Metsäyhdistyksen blogi: Biotalous on uusi aurinko


Kirjoittaja on Suomen Metsäyhdistyksen kansainvälisen viestinnän päällikkö.

Ensisijaisen aurinkomme tarjoileman kuuman kesän jälkeen ajatukset käännetään viimeistään näinä päivinä kohti tulevaa. Biotalous ei ole kuitenkaan vain kaukana tulevaisuudessa siintävä myyttinen paratiisi, vaan se on jo läsnä arjessamme lukuisilla tavoilla.

Vahvasti auringon nousuun luottavana sektorina meidän tulee kertoa siitä tarinoita, jotka ihmiset ymmärtävät. Parhaat tarinat kerrotaan siten, että ne ymmärretään kaikkialla maailmassa.

Suomea voidaan syystä kutsua edelläkävijäksi metsäbiotaloudessa. Mitä kauemmaksi Suomesta mennään, sen pienemmän huomion biotaloushypetys saa. Jo monien saksalaisten kollegojen keskuudessa metsäbiotaloutta ei mielletä olennaiseksi osaksi metsien tulevaa käyttöä.

Suomen positiivisia esimerkkejä siitä, mihin kaikkeen kierrätettävä kuitu pystyy kuunnellaan kateudensekaisella ihailulla. Viimeksi kesällä Saksan Metsätalousneuvoston vuosipäivillä saksalaiset kollegat uhkuivat innostusta ja totesivat, että ”emme me aina voi Suomea jäljitellä, me tarvitsemme omat tarinat”.

Metsäbiotalouden ratkaisut saavuttavat pikku hiljaa uutta yleisöä myös metsäalan ulkopuolelta. Hyvä esimerkki on YK:n vuoristokumppanuushanke, jonka heinäkuisen kongressin teema oli biotalouden mahdollisuudet vuoristojen paikallisessa kehittämisessä.

Järjestäjät halusivat tuoda esiin positiivisia mahdollisuuksia viestiä biotaloudesta ja kutsuivat Metsäyhdistyksen puhumaan tilaisuuteen. Esimerkit Suomen metsien käytön tarjoamista orastavista uudenlaisista ratkaisuista toisaalta kemianteollisuudessa, lääketieteessä ja tekstiileissä kuin myös uusissa metsäinnovaatioissakin otettiin tapahtumassa erittäin hyvin vastaan.

Biotalous on merkittävä tekijä ja mahdollisuus myös köyhillä vuoristoseuduilla, joilla haavoittuvat ja muuttuvat olosuhteet ajavat väestöä optimoimaan energiantuotantoa ja kulutusta, luonnon prosesseja ja luonnonvarojen käyttöä.

Biomateriaaleilla on kysyntää sielläkin. Nautitaan auringosta.

Kirjoita kommentti