Metsäyhdistyksen blogi: Metsä on melkein lääke


Kirjoittaja on Suomen Metsäyhdistyksen vaikuttajaviestinnän asiantuntija, joka vapaa-ajallaan etsii metsästä parempaa vointia.

Luonnossa liikkuminen alentaa verenpainetta, vähentää stressihormoni kortisolia, lisää vastustuskykyä lisäävien valkosolujen määrää. Ärtymys ja levottomuus vähenevät, jopa anteliaisuus lisääntyy. Näitä ja monia muita metsän terveysvaikutuksia on tutkittu tieteellisesti ja todistettu tutkimuksin. Jopa niin, että Sipoon avoterveydenhuolto tarjosi potilailleen mahdollisuuden osallistua ohjatuille retkille ja kokea metsän parantava vaikutus. Terveysmetsää reseptillä, mielenkiintoista.

Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että luontokokemuksen väheneminen on monien sairauksien lisääntymisen taustalla. Se mitä syömme, juomme, hengitämme ja kosketamme kytkee meidät luontoon ja lisää hyvien mikrobien määrää. Luontokosketuksen väheneminen voi olla yhteydessä astman, allergioiden, diabeteksen, tulehduksellisten suolistosairauksien ja jopa Alzheimerin taudin lisääntymiseen.

Miten sitten huolehtia kaiken kiireen keskellä riittävästä luontokokemuksesta. Luonnon perässä ei tarvitse lähteä aarniometsään, vaan sitä voi helposti lisätä omaan arkeen, pienin askelin.

Kasvata yrttejä pihalla tai parvekkeella, vaihda hiekkalaatikkoleikit välillä metsäretkeen ja anna lapsille mahdollisuus möyriä metsässä, vaihda työmatka välillä kulkemaan puiston tai metsän kautta, mene iltakävelylle metsään.

Vaikka monesti arjen uuvuttamana köllähtäisi mieluummin kotisohvalle kuin kuntalle, niin itselleen tekee suuren palveluksen suuntaamalla metsään, säännöllisesti.

Muista, että metsässä möyriminen on terveysteko. Tutkimusten mukaan lasten allergiariski vähenee, jos luonnossa leikitään päivittäin. Monipuolinen mikrobialtistus lisää vastustuskykyä ja voi vähentää esimerkiksi riskiä sairastua 1 tyypin diabetekseen. Metsästä ei edes tarvitse erityisemmin pitää ja silti se rauhoittaa.

Silläkin on väliä, missä möyrit. Tutkimuksen mukaan metsä on tähän touhuun terveyden kannalta paras paikka, se parantaa tarkkaavaisuutta, keskittymistä ja ongelmaratkaisukykyä. Epätasaisella alustalla tasapaino paranee. Metsä tekee hyvää koko perheen välisille suhteille. Metsän tuoksut, äänet ja maisema vähentävät stressiä.

Oma työviikkoni päätyy monesti metsään. Stressi häviää, metsän tuoksut, äänet ja maisema laskevat verenpainetta ja energiaa riittää viikonlopun touhuihin ihan eri tavalla. Kokeile vaikka itse!

Kirjoita kommentti