Metsäyhdistyksen tunnetut hankkeet täyttävät yhteensä 100 vuotta – supervuotta 2021 juhlitaan työn merkeissä

||Koululaisten metsäviikolla opåpilaat pääsevät muun muassa kokeilemaan puiden istutusta. Kuva: Vilma Issakainen|Päättäjien Metsäakatemiassa rakennetaan vuorovaikutusta metsäalan ja muiden alojen vaikuttajien kesken. Kuva: Erkki Oksanen|Kuva: Minnéa Mattbäck

Metsävisa, koululaisten metsäviikko, Päättäjien Metsäakatemia ja forest.fi-verkkolehti ovat yhteensä jo sadan vuoden ajan tarjonneet luotettavaa tietoa yhteiskunnalliseen metsäkeskusteluun yhteistyössä metsäalan ja sen kumppaneiden kanssa.

Kaikkiaan Metsäyhdistys on rakentanut metsäalan tulevaisuutta viestinnällä, vuorovaikutuksella ja yhteistyöllä jo kolmella vuosisadalla, vuodesta 1877 lähtien.

”Työmme keskittyy liki pariinkymmeneen vuosittaiseen projektiin. Toimintaympäristömme mukana uudistuen ja ajankohtaisiin teemoihin tarttuen osalla hankkeillamme on keskeinen merkitys metsäviestinnässä jopa vuosikymmenestä toiseen”, Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Joensuu sanoo.

”Supervuoden aikana haluamme tehdä metsäasioita tunnetuksi yhä laajemmalle joukolle suomalaisia. Juhlavuoden merkeissä haluamme myös kiittää työmme mahdollistajia. Nuoriso- ja vaikuttajaviestintämme ja kaikkien supervuoden hankkeiden tärkeä rahoittaja on Suomen Metsäsäätiö. Viestintää ja tapahtumia tehdään yhteistyössä koko metsäalan kanssa – jäseninämme on lähes viisikymmentä metsäalan organisaatiota.”

Metsävisaan on osallistunut jo 1,1 miljoonaa suomalaista

Yksi tunnetuimmista Metsäyhdistyksen hankkeista on yläkoululaisten metsätietokilpailu Metsävisa, joka tänä vuonna täyttää 40 vuotta ja johon on osallistunut jo yli 1,1 miljoonaa koululaista. Vuosittain kilpailuun ottaa osaa yli 20 000 oppilasta yli 300 koulusta noin 500 opettajan johdolla. Osallistua voi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Metsävisan finaalin kilpailuryhmä metsäpolulla. Kuva: Vilma Issakainen
Metsävisan finaalissa lisataan metsärasteilla. Kuva: Vilma Issakainen

Metsävisan ajankohtaiset aiheet toteuttavat biologian, maantieteen ja yhteiskuntaopin opetussuunnitelmia. Kilpailukysymykset suunnitellaan yhdessä Biologian ja maantieteen opettajien liiton kanssa. Metsäalan yhteistyökumppanit ovat mukana järjestämässä toukokuista finaalia, joka on samalla kaksipäiväinen opintomatka 50 parhaalle koulunsa voittajalle.

Juhlavuoden kunniaksi visailijoiden, opettajien ja järjestäjien Metsävisa-muistoja kerätään talteen ja niitä julkaistaan Metsävisan verkkosivulla.

Pääkaupunkiseudun koululaiset tutustuvat metsätalouteen

Toinen oppilaille ja opettajille suunnattu, supervuonna juhlittava tapahtuma ajoittuu syksyyn. Jo 20 vuoden ajan pääkaupunkiseudun koululaiset ovat päässeet viettämään koulupäivän metsässä. Tuhat kuudesluokkalaista tutustuu metsään jokasyksyisellä pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikolla, vuorovuosin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

”Opettajat arvostavat pitkäjänteistä kouluyhteistyötä ja osallistuvat mielellään toisenkin kerran”, Joensuu kertoo.

Poika pottiputki olalla. Kuva: Vilma Issakainen
Koululaisten metsäviikolla oppilaat pääsevät muun muassa kokeilemaan puiden istutusta. Kuva: Vilma Issakainen

Vuosittain vaihtuville oppilaille asia on aina uutta. Metsäviikon aiheet luonnonvarojen kestävästä käytöstä, metsien hyötykäytöstä, luonnon monimuotoisuudesta sekä ilmastonmuutoksesta ja sen hillitsemisestä tulevat opetussuunnitelmista. Toiminnallisilla rasteilla oppilaat näkevät, miksi ja miten metsiä hoidetaan, millaisia tuotteita puusta valmistetaan ja mitä kaikkea metsissä voi tehdä ja harrastaa.

Metsässä tavataan asiantuntijoita, nähdään hakkuukone työssään, istutetaan taimia ja tietenkin syödään eväitä nuotiolla.

Metsäviikon päärahoittajan, Suomen Metsäsäätiön, lisäksi järjestäjinä ja rahoittajina on parikymmentä muuta metsä- ja ympäristöalan organisaatiota.

Päättäjien Metsäakatemia on rakentanut dialogia jo 25 vuotta

Metsäyhdistyksen tunnetuin ja merkittävin vaikuttajaviestinnän hanke, Päättäjien Metsäakatemia, täyttää supervuonna 25 vuotta. Yhteiskunnan päättäjille ja muille vaikuttajille suunnatun kurssi- ja keskustelufoorumin tavoitteena on lisätä heidän kiinnostustaan metsäasioihin, vahvistaa heidän metsällistä tietämystään sekä luoda vuorovaikutusta metsäalan ja muiden alojen vaikuttajien kesken.

”Tavoitteena on rakentaa avointa dialogia ja mielipiteiden vaihtoa metsään, sen kestävään käyttöön ja puutuotteisiin liittyen. Tavoitetta toteutetaan kutsumalla Metsäakatemiaan yhteiskunnan päättäjiä eri aloilta”, Joensuu kertoo.

Metsäalan ihmisiä on noin neljännes Metsäakatemian kurssien osanottajista. Kursseilla on seminaarien ja keskustelujen lisäksi vierailuja metsään ja metsäteollisuuden kohteisiin.

Metsäakatemian tilaisuuksia järjestetään yleensä kaksi kertaa vuodessa. Supervuonna 2021 järjestetään koronatilanteenkin takia yksi kurssi, 50. Metsäakatemian juhlakurssi syyskuussa.

Päättäjien Metsäakatemin seminaaripäivä. Kuva: Erkki Oksanen
Päättäjien Metsäakatemiassa rakennetaan vuorovaikutusta metsäalan ja muiden alojen vaikuttajien kesken. Kuva: Erkki Oksanen

Uutisia metsästä ja metsäalalta verkossa jo 15 vuotta

Metsäalan yhteistä forest.fi-verkkolehteä on julkaistu jo 15 vuoden ajan. Verkkojulkaisun ajankohtaiset artikkelit kertovat laajasti metsien kestävästä käytöstä. Jutut kertovat metsäalan näkökulman julkisessa keskustelussa esiin nouseviin aiheisiin, kuten ilmastonmuutos ja monimuotoisuus, biotalous ja innovaatiot. Luetuimpiin juttuihin kuuluu myös kuriositeetteja, kuten kantarellien kasvatus. Kansainväliseksi klikkiotsikoksi on noussut muun muassa Suomen olemattomat metsäpalot.

forest.fi:n sisältö julkaistaan sekä englanniksi että suomeksi. Pääkohderyhmät ovat ulkomailla: julkaisu pyrkii tavoittamaan metsäalalle oleelliset vaikuttajat ja päättäjät Euroopassa. Kotimaassa julkaisu toimii muun muassa metsätiedon lähteenä. Ajankohtaisten otsikoiden lisäksi se julkaisee faktoja, graafeja ja sanastoa, joka selittää metsäalaan liittyvät termit sekä suomeksi että englanniksi.

forest.fi-verkkolehden mainos Metsäpäivillä. Kuva: Minnéa Mattbäck
forest.fi-verkkolehti tarttuu ajankohtaisiin aiheisiin metsäalan näkökulmasta. Kuva: Minnéa Mattbäck

”Verkkojulkaisumme forest.fi on hyvä esimerkki siitä, kuinka metsäviestinnässä tehdään yhteistyötä. Julkaisun toimitusneuvostossa ovat mukana Suomen Metsäsäätiö, Metsähallitus, Suomen metsäkeskus, maa- ja metsätalousministeriö, MTK, Metsä Group, Stora Enso, UPM, Metsäteollisuus ry ja Sahateollisuus ry”, Kirsi Joensuu sanoo.

”Supervuoden 2021 hankkeet tekevät näkyväksi myös yhdistyksemme mahdollistaman synergian eri projektien kesken: metsä kuuluu kaikille – ja kaikissa kanavissa. Supervuoden kunniaksi julkaisemme helmikuusta alkaen nimekkäiden kirjoittajien pakinoita metsien merkityksestä verkkosivuillamme sekä podcastina.”


Katso Supervuosi 2021 -video

Kirjoita kommentti