VTT:n uusiokangaskokeet edistyvät – uudenlainen puutekstiili on askelta lähempänä
Ensimmäiset käytetystä puuvillasta valmistetut uusiokuidut ovat valmistuneet Teknologian tutkimuskeskus VTT:n pilottitehtaalla Espoossa. Karbamaattiteknologialla tehtyä kuitua on jalostettu edelleen langaksi ja neulokseksi.
Tuloksena on käyttökelpoista lankaa ja miellyttävä neulos, joka vastaa tutkijoiden odotuksia: se on sileää, himmeän kiiltävää, hyvin laskeutuvaa ja muistuttaa puuvillaa.
Teknologialla voi tehdä tekstiiliä myös puusta valmistetusta liukosellusta. Perinteisesti liukosellusta on tehty tekstiiliä viskoosiprosessissa, joka kuitenkin käyttää hyvin myrkyllisiä kemikaaleja.
”Kunhan saamme teknologian teollistettua, pystymme nopeasti lisäämään puutekstiilien tuotannon määrään, joka vastaa kymmentä prosenttia nykyisista puuvillan tuotantomääristä”, sanoo tutkimusprofessori Ali Harlin VTT:ltä.
Harlinin ja erikoistutkija Pirjo Heikkilän mukaan karbamaattiteknologialla tuotetun uusiokuidun hiilijalanjälki on noin kolmanneksen pienempi kuin puuvillalla ja samaa luokkaa kuin ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavalla viskoosilla. Sen vesijalanjälki on noin kaksi prosenttia neitseellisen puuvillan vesijalanjäljestä ja noin 10 prosenttia viskoosin vesijalanjäljestä.
Hankkeessa valmistettu uusiokuitu kehrättiin langaksi Tampereen teknillisessä yliopistossa. Kuitu käyttäytyi kehruussa yhtä hyvin kuin kaupalliset langat. Tämän jälkeen neulomo Agtuvi valmisti siitä ensimmäiset mallituotteet: käsineitä ja tasoneuletta.
VTT:n menetelmä on mukana kansainvälisessä The Relooping Fashion Initiative -hankkeessa. Sen tavoitteena tekstiilijätteen uudenlainen teollinen hyödyntäminen.
Hankkeeseen osallistuvat myös muun muassa Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, Seppälä, uudelleenkäytettäviä pakkauksia tarjoava RePack, työvaatevalmistaja Touchpoint ja tekstiilipalveluiden tuottaja Lindström. Osallistujien lisäksi hanketta rahoittaa Tekes.
Kirjoita kommentti