Metsät ovat tärkeitä yhdeksälle kymmenestä nuoresta

Metsä antaa yhä useammalle Suomessa asuvalle nuorelle turvallisuuden tunnetta, energiaa ja paikan rauhoittua. Noin kolmannes nuorista kertoo harkinneensa metsä- tai puualaa ammatikseen.

Nuorten metsäbarometrin mukaan 90 prosenttia nuorista kokee metsät erittäin tai melko tärkeiksi. Metsien merkitys on kasvanut entisestään vuosina 2019 ja 2022 toteutetuista barometreista, joissa metsät olivat tärkeitä 86 prosentille nuorista.

81 prosenttia vastaajista kokee, että metsä rauhoittaa. Se antaa myös energiaa. Edellisiin vuosiin verrattuna yhä useammalle metsä luo turvallisuuden tunnetta, ja yhä harvempia se pelottaa.

Aiempaa useammalle nuorelle on tärkeää, että koti on lähellä metsää (71 %). Puolet nuorista käy metsässä vähintään viikoittain, yhä useammin yksin. Retkeilyn suosio on noussut selvästi verrattuna aikaisempiin tutkimusvuosiin.

Nuorten mielipiteitä metsästä mitattiin kolmannen kerran Suomen Metsäyhdistyksen Taloustutkimuksella teettämässä tutkimuksessa. Tulokset julkistettiin tiistaina 13.5.

”Ne nuoret, jotka ovat tietoisia siitä, että metsät kasvavat enemmän kuin puuta hakataan, ovat keskimääräistä aktiivisempia metsässä kävijöitä. Heillä on myös metsään liittyviä harrastuksia enemmän”, Taloustutkimuksen Kari-Pekka Töyrylä sanoo.

Vastaajista 20 prosenttia kokee metsän itselleen vieraaksi ympäristöksi. Vuonna 2019 luku oli vain 9 prosenttia.   

Yli kolme neljäsosaa vastaajista (79 %) on samaa mieltä väittämästä ”metsien tärkein tehtävä on luonnon monimuotoisuuden ylläpito”. Tietoisuus metsien roolista hiilinieluna ja -varastona on kasvanut – sitä pitää tärkeimpänä metsän tehtävänä 66 prosenttia nuorista, kun luku vuonna 2019 oli 53 prosenttia.

”Kysyimme barometrissa myös avoimia vastauksia metsään ja puunjalostusteollisuuteen liittyvistä hyvistä ja huonoista uutisista. Metsän rooli hiilinieluna ja luonnon monimuotoisuus nousivat esille molemmissa. Ne ylittävät nuorten uutiskynnyksen”, Suomen Metsäyhdistyksen nuorisoviestinnän johtava asiantuntija Sirpa Kärkkäinen sanoo.

Tieto metsien käytöstä hukassa mutta kiinnostus metsäalan ammatteihin kasvussa

Nuorten tietämys metsien käytöstä on vaihtelevaa. Lähes puolet (48 %) uskoo virheellisesti, että Suomessa hakataan puuta enemmän kuin metsät kasvavat. Vain reilu neljännes (27 %) tietää, että näin ei ole, ja 26 % vastaajista ei osaa sanoa.

Nuoret tiedostavat ilmeisen huonosti, kuinka usein he itse käyttävät puupohjaisia tuotteita. Vain vajaa neljännes (23 %) mieltää käyttävänsä puupohjaisia tuotteita useita kertoja päivässä, 40 % päivittäin ja 26 % viikoittain. Kysymyksessä ei mainittu mitään tuotteita – ei siis myöskään arkisia pehmopapereita.

Puuta tulisi nuorten (82 %) mukaan käyttää puurakentamiseen sekä huonekaluihin ja sisustukseen. Noin 60 prosenttia kannattaa puupohjaisen muovin, tekstiilikuitujen ja pakkausten valmistamista. Metsäteollisuuteen liitetään määre ”innovatiivinen” aiempaa useammin.

Noin joka kymmenes vastaaja kertoo jo olevansa metsäalalla, ja noin kolmannes on harkinnut metsään tai puunjalostusteollisuuteen liittyvää ammattia. Kiinnostus on kasvanut aiempiin vuosiin verrattuna. Erityisesti metsurin ja metsäkoneen kuljettajan ammatit kiinnostavat nuoria. Kiinnostuneimpia ovat miehet ja ne, joilla on metsäinen harrastus tai joiden perheessä ollaan alalla tai omistetaan metsää.

”Metsäalalla tarvitaan uusia tekijöitä mitä erilaisempiin tehtäviin kautta Suomen. Nuorisobarometri osoittaa, että tietoa metsien talouskäytöstä, toimialasta ja sen monipuolisista töistä tarvitaan lisää, jotta mahdollisimman moni osaaja voi löytää urapolun metsästä tai puunjalostuksesta. Merkittävä potentiaali on naisissa, joista vain 19 prosenttia harkitsee alaa, kun miehistä osuus on 44 prosenttia”, toteaa tutkimuksen päärahoittajan Metsämiesten Säätiön toimitusjohtaja Ilari Pirttilä.

Taloustutkimus haastatteli Nuorten metsäbarometriin 714 nuorta, jotka olivat iältään 15–25-vuotiaita. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 3,8 prosenttia.

Katso webinaari nuorten metsäbarometrin tulosten julkistuksesta

Barometrin tulokset

Lisätietoa:

Sirpa Kärkkäinen, johtava asiantuntija, nuorisoviestintä, Suomen Metsäyhdistys, sirpa.karkkainen@smy.fi, p. 050 3512 416

Kari-Pekka Töyrylä, Account & Insight Director, Taloustutkimus Oy
kari-pekka.toyryla@taloustutkimus.fi

Hanketta rahoittaa Metsämiesten Säätiö. Lahjoitukset ja säätiöfuusiot ovat tärkeä osa Säätiön yleishyödyllisen toiminnan vaikuttavuutta. Lisätietoa www.mmsaatio.fi.

Hanketta rahoittaa myös Puumiesten Ammattikasvatussäätiö.

Kirjoita kommentti

Suomen Metsäyhdistys ry
Yksityisyyden yleiskatsaus

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida asetuksiasi alla.