Metsäyhdistyksen blogi: Globaalien trendien keskiössä on puu


Kirjoittaja on Päättäjien Metsäakatemian projektipäällikkö.

Tekstiiliteollisuudessa kuohuu: maailma hukkuu tekstiilijätteeseen ja jätteen kierrätys on lapsen kengissä, puuvillan tuotanto kuluttaa ylenpalttisesti vettä, vaatteet ovat liian halpoja ja laatu heikkoa. Kun vielä raaka-aineesta alkaa olla pula, on keksittävä vaihtoehtoisia ratkaisuja lisääntyvän väestön vaatettamiseen.

Ratkaisu voi olla lähempänä kuin uskommekaan. Voisimmeko pian pukeutua puuhun?

Kankaan matkasta kannolta vaateliikkeeseen kuultiin, kun Päättäjien 40. Metsäakatemia tutustui toukokuussa Enocellin tehtaaseen Uimaharjussa, Pohjois-Karjalassa.

Yhdysvalloissa tuotetaan vuosittain 11 miljoonaa tonnia tekstiilijätettä. Uudelleenkäyttöön tästä päätyy vain 15 prosenttia. Myös Euroopan tulevaisuus on yhtä synkkä: tekstiilijäte tulee lähivuosina olemaan suurin jätejae myös rapakon tällä puolen. Euroopan unioni kielsi tekstiilijätteen viemisen kaatopaikalle vuoden 2016 alussa.

Käytöstä poistuneet vaatteet päätyvätkin pääosin poltettaviksi. Polttaminenkin on typerää, sillä tekstiilien raaka-aineista on maailmalla pian pula. Vielä 1960-luvulla ihmiset käyttivät vuosituloistaan vaatteisiin noin kymmenen prosenttia. Vuodessa he ostivat noin kymmenen vaatekappaletta. Vuonna 2010 vaatteisiin käytetty osuus vuosituloista oli laskenut 3,5 prosenttiin, mutta vaatekappaleiden määrä oli noussut 72:een.

Miten tähän on tultu?

Vaatteiden ostaminen on liian helppoa: suuri tarjonta, nopea muoti ja liian halpa hinta houkuttavat täyttämään vaatekaappia, vaikka tarvetta ei olisikaan. Tarvitaan asennemuutos ja uusia kestävämpiä ratkaisuja siihen, miten raaka-ainetta voidaan käyttää tehokkaammin.

Yhden näistä ratkaisuista tarjoaa Enocell, Suomen ainoa liukoselluksi kutsuttua tekstiilisellua valmistava tehdas. Raaka-aineena käytettävä karjalainen koivu taipuu vaikka Allu-mekoksi, joka syntyi yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Marimekon kanssa vuonna 2014. Mekko on neulottu kotimaisesta Ioncell-kuidusta, jossa taas on käytetty Enocellin valmistamaa liukosellua.

Suomi kulkee ympäristöystävällisen viskoosikuidun valmistuksen kehityksen kärjessä: Allu-mekon valmistuksessa käytetty uusi menetelmä vaatii vähemmän vettä ja energiaa ja siihen käytetyt kemikaalit ovat perinteisen viskoosin valmistuksessa käytettyjä kemikaaleja ympäristöystävällisempiä. Tämän kaltaisille innovaatioille on tulevaisuudessa varmasti kysyntää.

Tuleeko Pohjois-Karjalasta kestävän muodin keskus, kysyi Sirpa Välimaa, Stora Enson asiakaspalvelupäällikkö Päättäjien Metsäakatemian kurssilla pitämässään alustuksessa. Vastausta ei vielä tiedä kukaan, mutta puupohjainen, ympäristöystävällisemmällä menetelmällä valmistettu viskoosikuitu voi varmasti ratsastaa megatrendin huipulla minne vain ja puupohjainen mallisto on kaupoissa nopeammin kuin arvaammekaan.

Kirjoita kommentti