Metsäyhdistyksen blogi: 150 miljoonaa uutta puuta joka vuosi


Kirjoittaja on Suomen Metsäyhdistyksen viestinnän suunnittelija.

Puiden istutus yhdistää lapsia, aikuisia, vanhempia, isovanhempia, maahanmuuttajia ja kotosuomalaisia. Tänään, Maailman metsäpäivänä kymmenet tuhannet lapset kylvävät männynsiemeniä, jotka pyrkivät osaksi samaa metsää, kuin ne 150 miljoonaa metsäalan joka vuosi istuttamaa tainta.

Maailman metsäpäivä muistuttaa metsien merkityksestä osana elämäämme. Metsäyhdistys on osallistunut päivään Minun puuni -kampanjalla toimittamalla männynsiemeniä koulujen ja varhaiskasvatuksen kylvöpuuhia varten vuodesta 1993 alkaen.

Jo 240 000 lasta on kylvänyt näitä siemeniä kaikkiaan 1,2 miljoonaa kappaletta. Vanhimmat puut ovat jo parikymppisiä ja monen metrin korkuisia.

Metsäpäivän kylvöjen merkitys on luonnon ihmeen todistaminen: kun puun näkee oikeasti kasvavan kylvetystä siemenestä, vaikka alussa vain kukkaruukussa, se vakuuttaa. Kun taimi myöhemmin istutetaan oikeaan maahan, voi samalla kertoa, mitä se metsäpuuston uusiutuminen on sellaisessa maassa kuin Suomi.

Minun puuni -kampanjassa koululaiset aluksi kylvävät siemet ruukkuun ja myöhemmin istuttavat ruukkuihin kasvaneet taimet lähimetsään. Kuvassa tyttö istuttaa puuntaimia pottiputkella. Kuva: Vilma Issakainen
Minun puuni -kampanjassa koululaiset aluksi kylvävät siemet ruukkuun ja myöhemmin istuttavat ruukkuihin kasvaneet taimet lähimetsään. Kuvassa tyttö istuttaa puuntaimia pottiputkella. Kuva: Vilma Issakainen

Uusien puiden määrä on uskomaton

Taannoin Helsingin Sanomat ihmetteli Indonesian sitoutumista Dohan ilmastokokouksen tavoitteisiin, kun maa ilmoitti kokouksen kunniaksi istuttavansa 80 miljoonaa puun tainta. Euroopan kokoisen ja metsämaana valtavan maan hanke kuulosti vakuuttavalta.

Vielä yllättävämpää suomalaisen toimittajan mielestä kuitenkin oli, että hänen oma maansa istuttaa lähes tuplamäärän puuntaimia joka vuosi – ilman sen kummempia juhlallisuuksia.

Eikä siinä vielä kaikki: puita myös kylvetään, mutta kuinka monta, siitä ei ole tietoa. Metsätaloudessa onkin mielekkäämpää puhua kylvetystä pinta-alasta, joka on noin neljäsosa siitä mitä istutettu.

Lisäksi luontaisen uudistamisen pinta-ala on noin puolet yhteenlasketusta kylvö- ja istutusalasta. Luontaisessa uudistamisessa metsän puut siementävät uuden puusukupolven.

Mahtavin puunkylväjä onkin itse luonto. Tutkijoiden arvion mukaan jopa enemmän kuin neljä viidestä Suomessa kasvavasta puuta on luonnon luoma.

10 000 lasta kylvää puita

Tämän vuoden Minun puuni on yhtä suosittu kuin aiemminkin. Siemeniä tilataan ainakin 220 kouluun tai päiväkotiin. Ainakin 10 000 lasta kylvää viisi siementä kukin.

Parasta kylvöaikaa on maalis-huhtikuu. Jos jokainen siemen selviäisi vankaksi taimeksi ja istutettaisiin luontoon, niistä syntyisi 25 hehtaaria mäntymetsää.

Minun puuni -kampanjan siemenet on lahjoittanut Siemen Forelia. Yhteistyössä ovat mukana Suomen Latu, Metsämörriohjaajat ry ja Finlands Svenska Idrott. Toimintaa rahoittaa Suomen Metsäsäätiö.


Maailman metsäpäivä

Minun puuni -kylvöhanke


Yksi kommentti “Metsäyhdistyksen blogi: 150 miljoonaa uutta puuta joka vuosi” artikkeliin

Hei,
Ohessa kaksi lyhyttä otosta väitöskirjastani, joista toinen koskee maapallon ilmaston muutoksia ja toinen puiden istuttamista ympäri maapallon.Tuo enolaisen opettajan aloittamaa työ on kantanut hedelmää ja hän on saanut ympäri maailmaa olevien oppilaiden kanssa istutettua jo yli 100 miljoonaa puun tainta ja tuo raaj yhlittyi jo 2017. Nämä asiat olisi hyvä saada esille joihinkin uutisiin. Olen yrittänyt jo moneen, mutta turhaan. Olis tärkeää saada ihmiset tietoisiksi, että on jo tehty asioita aika paljonkin myös tällä alueella.

To illustrate this problem, we can watch the air pollution flow across the planet in real time at this address: https://www.sciencemag.org/news/2016/11/watch-air-pollution-flow-across-planet-real-time. Scientist Yann Boquillod founded AirVisual Earth, which is an online air pollution map based on data from satellites and more than 8,000 monitoring stations to display global air pollution in real time. We can also watch how quickly the rainforest areas are disappearing from the globe (Hansen).

In Eno, located in the North Karelia region of Finland, elementary school teacher Mika Vanhanen founded the Global Sustainability Web School 2000. To date, 10,000 schools in nearly 160 countries have already participated in its activities which focus on environmental issues such as tree planting. The goal was to plant 100,000,000 trees and the target was reached in 2017. In the same year, the organisation received an idea from peoples for an international climate school for school children (Vanhanen).

Kirjoita kommentti