Metsäyhdistyksen blogi: Juhannus on taikaa täynnä


Kirjoittaja on Suomen Metsäyhdistyksen vaikuttajaviestinnän asiantuntija, jonka juhannus on taikaa täynnä.

Kesä on kansanperinteiden aikaa.  Kansanperinteet ovat suomalaisille perinteisiä ja kansanomaisia käytäntöjä, uskomuksia, tietoja, tapoja ja asenteita.  Myös pakanallisperäinen juhannus taikoineen on osa juhannuksen juhlintaan liittyvää kansanperinnettä. Yöttömän yön taiat ovat perinteisesti liittyneet naimaonneen ja tulevaisuuteen. Perinteisesti juhannustaioilla pyrittiin varmistamaan tuleva sato ja löytämään puoliso. Onko sinulla joku perinteinen suosikkitaika tai kenties joku uusi, vanhoista perinteistä muokattu moderni versio?

Monet taiat liittyvät metsiin, kasveihin ja kukkiin. Saniaisen, joka itiökasvina ei kuki koskaan, saattoi uskomuksen mukaan nähdä kukkivan vain juhannusyönä. Kukan poimiminen toi poimijalleen taikavoimia, joiden avulla ymmärsi kaikkia kieliä, saattoi avata kaikki ovet ja lukot ja olipa kukalla valtaa tehdä kantajansa näkymättömäksikin. Jos juhannuksena liikkui metsässä ja näki virvatulen palavan, niin sen alta saattoi löytää aarteen. Alastomana, kasteisella niityllä juoksentelu lupasi puolestaan hyvää naimaonnea.

Kukkia tyynyn alle ja peruutus halkopinoon

Jos juhannusyönä laittaa tyynyn alle seitsemän, seitsemältä eri niityltä kerättyä erilaista kukkaa, tuleva sulhanen saattaa esittäytyä unessa. Jos juhannusaattoyöksi laittaa sitomattoman vihdan tyynyn alle, niin tulevan puolison voi nähdä sitovan sen. Tuleva sulhanen voi tulla esittäytymään uneen myös, jos tyynyn alle on laittanut yhdeksällä heinällä sidotun kukkaseppeleen.

Juhannussaunaan liittyy myös monia uskomuksia. Jos juhannussaunan jälkeen heittää saunavastan saunan katolle, siitä suunnasta, mihin vastan puinen pää osoittaa, tulee heittäjälle sulhanen. Toisen yleisen uskomuksen mukaan kannattaa juhannussaunalta kävellä takapuoli edellä kohti halkopinoa. Jos takapuoli osuu halkaistuun halkoon, on rakastaja varattu mies tai leski. Jos puu on kokonainen, mies tulee täysin omaksi.

Alastomuus on myös ollut uskomusten mukaan juhannuksena etu. Hyvän naimaonnen saa, jos juhannusyönä kieriskelee alastomana kasteisella niityllä tai jos juoksee alasti saunasta tullessaan ruisvainion ojia, jolloin yhdeksännessä ojassa tulee sulhanen vastaan. Kun juhannusyönä kiertää kolmikulmaisen pellon kolmeen kertaan alastomana, niin kolmannella kerralla tuleva elämänkumppani tulee vastaan. Kasteisen niityn lisäksi suosittelen kokeilemaan kieriskelyä myös sammalmättäällä.

Vaikka juhannustaiat ja uskomukset ovat monin paikoin vaihtuneet grillailuun ja yhdessäoloon ja ehkä osan taioista voisi päivittää 2000-luvulle, on kansanperinteellä kuitenkin oma paikkansa yöttömän yön juhlassa.

Juhannus on taikaa täynnä. Kokeile vaikka itse!

Kirjoita kommentti