Päättäjien Metsäakatemian maastojakso järjestettiin Pohjois-Savossa 11.-13.5.
Päättäjien Metsäakatemian 51. kurssi perehdytti osallistujat monipuolisesti savolaisiin metsäalan toimijoihin ja ajankohtaisiin metsäkysymyksiin.
Nelipäiväinen Päättäjien Metsäakatemian 51. kurssi koostui päivän seminaarista Kirkkonummella 28.4.2022 ja kolmen päivän maastoretkeilystä Pohjois-Savossa 11.-13.5.2022. Kurssille osallistuneet 33 päättäjää aloittivat sukelluksensa metsäalaan toimintaympäristöä ja metsien kestävää käyttöä taustoittavalla seminaarilla Kirkkonummella. Päivän aikana osallistujat tutustuivat toisiinsa ja saivat kattavasti perustietoa metsistä, niiden kestävästä käytöstä ja metsäalan globaalista ja kansallisesta toimintaympäristöstä. Päivän aikana opittuja aiheita syvennettiin vilkkaissa keskusteluissa ja metsästrategian päivitystä käsittelevässä työpajassa.
Kolmipäiväisellä maastojaksolla Pohjois-Savossa kuultiin monipuolisia asiantuntija-alustuksia sekä tutustuttiin alueen metsäalan toimintaan ja ammattilaisiin. Kurssin keskiössä olivat yhteiset keskustelut ja elämykset Pohjois-Savon kauniin luonnon äärellä. Kurssin maastojakso aloitettiin Mikkelin Upseerikerholla luomalla katsaus maakunnan metsiin.
Maastojakson kohokohtia olivat vierailut metsäkohteille. Ensimmäisen päivän hakkuukohteella tutustuimme yhdistettyyn energia- ja ainespuun korjuuseen sekä keskustelimme, miten metsätalous vastaa ajankohtaiseen energiatilanteeseen ja millainen vaikutus lisääntyneellä energiapuun kysynnällä on Suomen metsiin. Juvan kunnan omistamalla metsäkohteella korjuuyrittäjän lisäksi osallistujien kanssa keskustelivat Etelä-Savon Energian lämpövoimayhtiön tuotantojohtaja, paikallinen metsänomistaja sekä Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon johtaja ja asiantuntijat: leimikon suunnittelija, metsäasiantuntija, metsäesimies ja operaatiopäällikkö.
Keskustelu asiantuntijoiden sekä erityisesti metsänomistajan ja hakkuukoneyrittäjän kanssa hahmotti kurssilaisille, millainen rooli yrittäjällä ja metsänomistajalla on puunhankinnan ketjussa. Vilkas keskustelu toi esiin erilaisia näkökulmia ja pohdittavaa metsänomistajien tavoitteista, puun käytöstä ja eri tavoitteiden yhteensovittamisesta. Vierailu järjestettiin yhteistyössä Etelä-Savon Metsänhoitoyhdistyksen kanssa.
Puunkorjuukohteelle oli myös media tervetullut mukaan, tässä pari kohteella tehtyä juttua:
Metsänomistajat Etelä-Savo: Metsien maakunta näytti mallia Metsäakatemialle
Metsien monikäyttö, ilmastoviisas metsienkäsittely ja metsätalouden ilmastovaikutukset nousivat keskiöön Metsähallituksen alustuksissa Linnasaaren kansallispuiston liepeillä. Rantasalmella, hotelli Järvisydämessä oli varattu aikaa myös vapaamuotoisemmalle ohjelmalle, kuten hiljentymiselle metsien siimeksessä ja metsänarvioimistaitojen harjoittelemiselle.
Toisen päivän aloitimme tutustumalla puun resurssiviisaaseen jalostukseen ja puupohjaisiin tuotteisiin Stora Enson Varkauden pakkauskartonkitehtaalla ja modernilla LVL-viilupuutehtaalla. Varkauden biotuotetehtaalla valmistetaan pääosin vientiin kuusisahatavaraa ja höylätuotteita, laminoitua viilupuuta, havusellua sekä aaltopahvin raaka-ainetta kraftlineria. Yli kolmannes kaikista Suomessa kierrätettävistä aaltopahvi- ja kotikeräyspakkauksista jalostetaan Varkauden tehtailla uusiokäyttöön pakkauskartonkina.
Kuopiossa Puijon virkistys- ja suojelualueella tutustuimme erilaisiin suojelu- ja talousmetsiin ja kuulimme miten monimuotoisuus huomioidaan metsien suunnittelussa. Kuulimme Pohjois-Savon metsien suojelusta, metsien monimuotoisuuden tilasta, suojelualueiden hoidosta ja elinympäristöjen ylläpidosta. Erityishuomion sai Puijon alueella aina ajankohtainen erilaisten metsien käyttömuotojen yhteensovittaminen, erityisesti virkistyskäytön ja suojelun osalta. Alustajina toimivat Kuopion kaupungin metsänhoitaja, ympäristönsuojelunsuunnittelija sekä ELY:n ylitarkastaja.
Puurakentamisen mahdollisuuksiin perehdyimme konkreettisesti vierailulla Kuopion puurakenteisessa matkailukeskus Saanassa ja kierroksella Saaristokaupungin puukerrostaloilla.
Lisätietoa retkeilyn teemoista ja sisällöistä
Maastojakson suunnittelussa Päättäjien Metsäakatemiaa tuki Pohjois-Savon metsäalan toimijoista koottu suunnitteluryhmä. Päättäjien Metsäakatemian toimintaa rahoittavat Suomen Metsäsäätiö sekä maa- ja metsätalousministeriö.
Tarkemmat tiedot kurssin ohjelmasta, sisällöistä ja käytännön asioista on koottu kurssin omalle extranet-sivustolle. Kirjautumisohjeet on lähetetty osallistujille sähköpostitse.
Kursseilla pidetyt alustukset on koottu Päättäjien Metsäakatemian materiaaliarkistoon.
Kirjoita kommentti