Kai Lintunen: Metsäala tarvitsee vetoavia tarinoita

||Kansainvälistä metsäviestintää pohdittiin syyskuussa Ottawassa.

”Metsäala on pitkään ollut kestävyyden suunnannäyttäjä, mutta osaaminen on pystyttävä kertomaan myös vetoavina tarinoina”, totesi Suomen Metsäyhdistyksen kansainvälisen viestinnän päällikkö Kai Lintunen Kanadan pääkaupungissa Ottawassa järjestetyssä suuressa metsäalan tapahtumassa.

Lintusen mukaan voimakkaiden tarinoiden merkitystä ei voi väheksyä. Vaikka faktat ovat faktoja, mielikuvat merkitsevät monelle kuulijalle todellisuutta.

Kanadassa järjestetyn viestintäseminaarin otsikko kysyi, kuinka metsien käytöstä pitäisi kertoa muulle maailmalle: How do we lead forestry out of the woods? Seminaari oli osa Kanadan kansallista metsäviikkoa ja pohjoisamerikkalaisen Sustainable Forestry Initiative (SFI) -organisaation vuosikokousta. Sen järjestivät eri mantereiden alueelliset viestintäverkostot, joita FAO koordinoi.

Lintunen korosti tapahtumassa pitämissään puheenvuoroissa pohjoisten metsien hoidon ja käytön tuottamia biotalousratkaisuja ja kertoi uusista innovaatioista esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjumiseen. Hän toi esiin myös esimerkkejä positiivisesta yhteistyöstä, kuten Suomen onnistuneen vaikuttamisen Euroopan Parlamentin maankäyttöpäätökseen metsien osalta (Lulucf).

Yksi tapahtuman lukuisista kiinnostavista puheenvuoroista tuli mainosmaailmasta. ”Ihmisten tunteisiin vaikuttamalla saa abstraktinkin viestin tuntumaan vetoavalta ja ymmärrettävältä”, totesi Faheem Chaudhry, maailmanlaajuisen mainostoimiston M&C Saatchin palkittu vanhempi strategi. Hän esitteli tilaisuudessa esimerkkejä onnistuneista kansainvälisistä mainoskampanjoista.

Lintusen mukaan on haasteellista kertoa metsien suojelun ja käytön tasapainosta vaikkapa ilmastonmuutoksen torjumisessa.

”Metsien kestävän käytön ja puutuotteiden rooli ei aukene alaa tuntemattomalle helposti, kun taas metsät koskemattomina säilyttävä ajatustapa on usein helpompi käsittää. Metsiä pidetään yhä muuttumattomina ympäristöinä”, Lintunen totesi.

Lisätietoa: Kai Lintunen, Suomen Metsäyhdistyksen kansainvälisen viestinnän päällikkö, kai.lintunen@smy.fi, 050 351 2415

Metsämiesten Säätiö ja Suomen Metsäsäätiö tukevat Suomen Metsäyhdistyksen kansainvälistä toimintaa.


FAO Forestry Newsroom: Strategies to capture public interest critical in communicating forestry issues


 

Kirjoita kommentti