokela, Suomen Metsäyhdistys, 044 5600 006, eveliina.pokela@smy.fi

Kirjoita kommentti

Suomen Metsäyhdistys ry
Yksityisyyden yleiskatsaus

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida asetuksiasi alla.