Metsäyhdistyksen blogi: Kesätöissä metsäalalla
Kirjoittaja on Meilahden yläasteen Metsävisa-voittaja, ensi syksyn lukiolainen ja Suomen Metsäyhdistyksen kesätyöntekijä
Metsävisassa voi voittaa paitsi mainetta ja kunniaa, myös kesätyöpaikan. Tänä vuonna oli tarjolla 13 kahden viikon pestiä.
Metsänhoitoyhdistykset eri puolilla Suomea työllistivät 12 yläkoululaista, ja yksi koululainen, tämän blogikirjoituksen kirjoittaja Ida Haataja, pääsi viikoksi MTK:lle ja toiseksi viikoksi Suomen Metsäyhdistykseen.
MTK:lla tein enimmäkseen toimistohommia. Muokkasin kuvia, osallistuin Teams-kokouksiin, rakensin messuille tablettitelinettä hieman kyseenalaisella menestyksellä, tarkistin nettisivuja ja kirjoitin ja julkaisin blogi- ja facebook-postaukset.
Parasta oli, kun sain mahdollisuuden päästä metsätilalle hommiin ja sain ensimmäistä kertaa elämässäni käyttää raivaussahaa taimikkoa raivatessa sekä ajaa traktorilla, jotta halkomakone saatiin siirrettyä.
”Pääsin kokeilemaan maastossa jotain uutta”
Metsäyhdistyksellä postitin Metsävisan finalistien paitoja ja todistuksia, taittelin kansioita, tarkistin ensiapupakkauksia, autoin toimiston muutossa, pyöritin julisteita rullalle, kastelin kasveja, hain tarratulosteita vähän matkan päässä olevasta liikkeestä, kirjoitin tätä blogipostausta sekä tein töitä excelillä.
Kahtena päivänä pääsin myös maastoon pystyttämään kylttejä reitin varrelle. Toisessa paikassa etsimme, merkitsimme ja suunnittelimme sopivaa reittiä metsätapahtumalle.
Oli kiva päästä myös muualle kuin toimistoon puuhastelemaan, vaikka hyttysiä olikin aika paljon.
Metsäyhdistykselläkin pääsin kokeilemaan maastossa jotain uutta. Opin mittanauhaa ja hypsometriä apuna käyttäen laskemaan puun tilavuuden. Hypsometrin käyttö oli aluksi hieman hankalaa, mutta sekin luonnistui ihan hyvin.
Kylttejä pystyttäessä opin käyttämään räikkääkin kunnolla ja pultit muttereineen tulivat yhtä lailla tutuiksi.
”Vaikka unelma-ammatti ei liittyisi metsiin, saattaa silti löytää itsensä metsäalalta”
Molemmat työpaikat olivat kivoja ja sain työskennellä monien uusien ja mukavien työntekijöiden kanssa! Sain mahtavan mahdollisuuden oppia uutta ja saada arvokasta kokemusta.
Kummassakin työpaikassa tekemäni hommat olivat hyvin monipuolisia, mikä oli ehdottomasti parasta. Tästä kokemuksesta on varmasti hyötyä myös tulevaisuudessa.
Olin ajatellut metsäalan olevan lähinnä työskentelyä maastossa (hakkuiden tekoa ja sen sellaista), joten tosiaankin yllätyin toimistotyön määrästä. Toki maastossakin tehdään paljon töitä, mutta niin tehdään koneeltakin käsin.
Oli myös hauska kuulla miten eri ihmiset ovat päätyneet eri metsäalan ammatteihin niin erilaisin tavoin: eivät suinkaan kaikki ole unelmoineet vaikkapa metsurin alasta pienestä pitäen.
Yllättävää oli myös eri metsäalan ammattien määrä. Vaikka oma unelma-ammatti ei suoranaisesti liittyisi metsiin, saattaa silti kenties löytää itsensä metsäalalta.
Nämä kaksi viikkoa ovat olleet antoisia ja metsäala vaikuttaa kyllä kiinnostavalta.
Metsävisa
Metsävisa on yläkoululaisten metsätietokilpailu, joka järjestettiin 39. kerran vuonna 2020. Koulutason kilpailuun osallistui yli 21 000 oppilasta. Finaali käytiin poikkeuksellisesti verkossa.
Metsäala on laajasti mukana Metsävisan järjestelyissä. Suomen Metsäsäätiö on Metsävisan päärahoittaja. MTK on usean vuoden ajan arponut Metsävisassa hyvin menestyneille nuorille kesätyöpaikkoja metsänhoitoyhdistyksiin.
Kirjoita kommentti